Gyerektükör

Előző Következő

A csecsemőkori csípőszűréssel időben kiszűrhetők a csípőízület rendellenességei, és megelőzhetők a fiatal felnőttkorra kialakuló súlyos ...

 • 2024.04.06 El a fültisztító pálcával a gyermekek fülétől!

  A csecsemők és kisgyermekek füle gyakran sok fülzsírt termel, ám ez nem ad okot az aggodalomra. Dr. Holpert Valéria, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere szerint a fülzsírral alapvetően nincs teendőnk, a fültisztító pálcákat pedig semmiképp ne használjuk a gyermek fülének tisztítására.

 • 2024.04.05 Vastagbélrák-szűrés: amit eddig nem mert megkérdezni

  A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

 • 2024.04.05 10 tipp, hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket

  Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat. A saját képességekbe vetett bizalom, illetve a kudarccal történő megbirkózás alapvető feltétel a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

 • 2024.04.04 Természetes megoldások, ha késik a baba

  Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, homeopata szakorvos egyik szívügye a háborítatlan szülés, de már a babatervezés és babavárás ideje alatt is a természetes megoldásokat keresi munkájában.

 • 2024.04.02 A laktózmentes tejből kiveszik a laktózt?

  Laktózérzékenység esetén a tejcukrot nem tudja megfelelően megemészteni a szervezet, ami emésztőszervi tüneteket okoz. Magyarországon a felnőttek közel harmadánál okoz panaszt a tejtermékek fogyasztása, ám még mindig sok mítosz övezi a laktózintoleranciát. Dr. Hidvégi Edit, a Gasztroenterológiai központ gasztroenterológus, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere segítségével hat gyakori tévhitet tisztázunk.

 • 2024.04.02 Ezért köhögünk annyit

  A légszennyezés nemcsak a természetre, az éghajlatváltozásra, de az emberi szervezetre is hatással van, egyre gyakrabban panaszkodunk légzőszervi tünetekre. A köhögés, torokkaparás, allergia egyre több gyermeket érint, az orvosok várótermei tele vannak fiatal betegekkel. A légúti megbetegedések hatékony diagnosztikáját jelentősen segíthetik az innovatív orvosi eszközök és ezáltal a kicsik gyorsabban meggyógyulhatnak. A K&H gyógyvarázs idei pályázatának fókuszába ezért a tüdőgyógyászati és ortopédiai megbetegedések kezelésére alkalmas eszközök kerültek. A felhívásra még egy hétig, április 15. délig jelentkezhetnek az gyermekegészségügyi intézmények.

 • 2024.04.01 Inhalációs szteroid: használja jól!

  Az asztma kezelése során ún. fenntartó terápiaként elsődlegesen inhalációs szteroidokat használnak, a hatóanyagok így belégzéssel jutnak el a tüdőbe. A beteg tünetei azonban csak akkor fognak javulni, ha a belégző eszközt megfelelően használja. A gyakori hibákra dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa hívta fel a figyelmet.

 • 2024.03.31 Bélbetüremkedés: ultrahanggal jól látható

  A bélbetüremkedés kisgyermekek esetében viszonylag gyakori, és nem ritkán áll az erős hasi fájdalmak hátterében. Kezelése igen fontos, máskülönben könnyen hashártyagyulladás léphet fel szövődményként. Hogy mit kell tudni az állapotról és hogyan diagnosztizálható, azt dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától kérdeztük.

 • 2024.03.31 Mikor kell a gyerekkel ortopédushoz fordulni?

  A szülőknek nem feltétlenül könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermekük, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve, hogy az általuk tapasztalt jelenség csak a növekedéssel járó változások egyike-e vagy kezelendő probléma. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa szerint bizonytalanság esetén mindig jobb az orvosi ellenőrzés, ami egészségesnek tűnő esetben sem árt időnként.

 • 2024.03.25 Összefogás az autistákért

  Április 2-a az autizmus világnapja, amely Magyarországon több tízezer családot érint. Az autizmussal élő fiatalok életlehetőségei 16 éves koruk után radikálisan beszűkülnek, mivel a tankötelezettség megszűnésével csökken azon intézmények száma, ahol a fiatalok tanulhatnak, dolgozhatnak, ha súlyosabb autizmussal élnek. Ezt a problémát felismerve fogott össze a Gorenje Magyarország és az Autistic Art Alapítvány: autista művészek álmodtak különleges grafikákat konyhai kiegészítőkre, amelyek limitált számban beszerezhetőek az alapítvány webshopjában. A befolyt összegből a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat támogatják, melyekben az érintettek méltó körülmények között élhetnek, akár életük végéig.