Tanítsuk meg asztmás gyermekünket lélegezni!

Tanítsuk meg asztmás gyermekünket lélegezni!

A légzőgyakorlatok növelik gyermekünk koncentrációképességét, támogatják érzelemszabályozását, csökkentik a stressz negatív hatásait, emellett pedig rehabilitációs céllal is alkalmazhatjuk őket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt kérdeztük arról, miként segíthetnek ezek a technikák az asztmás gyermekek életminőségének javításában.

Az asztma a gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége, mely a légutak krónikus gyulladásával, beszűkülésével és a kilégzés jellegzetes nehezítettségével jár. Az asztmás gyerekek légzését asztmás tünetek jelentkezése esetén kilégzéskor sípoló hang kíséri, légzésük szapora, ziháló lesz, és különösen ijesztő lehet a kísérőtünetként jelentkező rohamszerű köhögés, nehézlégzés és légszomj is.

Az asztma kiváltó okának megismerése elengedhetetlen a beteg gyermek kezelésében, emellett szükségünk lesz inhalációs gyógyszerekre is, amelyek ellazítják a légutakat, tágítják a hörgőket, csökkentik a gyulladást és könnyebbé teszik a légzést – mondta dr. Somogyi Éva, aki egyúttal a rendszeres testmozgás és a légzés aktív szabályozásának fontosságára is felhívta az érintett szülők figyelmét.

Légzőgyakorlatok az asztmában

Az asztmások kezelésében alkalmazott légzőtorna három nagy csoportját különíthetjük el:
- A légzésmintázat megváltoztatására irányuló gyakorlatok
- A légzőizmok erejének és kitartásának növelésére irányuló gyakorlatok
- A mellkas rugalmasságának növelését és a testtartás javítását szolgáló gyakorlatok

Tanítsuk meg asztmás gyermekünket lélegezni!

Néhány légzőgyakorlat típus:

Kilégzés ajakfékkel

Fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinket a légzés aranyszabályára, vagyis az orron át történő belégzésre és a hosszabb ideig tartó kilégzésre, ebben nagyszerű segítőnk lesz ez a technika.
Az ajakfékkel történő kilégzéskor az orron át történő belégzés után egy lassú, 4-6 másodpercig tartó kilégzés következik, melynek során csücsörített ajkakkal kell kiengedni a levegőt (mintha egy gyertyát szeretnénk elfújni).

Papworth-módszer

A módszert – melyet a 60-as években az angliai Cambridgeshire – ben található Papworth Kórházban fejlesztettek ki –, légzési problémákkal, valamint szorongással és az alvászavarokkal küzdő páciensek kezelésében is alkalmazzák. Jellemzője, hogy a mély hasi légzést kombinálja relaxációs gyakorlatokkal, az orron át történő légzés fontosságát tanítja, és a rekeszizom használatára koncentrál.

Buteyko-módszer

Az ukrán Konstantin Pavlovich Buteyko professzorhoz köthető módszer az 1950-es évek óta ismert. Ezzel a lassabb és hatékonyabb légzésre fókuszáló légzéstechnikával lehetővé válik az asztmás betegek légzésének kontrollálása, a hiperventilláció csökkentése, és így a betegség kordában tartása. A Buteyko-technika segítségével javulhat a vér oxigénellátottsága, beáll az optimális lélegzetszám, és a szervezet stressz szintje is csökkenhet.

A légzőgyakorlatok jótékony hatása az asztmás gyermekeknél

Mivel az asztmás gyermekek estében a belégzés felületes, a kilégzés akadályoztatott, a légzésszünet hiányzik, ezért a légzés aktív szabályozásának megtanítása jótékony hatással bír a betegségben érintettek számára:
Támogatja a bordaközi izmok és a rekeszizom összehangolt működését, valamint a tüdő munkáját
- Elősegíti a mellkasi mobilitást
- Javítja a testtartást
- Megszűnik a feszes, kapkodó légvétel, csillapodik a zihálás
- Enyhülnek a betegséggel járó kellemetlen pszichológiai érzések
Mérsékli az asztma elleni gyógyszerek szükségességét

Fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat orvos vagy gyógytornász irányítása mellett végezzük, hiszen egyrészt csak így biztosítható a feladatok helyes kivitelezése, másrészt a szakemberek rendelkezésére állnak olyan légzésrehabilitációs segédeszközök is, amelyek segítik ezek elvégzését – hívta fel a szülők figyelmét a doktornő.

Forrás: Tüdőközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek