Gyerektükör

Előző Következő

Tüdőgyulladás után a felépülés elhúzódhat, a köhögés akár hetekig is megmaradhat. Mennyi időt vehet igénybe a gyógyulás és mikor forduljunk ...

 • 2024.01.31 Szénanáthából asztma? Nem feltétlenül!

  Az allergiás rhinitis a felső légutak krónikus gyulladásos betegsége, amely a gyermekek 45 százalékánál allergiás asztmává fejlődik. Az Allergy című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a korán megkezdett allergénspecifikus immunterápia segítségével hatékonyan csökkenthető az asztma kialakulásának a kockázata, és a kezelési költségek is jelentősen mérsékelhetők. Dr. Moric Krisztinát, az Allergia Központ allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakemberét kérdeztük a gyermekek allergénspecifikus immunterápiájáról.

 • 2024.01.31 Ma van a Safer Internet Day!

  A világnap alkalmából az UNICEF Magyarország nagyszabású TikTok kampányt indított, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az online zaklatás, a kortárs bántalmazás, az iskolai piszkálódás súlyos és hosszú távú következményeire. #NENÉZZFÉLRE - buzdítja a kampány a fiatalokat. Ne maradjanak közömbösek, ha bántanak valakit a környezetükben, hanem segítsenek, vagy kérjenek segítséget. Nézzék meg a szervezet kibővített HelpApp applikációját, ahol tájékozódhatnak arról, hogy hogyan lehet erőszak nélkül segíteni, hiszen már egy jó szó, egy támogató tekintet is sorsfordító lehet!

 • 2024.01.29 A kistestvér hiánya - a secunder meddőség

  A meddőséggel kapcsolatosan igen sok tévhit kering a köztudatban. Ezek közül az egyik, hogy ez az állapot végleges, a másik pedig, hogy csak azokat érinti, akik családot szeretnének alapítani, akiknek már van, azokat nem. Ez utóbbi kérdéskörrel foglalkozunk most.

 • 2024.01.18 Hogyan segíthetek gyermekemnek megmászni a tejlétrát?

  A tejfehérje allergia tünetei a csecsemők 2-6 százalékánál figyelhető meg, a többségük azonban 3 éves korára kinövi a betegséget. Ha felmerül a tejfehérje allergia gyanúja, a szülő mindenképpen egyeztessen a gyermek kezelőorvosával, ne kezdjen bele tejmentes diétába saját döntése alapján! – figyelmeztet Dr. Balogh Ádám, csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere, akit az eliminációs-orális terhelésről és a tejlétra módszeréről kérdeztünk.

 • 2024.01.14 A hármas típusú diabétesz a MODY

  Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

 • 2024.01.12 Az újszülöttekre veszélyes a szamárköhögés

  Bár az ötvenes évek eleje óta szinte minden országban oltanak szamárköhögés ellen, mégsem sikerült teljesen visszaszorítani a kórokozót. Horvátországban 1980 óta nem volt ennyi fertőzött, mint most, és különösen aggasztóvá teszi a hírt, hogy a megbetegedések nagy száma növelheti az újszülöttek és csecsemők megfertőződésénk esélyét. Hazánkban 1954 óta kötelező a szamárköhögés elleni védőoltás, amit az első évtizedekben három komponensű, úgynevezett Di-Per-Te oltással végeztünk. A magas átoltottságnak köszönhetően hasonló járványtól nem kell tartanunk. Ugyanakkor a veszélyeztetett csoportok számára érdemes felvenni az emlékeztető oltást, és különösen nagy figyelmet igényelnek az újszülöttek, valamint az oltatlan csecsemők – tájékoztat Prof. Dr. Mészner Zsófia, csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa.

 • 2024.01.10 Fontos, hogy anya fejben is jól legyen!

  Január 27-e a Szülői Mentális Egészség Világnapja. Ezzel a témával érdemes és fontos foglalkozni, mivel a szülők lelki egészsége az egész család jólléte és teljesítménye szempontjából meghatározó.

 • 2024.01.07 Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

  Beköszöntött a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság. A megelőzés lehetőségeiről egészségügyi szakemberrel is konzultálhatunk.

 • 2024.01.05 Az SMA továbbra is szűrhető

  Több mint egy éven keresztül volt elérhető az újszülöttek ingyenes SMA szűrését végző kutatási mintaprogram, mely 2023. december 31-én ért véget. A program célja az volt, hogy az SMA szűrése hazánkban is bekerüljön a kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok közé, és az érintett kisbabák a lehető leghamarabb megkapják az állam által biztosított génterápiás kezelést. Az SMA-mintaprogram ugyan véget ért, azonban a gyermeket várók nem maradnak szűrési lehetőség nélkül, hiszen van már olyan korszerű genetikai vizsgálat is, amivel akár a fogantatás előtt vagy a várandósság alatt fel lehet mérni a szülőpárnál az SMA kialakulásának kockázatát, így nem kell a születésig, illetve az első tünetek megjelenéséig várni a diagnózisra.

 • 2024.01.01 Ikrek a Semmelweis Egyetem újévi babái

  Hajnali három órakor egy ikerpár – Bence és Balázs – látta meg a napvilágot először a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén 2024-ben.