Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit

Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit

Ha az angol konyhára gondolunk, sokaknak elsőre a fish and chips, az ötórai tea vagy a híres angol reggeli ugrik be. Pedig a brit gasztronómia jóval színesebb, gazdagabb és sokrétűbb, mint azt sokan gondolnák. Ebben a blogcikkben bemutatjuk az angol konyha legjellegzetesebb ételeit, fogyasztási szokásait és történelmét, valamint adunk néhány egyszerűen elkészíthető receptet, amelyeket bárki kipróbálhat otthon.

2025.05.07

A brit konyha rövid története

Az angol gasztronómia a különböző kultúrák hatásait ötvözi: római, viking, normann és indiai befolyások mind hozzájárultak a mai brit ízek kialakulásához. Az angolok híresek a tradicionális ételek iránti tiszteletükről, ugyanakkor az új ízekre való nyitottságuk is megmutatkozik a modern brit konyhában.

A híres angol reggeli – egy igazi klasszikus

Az „English breakfast” nem csupán egy reggeli, hanem szinte egy intézmény. Laktató, tápláló, és tökéletesen indítja a napot – vagy akár egy hétvégi brunchot.

Mi kerül az angol reggelibe?

  • Tükörtojás vagy buggyantott tojás
  • Sült bacon
  • Grillezett paradicsom
  • Pirított gomba
  • Baked beans (paradicsomos bab)
  • Pirítós vajjal
  • Kolbász (általában pork sausage)
  • Néha black pudding (véres hurka)

Tipp: Ha otthon készítenéd el, nem kell mindent egyszerre megsütni – használj két serpenyőt vagy készítsd elő a zöldségeket a sütőben, így egyszerűbb lesz az összeállítás.

Fish and chips – az utánozhatatlan klasszikus

A ropogósra sült tésztabunda alatt omlós hal, mellé frissen sült hasábburgonya – ez a fish and chips, amelyet hagyományosan ecetes uborkával és tartármártással tálalnak.

Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit

Receptötlet:

  1. 2 szelet tőkehalfilé
  2. 100 g liszt + 1 teáskanál sütőpor
  3. 150 ml világos sör
  4. Só, bors
  5. Olaj a sütéshez

Keverd ki a lisztet a sörrel, fűszerezd, majd forró olajban süsd ki a panírozott halat aranybarnára. Mellé süss burgonyát és kínáld tartármártással!

Shepherd’s Pie – otthon ízei egy tálban

Ez az angol pásztorpite darált húsból és zöldségekből készül, tetején krémes krumplipürével. Ideális egy hűvösebb estén.

Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit

Egyszerű recept:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
  • 2 répa, 1 bögre zöldborsó
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • Krumplipüré a tetejére

A darált húst és zöldségeket párold össze, tedd egy tűzálló tálba, simítsd rá a krumplipürét és süsd 25 percig 180°C-on.

Scone – az elmaradhatatlan teasütemény

A „cream tea” részeként ismert scone egy könnyű, puha sütemény, amit lekvárral és tejszínhabbal (clotted cream) kínálnak.

Fedezd fel az angol gasztronómia rejtett kincseit

Recept:

  • 250 g liszt
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 100 ml tej
  • 1 teáskanál sütőpor

Gyorsan összegyúrod, korongokat szaggatsz, és 200°C-on 10-15 perc alatt kész is. Lekvárral és habtejszínnel tálald.

Forrás: Interfood
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek