Ébredjen, itt a tavasz!

Ébredjen, itt a tavasz!

Ahogy beköszönt a várva várt tavasz, testünk is ébredezni kezd. A megnövekedett energiaigényre azonban nincs felkészülve a szervezet, ezért érdemes odafigyelni az apróságokra, hogy erőtől telve vághassunk bele a meleg hónapokba.

A tavaszi fáradtság ismert jelenség, de a mai napig nem tisztázott, pontosan mi okozza. Több tényező is állhat a háttérben, belső és külső változásokkal is meg kell ilyenkor küzdenie a szervezetnek.

Tavaszi változások
Testünk minden külső történésre reagál, így az évszakkal járó jellegzetességekre is: hosszabbak a nappalok, erősebben süt a nap, magasabb a hőmérséklet. Ennek egyrészt örülünk, másrészt szervezetünknek meg kell szoknia az új körülményeket. A téli időszakban kevesebb szerotonin („boldogsághormon”) és dopamin („motivációs hormon”) termelődik, kortizol („stresszhormon”) azonban több, úgyhogy már pusztán emiatt is érezhetjük magunkat fáradtnak, kimerültnek. A tavasz közeledtével azonban vitaminraktáraink is kiürülőben vannak, míg elegendő C-vitaminhoz a friss gyümölcsök és zöldségek hiánya miatt nem jutunk, addig D-vitamin a napfény hiánya miatt nem termelődik szervezetünkben.

Csak lassan!
A tavaszi fáradtság kezelésének feltételei a külső stressz csökkentése és a belső energiaszint növelése. Több módszer is a rendelkezésünkre áll, ha ismét energiadúsak szeretnénk lenni. A környezet hőmérsékletét és páratartalmát, amennyire lehet, állandó értékeken érdemes tartani, így a szervezetnek csak azt a változást kell elviselnie, amit az időjárási hatások okoznak. A megszokott napirend betartása szintén segít a változások elviselésében, ezért nem érdemes feszegetni a határokat. Ugyanakkor érdemes feküdni, felkelni, illetve betartani a napi étkezések idejét. A fizikai aktivitást, sportot is érdemes úgy megválasztani ebben az időszakban, hogy ne legyen túlságosan megterhelő. A szabadban tett napi séta nemcsak a friss levegő, az oxigén miatt fontos, de ilyenkor tölthetjük fel szervezetünket D-vitaminnal. Bár manapság nehéz betartani, a munkában is meg kell találni a mértéket.
„Tavasszal az egyik legjobb kikapcsolódási forma a kirándulás, hiszen a napsütés, a friss levegő, valamint a rengeteg növény sok-sok energiával ajándékoz meg minket. Éppen ezért, ha van rá lehetősége, hétvégente menjen el túrázni, vagy biciklizni” - mondta el dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.

Ébredjen, itt a tavasz!

Fontos a bevitel
A megfelelő táplálkozás szintén segít a tavaszi fáradtság legyőzésében. Alapvető fontosságú az elegendő folyadékfogyasztás, hiszen gyorsítja az anyagcserét, így hamarabb megszabadulhatunk a szervezetben felhalmozódott felesleges anyagoktól. A legmegfelelőbb erre a víz, de plusz energiát szerezhetünk a gyógynövények (pl. gyömbér, gingkobiloba, citromfű) erejéből is tea formájában.
Az étkezés alapvető megváltoztatásra nincs szükség, ha a téli időszakban is helyesen táplálkoztunk, de érdemes ilyenkor kisebb mennyiségeket fogyasztani, esetleg többször. Figyeljünk rá, hogy ételeink legalább harmada friss zöldségből vagy gyümölcsből álljon.Szabad fogyasztani akár kúraszerűen a friss tavaszi medvehagyma levelet, valamint a magokat és a csírákat, hiszen ezek mind feltöltik a kimerült energiaraktárainkat.
Az érzelmi és szellemi feltöltődés, a meditáció szintén alapvető fontosságú, ezért érdemes szaunázni, forró fürdővel kikapcsolódni, napközben is pihenni, ha szükséges. A nyugodt éjszakai alvásról szintén gondoskodnunk kell, lefekvés előtt egy órával már ne fogyasszunk nehéz ételt, ne használjuk az okostelefont és lehetőleg ne is nézzük a televíziót. Egy jó könyv kellően kikapcsol, és ráhangol a nyugodt alvásra.

Betegséget is jelezhet
Amennyiben a fáradtság elhúzódik és nem javul a közérzet, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert lehet, hogy betegség áll a probléma hátterében. A pajzsmirigy alulműködés, a cukorbetegség, a vérszegénység, valamint több hormonális zavar is járhat kóros fáradtsággal.                                                                                     ■

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek