Mozogjon akkor is, ha fáj a térde

Mozogjon akkor is, ha fáj a térde

Kornél évek óta küzd térdízületi porckopással, minden reggel egy kínszenvedés, mert alig bír kikelni az ágyból. Néhány mozdulat után aztán jobban van, de napközben ismét jelentkezik a fájdalom, sokszor még éjszaka is felébred miatta. Térde rendszeresen feldagad, olyankor néhány napig sántikál. Szakértőinket arra kértünk, adjanak tanácsot, hogyan változtathat Kornél életmódján ilyen problémával.

Az ízületi porcfelszínek elöregedése, állományuk mennyiségi és minőségi változása természetes folyamat, ezt nevezzük elsődleges ízületi kopásnak. Másodlagos kopás esetén egyéb betegség, sérülés, tengelyeltérés állhat az ízületi problémák hátterében. Mivel a porcsejtek regenerálódási képessége nagyon csekély, a betegség nem gyógyítható. Ez az állapot sajnos fájdalommal jár, hiszen az ízületi folyadék mennyisége csökken, a porc és az ízületi tok begyullad, az ízületi folyadék felszaporodik, emiatt jön létre a duzzanat, feszülés. A porc és a csont találkozásnál valószínűleg apróbb kinövések jönnek létre, ízületi merevség és mozgáskorlátozottság alakulhat ki.

A probléma jelentkezésekor először általában nem műtéti (konzervatív) kezelést javasolnak az orvosok, amely porcerősítők szedéséből, injekciós kezelésből, fizioterápiából és gyógytornából áll. Ha a fájdalom ezek ellenére sem enyhül, és a porcfelszín állapota rohamosan romlik, műtéti (operatív) beavatkozásra lehet szükség, végső esetben ízületi térdprotézis-beültetésre kerülhet sor.

Artrózis és artritisz

Az ízületi kopást artrózisnak, a gyulladásos ízületi betegséget artritisznek nevezzük. Ez a két leggyakoribb reumatológiai megbetegedés. Artrózis a legtöbbször a térdekben, a nyaki és ágyéki gerinc kisízületeiben, a kézujjpercek kisízületeiben, a váll- és könyökízületekben alakul ki. Az artritisz érinthet egy vagy több ízületet, a kezek és a lábak (térdek, csuklók) szimmetrikus gyulladása jellemzi. Míg artrózis esetén a túlterhelésre jelentkezik a fájdalom, artritisz esetén az éjszakai tünetek kellemetlenebbek.

Kornél

Kornélnál már a 30-as évei elején jelentkezett a porckopásos probléma, az egyik nyaralásról úgy tért haza, hogy feldagadt a jobb térde. Azt gondolta, csak megerőltette a sok túrázással, nem gondolt komolyabb betegségre, hiszen régebben is fájogatott már a térde. Borogatta, pihentette, aztán néhány nap múlva újra terhelni kezdte. Néhány héten belül ismét feldagadt a térde, ekkor fordult reumatológus orvoshoz, aki egy fizikális vizsgálat után röntgenre és MR-re küldte. Az eredmények igazolták a gyanút, ízületi porckopása (artrózis) van.

Az orvosa szerint genetikai hajlama lehet az oka, hogy ilyen korán jelentkezett a probléma, de mivel akkor még nem volt súlyos az állapota, konzervatív terápiát javasolt. A fizioterápiától néhány hét alatt jobban lett, és amikor fájni kezdett a térde, fájdalomcsillapítót vett be. Elment egy gyógymasszőrhöz is, akik az akut időszakban kinezio tape-pel erősíti meg a térdét, így bírja elviselni a fájdalmat. Ahogy teltek az évek, a sportolást nem sikerült beépítenie az életébe. Futni eleve nem tudott, mert azonnal megfájdult a térde, de az edzőteremben végzett kitörések is rossz hatással voltak rá, inkább feladta.

Ahogy idősebb lett, úgy kúsztak fel a kilók, egyre nagyobb súly nehezedett az amúgy is túlterhelt térdízületére. Problémáját tovább nehezíti, hogy a legutóbbi vérvételen gyulladásra jellemző értékeket talált a háziorvos, ezért ismét reumatológushoz küldte, aki megállapította, hogy nem csak porckopással, de enyhe ízületi gyulladással is küzd.

