Gyerektükör

Előző Következő

Kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei, melyek a legtöbbször néhány nap alatt és fájdalom ...

 • 2022.03.16 Húsmentes várandósság? Működhet!

  Az állatvédelem, a klímaváltozás, vagy egyszerűen csak ízlés miatt is sokan döntenek úgy, hogy lemondanak a hús fogyasztásáról, és ezzel nincs is semmi baj. Abban az esetben okozhat csak problémát ez az étkezési - életmód irányzat, ha történetesen babát szeretnénk, mivel sajnos a férfiak termékenységére is hatással van, de a megfogant baba fejlődésére is drasztikusan nyomhatja rá a bélyegét. Ez azt jelenti, hogy vegetáriánusként nem lehet belőlünk kismama? Koránt sem!

 • 2022.03.07 A meddőség sokszor megkerülhető a lombikprogrammal

  Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette a meddőnek nyilvánított párok számára is a gyermekvállalást a lombikprogram segítségével. A csodálatos lehetőség azonban nagyon megterhelő a szervezetnek, és a meddőség kiváltó okát nem szűnteti meg, vagyis sajnos igen gyakran végződhet vetéléssel a próbálkozás.

 • 2022.03.02 Koncentrációt javító, memóriát fejlesztő gyógynövények

  A fiatalok keményen tanulnak, hiszen a gondtalan egyetemi éveket félévente megszakítja egy-egy 2 hónapos, intenzív vizsgaidőszak. Aki pedig olyan bátor és elszánt volt, hogy újévi fogadalmai között szerepelt egy új szakma elsajátítása, esetleg beiratkozott egy nyelvtanfolyamra, vagy csak régóta szemezett egy pár hónapos intenzív képzéssel, az könnyen találhatja magát újra a könyvek felett görnyedve. Nem is gondolnánk, mennyire „berozsdásodtunk”, és már nem megy annyira könnyen a tanulás. Idegesek, feszültebbek vagyunk.

 • 2022.03.02 Az állatok védelmével is tehetünk a lelki egyensúlyért

  A felelős állattartásra nevelésre, az állatvédők áldozatos munkájára hívja fel a figyelmet a Mancs a szívre ifjúsági centrum Alapítvány, amely 2020 nyarán került bejegyzésre. Az alapítvány célja egy olyan ifjúsági centrum megnyitása, ahol gyerekeknek/fiataloknak állat-asszisztált foglalkozásokkal segítik a tanulásban, a lelki kiegyensúlyozottság elérését.

 • 2022.03.01 Terhesség alatt sokkal többet kínoznak a gázok

  Szinte minden terhes nő találkozik a várandósság úgynevezett „kellemetlen” tüneteivel, ezek között is a bélgázokkal. Igen, ez az az időszak, amikor a férj kénytelen szembesülni azzal, hogy bizony a felesége is pukizik. Méghozzá igen sokat. Az okokról és a kikerülési lehetőségekről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt.

 • 2022.03.01 Artikulációs zavarban szenvedőket segítenek

  Betegség vagy akár baleset következtében kialakuló artikulációs zavarban, dysarthriában szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • 2022.02.23 Tavasz elejére sok gyermek D-vitamin hiányossá válik

  A tavasz beköszöntével végre kiszabadulhatunk a lakásból, gyerekek és felnőttek egyaránt. Persze, csakis akkor, ha a kisebbek nem nagyon fáradtak, levertek, esetleg már megint betegek. Ezekre a tünetekre nem árt odafigyelni, mivel D-vitamin hiányt is jelezhetnek, amit nem szabad félvállról venni! A témában dr. Tar Attila a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa van a segítségünkre.

 • 2022.02.18 Nem betegség, hanem állapot a Down-szindróma!

  Ez az egyik leggyakoribb vele született rendellenesség, minden 600. gyermek ezzel a kromoszómahibával jön a világra. Évente 90 ezer gyermek születik hazánkban, közülük hozzávetőlegesen 150 Down-szindrómás.

 • 2022.02.17 Sokszervi gyulladáson átesett gyerekeket várnak

  Március 2-ától lehet jelentkezni a koronavírus-fertőzéshez köthető sokszervi gyulladáson (PIMS) átesett gyerekek felülvizsgálatára a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikájának online felületén itt és itt. Az országban kizárólag a Semmelweisen érhető el a betegség hosszútávú hatásait vizsgáló szakambulancia, ahova lakhelytől függetlenül várják az összes, korábban PIMS-en átesett gyereket.

 • 2022.02.16 Mit értünk meddőség alatt?

  Sajnos egyre több pár kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy a meddőség az ő életüket és párkapcsolatukat is megnehezíti. De azt kevesen tudják, hogy mikortól is lehet meddőségről beszélni, és meddig érdemes próbálkozni azzal, hogy természetes úton összejöjjön a baba. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.