Ahol egészség van, minden van!

Ahol egészség van, minden van!

Ha az egészségünk kerül fókuszba, nagyon sokan a halogatás nagymesterei. A kifogások és a magyarázatok sora soha nem ér véget, ha arról van szó, hogy kicsit jobban oda kellene figyelnünk magunkra, amire meg is mutatkoztak szervezetünk részéről az első intő jelek.

Ne csak akkor forduljunk szakemberhez, amikor már elviselhetetlenné, élhetetlenné válik egy-egy tünet. Fontos, hogy olyan kapcsolatot alakítsunk ki saját magunkkal, amelynek alapja a folyamatos törődés. Mert ki ismerhetne jobban bennünket, mint mi magunk, ki figyelhetne jobban ránk, mint saját magunk?

„A stresszt hosszú távon kifejezetten sok kárt okoz egészségi állapotunkban. A folyamatos rohanásban, megfelelési kényszerben könnyen ott találjuk magunkat, hogy mindenre kell, hogy jusson idő, kivéve önmagunkra. Márpedig a jóllétünk mindennek az alapja. Ha egészségesek vagyunk, jó a közérzetünk, tele vagyunk energiával, az kihat a környezetünkre és a tevékenységeinkre is” - hívta fel a figyelmet dr. Fábián Mária, neurológus, egészségszakértő.

Ahol egészség van, minden van!

Tudjuk, mégsem tesszük!

Akármennyire is sietősek a napjaink, soha ne az étkezésre szánt időn spóroljunk. A testünk elsődleges tápanyagforrásai azok az ételek, amiket elfogyasztunk. Sokat árthatunk vele, ha rendszertelenül eszünk. De lényeges az is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk a szervezetünkbe, ami nem koffein, nem cukros vagy éppen cukormentes üdítő, hanem víz.

„Rászoktunk arra, hogy nagyon kényelmes életet élünk. Lehetőség szerint mindenhova autóval vagy tömegközlekedéssel megyünk, lépcsők helyett pedig főként a liftet használjuk. Ha nem szánunk külön időt a mozgásra, könnyen és rövid időn belül arra eszmélhetünk, hogy testsúlyunk gyarapodott, energiaszintünk gyakran még a legfontosabb napi teendők elvégzéséhez sem elegendő” - fejtette ki a szakember.

Fontos a vitaminok és az étrend-kiegészítők fogyasztása. Pótlásukra szükség van, mert napjainkban sokkal kevesebb mennyiségben fordul elő természetes formában a zöldségekben és a gyümölcsökben, mint évtizedekkel ezelőtt.

Nem mindenre a gyógyszer a megoldás!

A felgyorsult élettempó miatt az egyszerű és gyors megoldásokra törekszünk, amelyre látszólag tökéletes választ adnak a gyógyszerek. De ha szedésük után a tünetek el is múlnak, és magát az okot nem derítjük ki, nem kezeljük, újra és újra vissza fognak térni a problémák.

„Teljes mértékben a test holisztikus megközelítésében hiszek, azt vallom, hogy mindent összefüggéseiben kell vizsgálni ahhoz, hogy megtaláljuk a problémák valódi gyökerét. És nemcsak a testben, hanem a pszichében is, mert sokkal több betegség indul el abból az irányból, mint gondolnánk. Gyógyszerekre szükség van, de nagyon meg kell nézni, hogy mi az, amit velük szeretnénk kezelni, gyógyítani, és mi az, amit például vitaminokkal, életmód- és étrendváltoztatással sokkal kíméletesebben és hosszú távon eredményesebben lehetne megvalósítani” - jegyezte meg dr. Fábián Mária.

A páciens nem csak „csepp a tengerben”

Ideje félretenni az orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel szembeni félelmeket és ellenérzéseket. Ma már számos olyan megoldás létezik, például lehetőség van egyéni konzultációkra, akár online formában is.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek