Férfitükör

Előző Következő
Védőoltások: élethosszig tartó immunizálás

A védőoltások kifejlesztése korunk egyik legjelentősebb orvostudományi sikere, ma már 27 súlyos fertőző betegség ellen létezik hatékony védelem.

 • 2021.06.09 Új Alzheimer-gyógyszert engedélyeztek

  Új Alzheimer-gyógyszert engedélyezett az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) az Egyesült Államokban, csaknem húsz éve először - írta a BBC hírportálja.

 • 2021.06.08 Csökkent a dengue-lázas esetek számát

  Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy úttörő vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat.

 • 2021.06.08 5 gyakori tévhit a vérzékenységről

  A vérzékenység kapcsán a legtöbben a súlyos hemofíliára gondolnak, ám az állapotnak több típusa is ismert. Dr. Ercsei Ibolyától, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától megtudhattuk, vajon milyen tévhitek keringenek a vérzékenységről a köztudatban.

 • 2021.06.07 Mi kell a tesztoszteron termeléshez?

  A férfiak esetében az egyik leginkább emlegetett hormon a tesztoszteron. Kapunk tőle jót, és kevésbé jót is, de tény, hogy ha nincs elég tesztoszteron a szervezetben, akkor bizony a családalapítás vágya is messzire úszhat tőlünk. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

 • 2021.06.04 Különleges genetikai háttér a 105 évig élőknél

  Különleges genetikai hátterüknek köszönhetően élnek egyes emberek akár több mint 105 évig is - állapították meg olasz kutatók.

 • 2021.06.04 Bőrbetegségeket azonosít a Google

  A bőr, a haj és a köröm elváltozásait segít diagnosztizálni a Google frissen bemutatott eszköze, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz.

 • 2021.06.03 Kapcsolat a vércsoportok és 49 betegség között

  Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség fokozott kockázata között a svédországi Karolinska Intézet kutatói, akik több mint ötmillió svéd ember adataira és csaknem ezer betegségre terjesztették ki a tanulmányukat, megállapítva egyebek között, hogy a B-s vércsoport védelmet nyújthat a vesekövek ellen.

 • 2021.06.01 Kíméletes, de hatékony fájdalomcsillapítás 60 év felett

  Egy Európai Lakossági Egészségfelmérés szerint a leggyakoribb krónikus betegségek (nők és férfiak körében egyaránt): a magas vérnyomás, reuma, ízületi kopás, derékfájás, csontritkulás, magas koleszterinszint, szív-, koszorúérbetegség, cukorbetegség . A fizikai és sokszor mentális egészség fenntartására egy idős embernek (és nem betegnek!) számos gyógyszert kell szednie, miközben anyagcseréje és táplálkozása is jelentős változásokon megy keresztül (csökken az éhségérzet,lassul a gyomorürülés, a bélmozgás, csökken a vese- és májfunkció)2. Idősebb korban tehát különösen oda kell figyelnünk arra, hogy milyen gyógyszereket és mekkora dózisban szedünk.

 • 2021.05.26 Mit tehet az autoimmun betegség?

  A szkleroderma egy olyan autoimmun betegség, melynek több típusát ismerjük. Ezek egyike a szisztémás szkleroderma, másnéven progresszív szisztémás szklerózis, mely komoly szövődményekkel jár, elsősorban a belső szervek – tüdő, vese, belek – betegszenek meg és az ujjak végleges görbületével is járhat. Hogy egy kicsit áttekinthetőbbé tegyük az autoimmun betegségek működését, az említett fogalmak értelmezéséhez dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségét kértük.

 • 2021.05.25 Hús nélkül könnyebb

  A vegetarianizmus nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti. Neve a latin eredetű vegetablis, azaz növényi szóból származik, más elmélet alapján pedig a latin vegetare szóból ered, amely éledést, feléledést jelent.