Kornél 56 éves, túlsúlyos férfi

Testösszetétel:

magasság: 176 cm

tömeg: 90 kg

izomszázalék: 33%

zsírszázalék: 34%

BMI: 29,05

Alapanyagcsere: 1824 kcal/nap

Heti edzés: fájdalmai miatt nem edz

Gyógyszerek: fájdalomcsillapítók, artritiszre írt gyógyszerek

Táplálékkiegészítők: porcerősítő tabletta (táplálékkiegészítő)

Dohányzás: nem dohányzik

Betegségek: térdízületi porckopás

Mozogjon akkor is, ha fáj a térde

Mozgásprogram porckopással

Kornél helyzete speciális, hiszen nem csak artrózisban, de artritiszben is szenved. Szerencsére az ízületi gyulladása olyan enyhe, hogy tud sportolni vele, nem vált mozgásképtelenné. Mindkét probléma miatt fontos, hogy leadja túlsúlyát, ezért a számára összeállított mozgásprogram erre irányul. Ízületi kopás, azaz artrózis esetén rendkívül fontos a mozgás, hiszen ez biztosítja az ízületek ízületi folyadékkal való megkenését, az ízületeket is stabilizáló izmok erejének megtartását vagy növelését, illetve azok nyújthatóságának megőrzését, mondta el Sekk Patrícia, a Prima Medica Egészségcentrumok gyógytornász-mozgásterapeutája.

Nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan mozgunk. A gyógytornász által összeállított gyakorlatok figyelembe veszik, hogy a beteg az artrózisnak milyen stádiumában van, illetve milyen az általános állapota, erőnléte, érintettek-e más ízületek is. A különböző stádiumok és ízületek esetén más-más torna javasolt. A kezelést az ízületi gyulladás is befolyásolja, ahogy Kornélnál is. Fontos a mozgás a keringésjavítás miatt, illetve hogy megőrizzük az ízület mozgásterjedelmét, az ízületi funkciókat, megakadályozzuk az izmok leépülését, a deformitásokat, mozgáskorlátozottságot.

Ebben az esetben azonban a kímélő, lehetőleg csak fájdalomhatárig végzett mobilizáló gyakorlatoké a főszerep, és igyekszünk elkerülni az ízület terhelt helyzetben történő tornáját. Ilyen típusú betegségeken ezért az úszás és a kerékpározás lehet a megfelelő mozgásforma, de edzés közben nem szabad nagy ellenállást használni, megerőltetni az ízületet.

Életmód és táplálkozás

Porckopás és ízületi gyulladás esetén is az egyik legfontosabb feladat, a testsúlycsökkentés, mondta el Sárga Diána dietetikus. A túlsúly sem a gyulladásnak nem tesz jót, sem pedig a porcoknak, amelyek csak fokozottabban kopnak, ha felesleges megterhelést kell elviselniük. A porckopás sajnos nem befolyásolható bizonyos élelmiszerekkel, a kiegyensúlyozottság a fontos, hogy az anyagcsere, az ízületeken belüli anyagáramlása a lehető legoptimálisabb legyen. Az elegendő folyadékfogyasztás, a sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása elősegítheti, hogy a porcok megőrizzék rugalmasságukat és összetételüket.

Egyre több, a táplálkozás ízületi gyulladásra gyakorolt hatását kutató tanulmány jelentik meg azonban, és a tudomány mai állása szerint vannak olyan tényezők, amelyek gyulladást válthatnak ki az ízületekben, illetve csökkenthetik azt. A táplálkozás jelentős részét növényi eredetű ételeknek kell alkotniuk, mert a gyulladásért – nagy valószínűség szerint – a zsíros, állati eredetű táplálékok a felelősek. A túl sok grillezett étel, sőt, a mikrohullámmal készült fogások is fokozhatják az ízületek gyulladását. A mediterrán típusú étrend az omega-3 zsírsav miatt javasolt az artritiszben szenvedőknek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek