Gyerektükör

Előző Következő

A férfiak esetében az egyik leginkább emlegetett hormon a tesztoszteron. Kapunk tőle jót, és kevésbé jót is, de tény, hogy ha nincs elég tesztoszteron ...

 • 2022.01.21 Kötelező a cisztás fibrózis szűrése

  Január elsejétől bekerül a kötelező újszülöttkori anyagcsereszűrések közé a cisztás fibrózis (CF) szűrése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

 • 2022.01.20 A gyermekkori halláscsökkenés gyakori oka

  Az orrmandula megnagyobbodása sok panaszt okozhat gyermekkorban, ezek egyike a halláscsökkenés. Arról, hogy miért fontos ennek mielőbbi felismerése, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

 • 2022.01.17 Szülés 40 felett: esélyek, kockázatok, lehetőségek

  Manapság egyre több nővel fordul elő, hogy a negyedik X-et is elhagyja, mire úgy érzikészen áll és a feltételek is adottak arra, hogy gyermeket vállaljon. Az időpont kitolásának számos magyarázata lehet, azonban biológiai tény, hogy a kor előrehaladtával a nők fogamzóképessége csökken. Arról, hogy ebben az életszakaszban maga a teherbeesés, valamint a terhesség milyen kihívásokkal, esetleges veszélyekkel járhat, és hogy mit tehetünk a siker érdekében dr. Tidrenczel Zsolttal a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával beszélgettünk.

 • 2022.01.06 Személyiségfejlődés: negatív gyermekkori élmények

  A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa az, ami alapján formálódik az alaptermészet. Ezért a negatív gyermekkori élmények meghatározóak a felnőtt korban kialakuló személyiségzavar, szenvedélybetegség, önveszélyeztetés és öngyilkosságra való hajlam kialakulásában.

 • 2022.01.04 Terhesség, gyermekszülés, szoptatás és HIV-fertőzés

  A humán immundeficiencia vírus (HIV) az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet, kezeletlen esetben fogékonnyá téve a betegeket az opportunista fertőzések, például súlyos bakteriális és gombás fertőzések, valamint bizonyos daganatos megbetegedések iránt.

 • 2022.01.03 A terhesvitamin, amit Dr. Czeizel Endre kutatásai alapoztak meg

  Szeretnél mindent megtenni a szíved alatt növekvő babádért? Mutatunk egy terhesvitamint, amit Dr. Czeizel Endre kutatási alapján alkotottunk meg a magyar édesanyáknak.*

 • 2021.12.28 Hogyan védjük meg a kicsiket a légúti fertőzésektől?

  Hazánkban az elmúlt hónapokban tízszeresére emelkedett a légúti megbetegedésben szenvedő gyerekek száma. A K&H gyógyvarázs szakembere szerint a világjárvány miatt már jól ismert trió – az alapos kézmosás, a védőmaszk használata és a távolságtartás – a gyerekekre veszélyes fertőzések terjedését is visszaszoríthatja. Az alapvető szabályok betartása mellett pedig az is fontos, hogy a legkisebbek méretének megfelelő innovatív lélegeztető és tüdőgyógyászati készülékek álljanak rendelkezésre az egészségügyben.

 • 2021.12.25 Mit ehet karácsonykor a várandós kismama?

  A karácsony a szeretet ünnepe, és persze az elképesztő mennyiségű ételé. Ezt pedig hiába is tagadnánk, megszokott dolog, hogy karácsonykor olyan mennyiségeket eszünk, amiket máskor még csak el sem tudunk képzelni.

 • 2021.12.20 Babavárás és az első karácsony

  A várandósság első heteiben a hormonális változások okozta fáradékonyság rányomhatja bélyegét az év végi készülődésre – nem beszélve a babavárás izgalmairól. A kisbabás szülőknek pedig nem elég a gyermek kedélyállapotára figyelni, az egészsége kapcsán is résen kell lenni.

 • 2021.12.08 Tömeges megbetegedést okoz az RSV

  A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A hirtelen egészségromlást esetükben nem a koronavírus, hanem egy másik, felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus) okozta. A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A hirtelen egészségromlást esetükben nem a koronavírus, hanem egy másik, felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus) okozta.