Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit
Ha az angol konyhára gondolunk, sokaknak elsőre a fish and chips, az ötórai tea vagy a híres angol reggeli ugrik be. Pedig a brit gasztronómia jóval színesebb, gazdagabb és sokrétűbb, mint azt sokan gondolnák. Ebben a blogcikkben bemutatjuk az angol konyha legjellegzetesebb ételeit, fogyasztási szokásait és történelmét, valamint adunk néhány egyszerűen elkészíthető receptet, amelyeket bárki kipróbálhat otthon.
A brit konyha rövid története
Az angol gasztronómia a különböző kultúrák hatásait ötvözi: római, viking, normann és indiai befolyások mind hozzájárultak a mai brit ízek kialakulásához. Az angolok híresek a tradicionális ételek iránti tiszteletükről, ugyanakkor az új ízekre való nyitottságuk is megmutatkozik a modern brit konyhában.
A híres angol reggeli – egy igazi klasszikus
Az „English breakfast” nem csupán egy reggeli, hanem szinte egy intézmény. Laktató, tápláló, és tökéletesen indítja a napot – vagy akár egy hétvégi brunchot.
Mi kerül az angol reggelibe?
- Tükörtojás vagy buggyantott tojás
- Sült bacon
- Grillezett paradicsom
- Pirított gomba
- Baked beans (paradicsomos bab)
- Pirítós vajjal
- Kolbász (általában pork sausage)
- Néha black pudding (véres hurka)
Tipp: Ha otthon készítenéd el, nem kell mindent egyszerre megsütni – használj két serpenyőt vagy készítsd elő a zöldségeket a sütőben, így egyszerűbb lesz az összeállítás.
Fish and chips – az utánozhatatlan klasszikus
A ropogósra sült tésztabunda alatt omlós hal, mellé frissen sült hasábburgonya – ez a fish and chips, amelyet hagyományosan ecetes uborkával és tartármártással tálalnak.

Receptötlet:
- 2 szelet tőkehalfilé
- 100 g liszt + 1 teáskanál sütőpor
- 150 ml világos sör
- Só, bors
- Olaj a sütéshez
Keverd ki a lisztet a sörrel, fűszerezd, majd forró olajban süsd ki a panírozott halat aranybarnára. Mellé süss burgonyát és kínáld tartármártással!
Shepherd’s Pie – otthon ízei egy tálban
Ez az angol pásztorpite darált húsból és zöldségekből készül, tetején krémes krumplipürével. Ideális egy hűvösebb estén.

Egyszerű recept:
- 500 g darált marhahús
- 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
- 2 répa, 1 bögre zöldborsó
- 1 evőkanál paradicsompüré
- Krumplipüré a tetejére
A darált húst és zöldségeket párold össze, tedd egy tűzálló tálba, simítsd rá a krumplipürét és süsd 25 percig 180°C-on.
Scone – az elmaradhatatlan teasütemény
A „cream tea” részeként ismert scone egy könnyű, puha sütemény, amit lekvárral és tejszínhabbal (clotted cream) kínálnak.

Recept:
- 250 g liszt
- 50 g vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 100 ml tej
- 1 teáskanál sütőpor
Gyorsan összegyúrod, korongokat szaggatsz, és 200°C-on 10-15 perc alatt kész is. Lekvárral és habtejszínnel tálald.
Forrás: Interfood




