Gyerektükör

Előző Következő

A csecsemők és kisgyermekek füle gyakran sok fülzsírt termel, ám ez nem ad okot az aggodalomra. Dr. Holpert Valéria, a Gyermekgyógyászati Központ ...

 • 2023.04.05 Ötödik alkalommal tüntették ki a védőnőket

  Immár ötödik alkalommal tüntették ki azokat a védőnőket, akik munkájuk során elkötelezetten segítik a várandós és szoptatós kismamákat, újszülötteket, mindemellett páratlan kitartással és hivatástudattal segítenek a meddőnek látszó pároknak, hogy eljussanak a várva várt gyermekáldáshoz. A kitüntetést idén Juhász Lászlóné, Havasiné Ádámszki Emília és Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnők vehették át.

 • 2023.04.03 A mozgásra nem csak a várandósság elején van szükség

  Sokszor és igen sok helyen foglalkoztunk már azzal a kérdéskörrel, hogy mennyire hasznos, biztonságos és jó dolog a terhesség során a mozgás. Nem csak azért, mert a felesleges hízást segít elkerülni, hanem azért is, mert a tápanyagok hasznosulásában is komoly szerepet játszik, és az életminőséget is javítja a várandósság során is. Az első trimeszter lelkesedése után azonban a kismamák többnyire leállnak a mozgással a félelem miatt.

 • 2023.03.17 Április 2. az autizmus világnapja

  Egyedien emberi - Az Autizmus más megközelítésben című könyv már százezreknek - szülőknek,rokonoknak, barátoknak - segített megérteni az autizmussal, ADHD-val és Asperger-szindrómával élőket. A kötet szerzője, Barry M. Prizant a világ legelismertebb autizmussal foglalkozó szaktekintélyei közé tartozik, 50 éves kutatói és nemzetközi tanácsadói tapasztalatokkal rendelkezik. Légy Te a következő, vedd kézbe és olvasd el ezt a könyvet!

 • 2023.03.08 Mi kell az egészséges tesztoszteron termeléshez?

  A férfiak esetében az egyik leginkább emlegetett hormon a tesztoszteron. Kapunk tőle jót, és kevésbé jót is, de tény, hogy ha nincs elég tesztoszteron a szervezetben, akkor bizony a családalapítás vágya is messzire úszhat tőlünk. A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

 • 2023.03.06 Így teheti tönkre a párkapcsolatot a meddőség

  Minden ötödik, gyermekre vágyó magyar párt érint a meddőség kérdése, és ezen a rögös, nehéz úton sokszor nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a párkapcsolat jövője is a tét. A párok egy része ezen időszak alatt sokszor eltávolodik egymástól, szexuális életük hanyatlani kezd, miközben a testi és lelki nehézségekkel is másként birkóznak meg. Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus ingyenesen elérhető minivideó-sorozatban válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket a páciensek a leggyakrabban tesznek fel neki.

 • 2023.03.04 Az első trimeszteri influenza hatása

  Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át – állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói. A szakemberek szerint ezért különösen fontos az influenza elleni védőoltás beadatása már a terhesség tervezésekor és alatt is. A világon ez az első vizsgálat, amely kizárólag az első trimeszterben átvészelt influenza szövődményeire fókuszált.

 • 2023.03.01 Közösen a fájdalom kezelésében

  Fájdalommentes kórház? Létezhet! A Bethesda Gyermekkórházban március 1-én ünnepelték a 10 éve indult Fájdalomkezelő Centrumot.

 • 2023.02.24 Sikeres fogantatás és boldog gyermekáldás

  Életünk egyik legszebb pillanata a gyermekáldás. Mai rohanó világunkban azonban sok pár számára jelent problémát a fogantatás. A legtöbben rögtön úgy gondolják, hogy valamilyen betegség állhat a probléma hátterében, ez azonban nem mindig igaz. Sokszor ugyanis egész más dolgok állhatnak a látszólagos meddőség hátterében. Most megmutatjuk azt, hogyan segíthet a természet ereje abban, hogy a boldog gyermekáldás végre minket is elérjen, és hogy milyen módon járulhat hozzá ehhez a Szabó György által megalkotott Babaváró tearendszer.

 • 2023.02.22 Megelőzhetők a téli gyermekbalesetek

  A hideg hónapokban is nagyon sok gyermekbaleset történik, melyek leggyakrabban zúzódásokkal, fejsérülésekkel, rándulásokkal, törésekkel járnak.

 • 2023.02.08 Irigység, tehetetlenség és önhibáztatás

  „Ti nem szeretnétek kisbabát? Mire vártok?” – hangzik el gyakran a kérdés, nem is sejtve, milyen sebeket téphetnek fel egy gyermektelen párnál. A sikertelen családalapítás mögött gyakran egészségügyi probléma húzódik, az ilyen jellegű kérdések azonban erősíthetik az önhibáztatás és a kiszolgáltatottság érzését. A Ragaszkodj hozzá! program 2023 januárjában végzett, nem reprezentatív kutatása1 arra kereste a választ, hogy mennyire vagyunk tudatosak a családtervezésben, illetve milyen lelki háttér övezi a babatervezést és babavárást. A kérdőívre érkezett válaszokat Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus segítségével értékeltük.