Női Tükör

Előző Következő

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági ...

 • 2023.01.06 Mozduljon ki a téli mélypontról!

  Új év, új feladatok, és persze a velük együtt járó „idegmunka”. Többen úgy érzik, hogy nehezen küzdenek meg az új feladatokkal, stresszesek, feszültek, keveset alszanak, és azt a pár órát is rosszul. Ettől pedig még kimerültebbek és ingerlékenyebbek.

 • 2023.01.05 Gyomorkímélő ételek

  A decemberi étkezések után nem árt kicsit könnyíteni a szervezetünkön!

 • 2023.01.04 Ezek a porckopás fázisai a térdben

  Térd- és csípőfájdalommal orvosi rendelésen jelentkező 40 év feletti betegek panaszainak hátterében az esetek nagy részében ízületi kopás áll. A kopás fázisairól és azok kezelési lehetőségeiről beszélt dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.

 • 2023.01.04 Dietetikus segítségével készüljük fel a műtétekre

  A napokban zajlott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének éves konferenciája, amelyen az általuk gyakorolt alapterületekből – megelőzés, közélelmezés és klinikai dietetika – ezúttal az utóbbi, azaz a gyógyításban szerepet játszó dietetika állt a középpontban. A konferencia egyik fő témája az volt, hogy a műtétre való felkészülésnek – egyebek mellett szakszerűen összeállított étrenddel – mekkora jelentősége lehet a gyógyulás szempontjából.

 • 2023.01.03 A hidegtől is lehet hólyaghurutot kapni?

  A felfázást baktériumok okozzák. Azonban ha hideg van, könnyebb dolga van a kórokozóknak, nagyobb eséllyel alakulhat ki hólyaghurut. Jó tudni, hogy néhány higiéniai szabály betartása, probiotikumos készítmények, mannóz, illetve gyógynövényalapú szerek is segíthetnek a panaszok kivédésében, kezelésében.

 • 2023.01.02 Amikor a meddőség mögött lelki okok állnak

  Amikor egy pár eldönti, hogy családot szeretne alapítani, akkor minden hónapban reménykedve várja, hogy vajon sikerült-e a fogantatás, megjön-e a vérzés, jelentkeznek-e a terhességi tünetek. Ám ha több hónap, esetleg egy év azzal telik, hogy folyamatos kudarccal szembesülnek, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát mind a nőnek, mind pedig a férfinak, hátha valamilyen egészségügyi probléma szab gátat a pozitív tesztnek. De mi van akkor, ha minden lelet rendben van? Akkor célszerű arra gondolni, hogy lelki okai vannak a problémának. Erről beszélgettünk Kispál Mónikával, a Nőgyógyászati Központ pszichológusával.

 • 2023.01.02 Kicsi, zöld és nagyon egészséges

  A magyarok többsége kedveli a borsót. Jól is tesszük, ha rendszeresen kerül a tányérunkba, merthogy az egyik legváltozatosabban elkészíthető hüvelyesről van szó. Azonban ennek a kicsi, zöld, gömb alakú zöldségnek nemcsak ennyi előnye van, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyeknek kiemelt szerepük van az egészségünk helyreállításában, megőrzésében vagy annak fenntartásában.

 • 2022.12.29 Mozgás könnyedén: egyre népszerűbb a vízitorna

  Gyakran halljuk, hogy a mozgás életet menthet, de mit tegyen az, akinek a szárazföldi testedzés minden pillanata fájdalmat okoz, vagy kényelmetlenül érzi magát abban a helyzetben? A vízitorna nemcsak a túlsúlyosaknak jelent kiváló alternatívát, hanem olyan mozgásszervi panaszokkal küzdőknek is javasolt, akiknek tényleg minden mozdulat fáj. Nem beszélve arról, hogy a víz jótékony hatással van a mentális egészségre is.

 • 2022.12.28 Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

  Gyakran állapítjuk meg, hogy nem vigyázunk kellőképpen az egészségünkre, és sok esetben akkor kapkodunk csak, ha már „baj” van. Valamelyest igaz ez a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok fogyasztását illetően is.

 • 2022.12.26 Testet-lelket átmelegítő házi praktikák

  A télen különösen aktív légúti vírusok azonban keresztülhúzhatják a terveket. Orrfolyás, fejfájás, torokfájás, hőemelkedés kínozhatja a fertőzötteket néhány napon át. A jól bevált házi praktikák enyhíthetik a panaszokat. Hasznos tudni, hogy több házi patikai szer, köztük a húsleves, a méz vagy a fokhagyma jótékony hatása tudományosan is támogatott.