Gyerektükör

Előző Következő

Hogyan verjük át a zöldségeket, gyümölcsöket zsigerből kerülő gyerekeket?

 • 2023.10.17 Mit kell tenni terhesség alatt a magas koleszterinszinttel?

  A terhesség alatt 25-50 %-kal nő a koleszterinszint, még egészséges nőknél is. Azoknál a kismamáknál pedig, akiknek eleve magas volt a kiindulási koleszterinszintjük, az emelkedés még magasabb lehet. Ennek a speciális helyzetnek a kezeléséről beszélt dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

 • 2023.10.16 Babát szeretne? Ezek a gyógynövények segítenek

  Amikor valaki elhatározza, hogy családalapításra adja a fejét, azt szeretné, hogy a legtökéletesebb legyen az egészsége, a hormonális rendszere, hogy a legoptimálisabb közegben foganjon meg a baba. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa azokat a gyógynövényeket ismerteti, melyek hozzájárulnak a jobb hormonszinthez.

 • 2023.10.13 Válogatósság, vagy evészavar?

  Más típusú kezelést igényel, ha a gyermek nem egyszerűen válogatós, hanem evészavaros.

 • 2023.10.11 A nők is megszabadulhatnak a fogamzásgátlás gondjától

  Általában a nők azok, akik a fogamzásgátlásból adódó terheket viselik, mind az idő- és energiaráfordítást – kiválasztás, orvosi vizsgálat, adagolás -, mind a költségeket illetően. Ráadásul az egészségügyi kockázatok növekedésével is nekik kell számolniuk. A tudományos fejlődésnek köszönhetően azonban egyre bővül az olyan eszközök palettája, amelyek kizárják a feledékenységből, bizonytalansági tényezőkből adódó kockázatokat, egészségre nézve biztonságosak és a hatékonyságuk is kiemelkedő. Az ösztrogénmentes fogamzásgátlás egyes alternatíváit használva pedig akár több hónapig sem kell a védekezésre gondolni.

 • 2023.10.11 Fáj a gyerek dereka?

  A derékfájás igen gyakori probléma, mely leginkább a felnőtteket érinti, bár olykor előfordulhat, hogy gyerek panaszkodik arra, hogy fáj a dereka. Ilyenkor gyakran nem is mozgásszervi probléma áll a hátterében, ezért, ha tartósabban fennáll, érdemes ultrahanggal ellenőriztetni a hasi szervek állapotát, mivel meglehet, ott kell keresni a probléma gyökerét.

 • 2023.10.04 Elhúzódó orrdugulás: mi okozhatja?

  A gyermekek különösen nehezen viselik a rendszeres orrfújást, orrcseppeket és az orrdugulással járó egyéb kellemetlenségeket. A sokszor banális eredet mellett, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével sorra vesszük az orrdugulás súlyosabb kiváltó okait is.

 • 2023.09.19 Gyakori kérdések a gyermekgyógyásznál

  Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek meg a baba bőrén, de a táplálása kapcsán is sok kérdésünk adódik. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa felsorolta azokat a tüneteket, amelyekkel gyakran fordulnak hozzá a szülők. Azt is elmondta, mire figyeljünk, ha gyermekünknél is hasonló panaszok jelentkeznének.

 • 2023.09.18 Óvatosan a vitaminkészítmények szedésével

  A várandósság során ma már szinte minden kismama szed valamilyen vitaminkészítményt. Sőt, sokan döntenek úgy, hogy egy komplex vitaminkészítmény mellé még valamilyen kiegészítést is szednek, biztos, ami biztos alapon. Ezzel azonban komoly gondok is lehetnek!

 • 2023.09.13 Jövőre irányultság vagy beáldozott gyerekkor?

  Egy felmérés szerint az elmúlt 5 évben 27 százalékkal nőtt azoknak a magyar fiataloknak a száma, akik a teljes egyetemi képzésüket külföldön teljesítik. Ez 15 ezer főt jelent. Ezek a fiúk és lányok úgy gondolják, hogy más államokban a felsőoktatás színvonalasabb, élvezhetőbb és fontosabb készségeket épít, mint a hazai főiskolák. Vajon van ebben realitás?

 • 2023.09.07 Így nem lesz nehéz az iskolatáska!

  Hamarosan elkezdődik az iskola, így, ha még eddig nem tettük, célszerű elkezdeni a legfontosabb dolgok, így például az iskolatáska vagy az íróasztal beszerzését. A megfelelő asztal és táska kiválasztása azonban nem merülhet ki a praktikumban és a dizájnban. Nagyon fontos, hogy az iskolatáska, a szék és az asztal mérete a gyermek korának és magasságának megfelelő legyen, a táska kialakítása pedig biztosítsa a megfelelő tartást és súlyelosztást.