Gyerektükör

Előző Következő

Ahogy egyik napról a másikra beköszöntött a hideg, olyan hirtelen jelentek meg a gyerekeknél a felső légúti betegségek. Az orrfolyással, enyhe ...

 • 2023.09.18 Óvatosan a vitaminkészítmények szedésével

  A várandósság során ma már szinte minden kismama szed valamilyen vitaminkészítményt. Sőt, sokan döntenek úgy, hogy egy komplex vitaminkészítmény mellé még valamilyen kiegészítést is szednek, biztos, ami biztos alapon. Ezzel azonban komoly gondok is lehetnek!

 • 2023.09.13 Jövőre irányultság vagy beáldozott gyerekkor?

  Egy felmérés szerint az elmúlt 5 évben 27 százalékkal nőtt azoknak a magyar fiataloknak a száma, akik a teljes egyetemi képzésüket külföldön teljesítik. Ez 15 ezer főt jelent. Ezek a fiúk és lányok úgy gondolják, hogy más államokban a felsőoktatás színvonalasabb, élvezhetőbb és fontosabb készségeket épít, mint a hazai főiskolák. Vajon van ebben realitás?

 • 2023.09.07 Inhalációs szteroid: használja jól!

  Az asztma kezelése során ún. fenntartó terápiaként elsődlegesen inhalációs szteroidokat használnak, a hatóanyagok így belégzéssel jutnak el a tüdőbe. A beteg tünetei azonban csak akkor fognak javulni, ha a belégző eszközt megfelelően használja. A gyakori hibákra dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa hívta fel a figyelmet.

 • 2023.09.07 Így nem lesz nehéz az iskolatáska!

  Hamarosan elkezdődik az iskola, így, ha még eddig nem tettük, célszerű elkezdeni a legfontosabb dolgok, így például az iskolatáska vagy az íróasztal beszerzését. A megfelelő asztal és táska kiválasztása azonban nem merülhet ki a praktikumban és a dizájnban. Nagyon fontos, hogy az iskolatáska, a szék és az asztal mérete a gyermek korának és magasságának megfelelő legyen, a táska kialakítása pedig biztosítsa a megfelelő tartást és súlyelosztást.

 • 2023.09.05 Serdülőkori szédülés

  Serdülőkorban gyakran előforduló probléma, hogy a tinédzserek szédülésre, ájulásközeli állapotra panaszkodnak, különösen hirtelen testhelyzet-változtatást követően, egy iskolai évzárón több órás állás közben vagy éppen a nyári melegben. Ebben az életkorban legtöbbször nem magas vérnyomás vagy más komolyabb szervi eltérés áll a háttérben, hanem a szív- és érrendszer adaptációs zavara: vagyis a vérnyomás szabályozása ilyenkor nem alkalmazkodik olyan gyorsan a fiatalok hirtelen testmagasság növekedéséhez.

 • 2023.08.29 Így lehet az idei tanév életed legjobb iskolaéve!

  Avagy: hogyan kerülhető el a tanévkezdési stressz? Szakértői tippek kicsiknek és nagyoknak a tanév első hónapjára.

 • 2023.08.28 Elindult a KórházSuli

  Van, aki új tolltartóval készül az új tanévre. Van, aki vesetranszplantációval. Évente több ezer gyerek súlyos betegség miatt nem kezdi el szeptember elsején az iskolát, vagy magántanulóként kapcsolódik csak be. Rájuk hívja fel a figyelmet a KórházSuli évnyitó kampánya.

 • 2023.08.24 Teherbe eshetnek a nők a lombikeljárás után

  Ötből egy esetben természetes úton is teherbe tudnak esni azok a nők, akiknek korábban mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekük - derült ki a Human Reproduction cím szaklap friss számában megjelent kutatásból, amelyet a The Guardian című lap ismertetett.

 • 2023.08.22 Óvodás gyerekeket nyugtatóztak be

  Nagy felháborodást váltott ki Tajvanon az vizsgálat, amelyet nemrégiben azért indítottak, mert óvodákban függőséget okozó nyugtatókat tartalmazó köhögéscsillapító szirupot adtak be a gyerekeknek.

 • 2023.08.18 Mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött?

  A gyermekek fejfájása gyakran igazi útvesztőbe viszi a szülőket, akik a mindennapi rohanásban talán nem is mindig tudják követni, hogy mikor mije fáj a gyereknek. Ugyanakkor egy friss hazai felmérésből1 kiderül, hogy a magyar szülők 48 százaléka nagyon komolyan veszi gyermeke fejfájását. Azoknak az elfoglalt szülőknek, akik tenni szeretnének gyermekük egészségéért, a fejfájásnapló segítséget jelenthet. Egy következetesen vezetett fejfájásnaplóval ugyanis naprakészen követhetők a gyermek tünetei, és az orvosok is könnyebben állíthatják fel a diagnózist.