Gyerektükör

Előző Következő

Egyedien emberi - Az Autizmus más megközelítésben című könyv már százezreknek - szülőknek,rokonoknak, barátoknak - segített megérteni az ...

 • 2022.12.20 Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben

  Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben a különböző fülhallgatós eszközök - mobiltelefonok, lejátszók - túlzott hangerővel történő használata és túl hangos zenés helyek látogatása miatt - figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a BMJ Global Health folyóiratban jelent meg.

 • 2022.12.05 Gyógyír a jég országából

  Izland a természeti csodák, a tűz és a jég országa, vízesések és lávabarlangok, gejzírek és hőforrások, Elfek és trollok birodalma. Sokan nem is gondolnák, hogy ez a gyönyörű, de zord táj is kínál gyógyító növényt. Az izlandi zuzmó alkalmazása egyidős az emberi létezéssel.

 • 2022.12.01 Szélütés: fejleszteni a végtelenbe és tovább!

  A szélütéssel kapcsolatban a mai napig általános tévhit, hogy csak az idős embereket érintheti. Pásztor Zsolt 9 nappal a 19 éves születésnapja előtt élte át a rohamot, és csupán kitartásának, környezete támogatásának és a folyamatos rehabilitációnak köszönheti, hogy a féloldali bénultsága utána ma már autót vezet, dolgozik, a sportolói múltjához pedig nemcsak, hogy visszatért, de a 2028-as Olimpiát is kitűzte céljai közé. A fiú története példaértékű lehet nem csak sorstársai számára, hanem azoknak az embereknek is, akik nem mindig tudják értékelni azt, amijük van.

 • 2022.11.30 Természetes megoldások, ha késik a baba

  Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, homeopata szakorvos egyik szívügye a háborítatlan szülés, de már a babatervezés és babavárás ideje alatt is a természetes megoldásokat keresi munkájában.

 • 2022.11.25 A kéz-láb-száj betegség lett a családok mumusa

  Nyakunkon a kéz-láb-száj betegség, ami esetenként kellemetlenül gusztustalan tünetekkel jár, de aggodalomra nincs ok: rendkívül ritkák a szövődmények, és még ha elkapják is a felnőttek, ők sem kerülnek kórházba, járványról pedig túlzás lenne beszélni. Annak, hogy mostanában mégis egyre többen hallanak róla vagy észlelik magukon a tüneteket, két oka van: a Covid időszakának korlátozásai és a betegségtípus említett és könnyen beazonosítható gusztustalansága. Virológussal, gyerek- és háziorvossal jártuk körül a témát.

 • 2022.11.17 Mikor kell a gyerekkel ortopédushoz fordulni?

  A szülőknek nem feltétlenül könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermekük, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve, hogy az általuk tapasztalt jelenség csak a növekedéssel járó változások egyike-e vagy kezelendő probléma. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa szerint bizonytalanság esetén mindig jobb az orvosi ellenőrzés, ami egészségesnek tűnő esetben sem árt időnként.

 • 2022.11.16 Maradandó halláskárosodást is okozhat gyerekeknél

  Ha a gyerek arról panaszkodik, hogy fáj a füle, esetleg még lázas is, orvoshoz visszük. A savós középfülgyulladás esetében azonban ezek a tipikus tünetek hiányoznak. Amire azonban érdemes figyelni, az a halláscsökkenés. A betegség kivizsgálásáról és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

 • 2022.11.09 A koraszülés kockázata jelentősen csökkenthető

  November 17 a koraszülöttek világnapja, ennek kapcsán pedig érdemes megismerkedni azokkal a kockázatokkal, melyek képesek növelni a koraszülés esélyét. Különösen fontos kiemelni, hogy ezeknek a kockázatoknak egy jórésze bizony megelőzhető, és ehhez igazán csak az kell, hogy a szülők felkészüljenek a várandósságra, támogassák azt. Igen, a szülők, vagyis a koraszülés lehetősége az édesanyán és az édesapán is múlik!

 • 2022.11.08 Vizsgálat, ami megváltoztatta a kismamák életét

  Tíz évvel ezelőtt vehették először igénybe a kismamák a kockázatmentes, non-invazív magzati genetikai tesztet a fogantatáskor kialakuló genetikai rendellenességek kimutatására. 2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes kromoszóma-állományának vizsgálatára is. Az eltelt tíz évben a non-invazív prenatális teszt (NIPT) a várandósgondozás szerves rész lett, napjainkban már minden ötödik kismama ezzel a korszerű genetikai vizsgálattal kap részletes információt születendő gyermeke egészségi állapotáról.

 • 2022.09.23 Új megelőző kezelések az RSV ellen

  A több évtizede folyó globális kutatásoknak köszönhetően hamarosan új, hosszabb távon védelmet nyújtó megelőző kezelések állhatnak majd rendelkezésre az évente több mint százezer gyermek halálát okozó légúti vírus, az RSV ellen - olvasható a Nyugat-Ausztráliai Egyetem honlapján megjelent cikkben.