Gyerektükör

Előző Következő

A várandósság és a gyermekágyi időszak jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor ...

 • 2024.06.07 Rosszat tesznek a gáztűzhelyek az egészségünknek? 

  A gáztűzhely használata során keletkező nitrogén-dioxid-szennyezés jelentős mértékben hozzájárulhat a gyermekkori asztma előfordulásához. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa a rossz beltéri levegőminőség egészségkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet.

 • 2024.06.05 Fülfájásmentesen a vízparton

  Mindenki álma a vízparti nyaralás, de senki sem vágyik arra, hogy egy fülgyulladás, elrontsa a jól megérdemelt szabadságot. Sajnos a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy egy kiadós fürdőzés után este a fülüket fájlalják, ezt könnyen megelőzhetjük, de akár gyorsan kezelhetjük is. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze elmondja nekünk, hogyan.

 • 2024.06.04 A babázás fejleszti a gyerekek empatikus készségeit

  A babázás gyerekek fejlődésére gyakorolt jótékony hatásait vizsgálta a Barbie és a Cardiff University közös tanulmánya, amelyből többek között kiderült, hogy babázás közben aktivizálódik az agy társas készségekért, például az empátia kifejlődéséért felelős része.

 • 2024.06.02 Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

  A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

 • 2024.06.01 Természetes praktikák vérszívók és rovarok ellen

  Egyre több az egyszerű szúnyog- és darázscsípésre fellépő szokatlanul erős bőrreakció. Az általános tünetek, bőrgyulladások miatt tavalyhoz képest többen fordulnak orvoshoz Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos szerint. De, ha van otthon méz, aloe vera, vagy hagyma, ezekkel sokszor enyhíteni tudjuk a vérszívók, rovarok csípését követő kellemetlen bőrtüneteket.

 • 2024.05.30 Cukorbeteg a gyerekem! Lehet, hogy én is az vagyok?

  Máig nem teljesen tisztázott, hogy mi az oka az 1-es típusú diabétesz kialakulásának, hiszen legfőképpen gyermekek, kisgyermekek érintettek, akiknél még nem foghatjuk rá a betegség kialakulását a helytelen életmódra. Felvetődik a kérdés: ha genetikai oka van, akkor lehet, hogy a szülő is beteg, csak nem tud róla?

 • 2024.05.29 Depresszió: kérjünk segítséget!

  Megfelelő kezelés nélkül a major depresszió súlyos funkciókárosodással járhat, mely a mindennapokra is rányomja bélyegét: negatív hatással van a munkára, a tanulásra, a társas kapcsolatokra, jelentősen rontja az életminőséget és fokozhatja az öngyilkosság rizikóját.

 • 2024.05.27 Mit értünk meddőség alatt?

  Sajnos egyre több pár kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy a meddőség az ő életüket és párkapcsolatukat is megnehezíti. De azt kevesen tudják, hogy mikortól is lehet meddőségről beszélni, és meddig érdemes próbálkozni azzal, hogy természetes úton összejöjjön a baba. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

 • 2024.05.27 Tanítsuk meg asztmás gyermekünket lélegezni!

  A légzőgyakorlatok növelik gyermekünk koncentrációképességét, támogatják érzelemszabályozását, csökkentik a stressz negatív hatásait, emellett pedig rehabilitációs céllal is alkalmazhatjuk őket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt kérdeztük arról, miként segíthetnek ezek a technikák az asztmás gyermekek életminőségének javításában.

 • 2024.05.23 Mi okozhatja a várandósság alatti fáradtságot?

  Végre úgy tűnik, megérkezett a tavasz, és ezzel együtt menetrend szerint a tavaszi fáradság is. A bezártság, a stressz együtt kifejezetten erősen próbára teszi a szervezetet, amihez adott esetben jön még a várandósság jelentette terhelés.