Gyerektükör

Előző Következő

A férfiak esetében az egyik leginkább emlegetett hormon a tesztoszteron. Kapunk tőle jót, és kevésbé jót is, de tény, hogy ha nincs elég tesztoszteron ...

 • 2023.02.22 Megelőzhetők a téli gyermekbalesetek

  A hideg hónapokban is nagyon sok gyermekbaleset történik, melyek leggyakrabban zúzódásokkal, fejsérülésekkel, rándulásokkal, törésekkel járnak.

 • 2023.02.08 Irigység, tehetetlenség és önhibáztatás

  „Ti nem szeretnétek kisbabát? Mire vártok?” – hangzik el gyakran a kérdés, nem is sejtve, milyen sebeket téphetnek fel egy gyermektelen párnál. A sikertelen családalapítás mögött gyakran egészségügyi probléma húzódik, az ilyen jellegű kérdések azonban erősíthetik az önhibáztatás és a kiszolgáltatottság érzését. A Ragaszkodj hozzá! program 2023 januárjában végzett, nem reprezentatív kutatása1 arra kereste a választ, hogy mennyire vagyunk tudatosak a családtervezésben, illetve milyen lelki háttér övezi a babatervezést és babavárást. A kérdőívre érkezett válaszokat Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus segítségével értékeltük.

 • 2023.02.06 Sokan igényelnék az SMA ingyenes újszülöttkori szűrést

  Nem kérdés a kisbabát tervező, magyar nők számára, hogy igénybe vegyék a tavaly novembertől ingyenesen kérhető újszülöttkori SMA-szűrést – derült ki a Pulzus kutatócég friss reprezentatív kutatásából. A megkérdezett 25 és 45 év közötti nők nem kevesebb mint 97 százaléka élne a lehetőséggel1. A tavaly elindult mintaprogramban a szűrés költségmentes és nem jár plusz vérvétellel, viszont szülői beleegyezéshez kötött. A program fontosságát mutatja, hogy az önkéntes szűrésnek köszönhetően, már újszülött korban is felismerhető a betegség és megkezdhető a kezelés, ami jelentős életminőség javulást hozhat az SMA-s gyermekek és családjaik számára.

 • 2023.02.01 30 éve nyílt meg a gyermek- és ifjúságpszichiátria

  Pontosan 30 éve nyitotta meg kapuit Magyarország egyik első, modern, kimondottan a gyermekek mentális egészségével foglalkozó intézménye. A Vadaskert Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancián három évtized alatt több mint 62 ezer gyermek vizsgálatát és terápiáját végezték el – sok esetben a szülők támogatása mellett. Az születésnapos Vadaskert emellett alapítása óta élen jár a kutatás és a továbbképzés terén is, egyes években a továbbképző tanfolyamain 1500 szakember vett részt. A Vadaskert ma kórházként több dunántúli megye, valamint a főváros és Pest megye budai oldaláért felel és évi több ezer családnak nyújt segítséget.

 • 2023.01.26 Terhességi cukorbetegség ellen koffein?

  A terhesség alatti kis mennyiségű koffeinfogyasztás csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát - állapították meg a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, akik eredményeiket a JAMA Network Open című szaklapban tették közzé.

 • 2023.01.19 Az alacsony spermiumszámmal sok más gond is együtt jár

  A férfiak termékenységével kapcsolatos problémák értelmezése sok esetben eltérő. Hiszen sok fiatal férfi látja úgy a helyzetet, hogy nem érdemes javítani a termékenység állapotán addig, míg nem szeretne családot alapítani, hiszen így csökken a nem kívánt terhesség bekövetkezésének valószínűsége. A férfi termékenység romlásával összefüggésben azonban sok más komoly gond is felléphet.

 • 2023.01.13 Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  Amikor anyajegyszűrésről, bőrrákszűrésről van szó, legtöbben a felnőttek, esetleg az idősek nagyszámú anyajegyeinek ellenőrzésére gondolnak. De vajon gyerekeknél, fiataloknál nem fontos az anyajegyszűrés? Mikortól érdemes elvégezni az önvizsgálatot? Milyen rizikófaktorok érintik a gyerekeket is? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

 • 2023.01.11 Mit tehetünk, ha kikerülnek rólunk képek a netre?

  A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól - mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.

 • 2023.01.08 Ne borotválja egy baba haját, nem lesz tőle dúsabb!

  A kisbabák szőrösödésével kapcsolatosan nagyon sok tévhit tartja magát stabilan a mindennapokban, és ehhez sokszor furcsa elképzelések is társulnak, melyek sajnos követőkre is találnak. Így most az új őrület, hogy leborotválják a babák haját, hogy az gyorsabban, szebben és erősebben nőjön. Ez azonban nem így működik, a babaszőr pedig többféle is lehet.

 • 2022.12.20 Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben

  Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben a különböző fülhallgatós eszközök - mobiltelefonok, lejátszók - túlzott hangerővel történő használata és túl hangos zenés helyek látogatása miatt - figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a BMJ Global Health folyóiratban jelent meg.