Gyerektükör

Előző Következő

Létezik tökéletes gyereknevelési elv? Milyen alapszabályokat érdemes lefektetni otthon? Szülőként sok olyan helyzettel találkozhat az ember, ...

 • 2024.06.29 Tüntessük el a sebek nyomait!

  Horzsolás, vágás, szúrás… Annak idején megtörtént ugyan a seb lemosása, majd fertőtlenítése, be is kötöztük, most mégis úgy találjuk, hogy nem kellően esztétikus a sebgyógyulás, még mindig látszik a heg, netán feszül és viszket a bőr, vagy észrevehetően más a színárnyalata, mint a környezetéé.

 • 2024.06.26 A meddőség sokszor megkerülhető a lombikprogrammal

  Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette a meddőnek nyilvánított párok számára is a gyermekvállalást a lombikprogram segítségével. A csodálatos lehetőség azonban nagyon megterhelő a szervezetnek, és a meddőség kiváltó okát nem szűnteti meg, vagyis sajnos igen gyakran végződhet vetéléssel a próbálkozás.

 • 2024.06.25 Csecsemőkori akne, koszmó, milia és ekcéma

  Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, akár az öblítő, a tusfürdő vagy bizonyos ételek miatt is kiütések jelentkezhetnek. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a csecsemőkori bőrtünetek négy gyakori kiváltó okát foglalta össze.

 • 2024.06.23 Ezt ne együnk reggelire, ha jót akarunk!

  Egy nagy pohár narancslé vagy egy bögre kakaó minden valamirevaló reggelinél ott díszeleg. Legyen szó reklámokról vagy fotókról, ezek elmaradhatatlan kellékei a reggelinek. De valóban egészségesek?

 • 2024.06.22 A koffein jó, de akadályozhatja a családalapítást

  Életünk mozgatórugója, a világ talán két legfontosabb növénye a kávé és a tea. Na nem a szépségük vagy az árnyas lombkoronájuk az ok, hanem a koffein, az éltető anyag, amit tartalmaznak. E nélkül az emberek többségének nem is kezdődhet a nap, sőt, a tízórai mellé is lecsúszik egy csésze, ebéd után, uzsonnához és esetleg még hazaérés után is. Azonban amennyire szeretjük a koffeint, akkora bajba is kerülhetünk miatta.

 • 2024.06.20 A csípőficam ultrahangos vizsgálattal megelőzhető

  A csecsemőkori csípőszűréssel időben kiszűrhetők a csípőízület rendellenességei, és megelőzhetők a fiatal felnőttkorra kialakuló súlyos szövődmények, a csípőfájdalom és járásnehezítettség. Dr. Bánhegyi Barbarát, a Gyermekgyógyászati Központ radiológus szakorvosát arról kérdeztük, miért van szükség a babák fizikális vizsgálata mellett az ultrahangos szűrésre is.

 • 2024.06.18 A gyermekkori fejfájás 5 biztos jele

  A fejfájásra gyakran úgy tekintünk, mint ami csak a felnőtteket érinti, pedig sok gyermek életét is megnehezíti. A fájdalom felismerése nem mindig egyszerű, főként nyáron, ami komoly kihívás elé állíthatja a szülőket. Mivel a gyermekkori fejfájás tünetei és a hőség miatti panaszok rendkívül hasonlóak, felkértük Dr. Kőnig Róbert gyermeksebészt, hogy segítsen megkülönböztetni őket.

 • 2024.06.17 Nyár kismamaként: veszélyek, óvintézkedések

  A nyár a kismamák számára fokozott elővigyázatosságot igénylő időszak, ugyanis több olyan tényező is van, melyek kisebb-nagyobb problémákat okozhatnak. Hogy mi mindenre kell odafigyelniük a várandósoknak, azt dr. Murshed Mohamed főorvostól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

 • 2024.06.14 Véralvadásgátlás terhesség során

  A várandósság és a gyermekágyi időszak jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor van szükség véralvadásgátló terápiára áldott állapot során. A választ dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől tudtuk meg.

 • 2024.06.10 Álruhás receptek gyereketetéshez

  Hogyan verjük át a zöldségeket, gyümölcsöket zsigerből kerülő gyerekeket?