Óvatosan a csapvízzel és figyeljünk a melasma-ra!

Óvatosan a csapvízzel és figyeljünk a melasma-ra!

Utazni várandósan is lehet, erre a legalkalmasabb a második trimeszter, de amíg az orvos mást nem mond, addig a nyaralás nem tiltott! Ezzel együtt azonban a kismamák állapota odafigyelést igényel a magzat biztonsága érdekében, és a veszélyek sokszor nem egyértelműek. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Utazás

Az élmények gyűjtése, az utazás várandósan is rendben van, akár télen, akár nyáron kerekedünk fel. Természetesen a kismama tisztában van azzal, hogy ilyenkor több dologra érdemes figyelnie. Nem ehet például akármit, hiszen a tengeri herkentyűkkel gond lehet, többek közt higanytartalmuk miatt. A hosszan ülés növeli a trombózis veszélyét, a repülésnél gond lehet a száraz levegő, a has napoztatása nem szerencsés és így tovább.

Vannak azonban olyan tényezők is, melyek elsőre nem jutnának az eszükbe, de a kismamáknak érdemes ezekre is figyelni, mert sajnos könnyen okozhatnak akár súlyos problémákat is. Félni nem, felkészülni azonban kell, ehhez viszont inkább csak odafigyelésre lesz szükségünk!

Inni!

A nyári forróságban, vagy a téli kirándulásokon is fontos a hidratálás, pláne egy kismama esetében. A víz a lehető legjobb, már persze abban az esetben, ha a választott ország csapvize nem okoz gondokat. A távolkeleti régióban a palackos víz fogyasztása nem is lehet kérdés, de Európán belül is okozhat gondokat a csapvíz. Az arra érzékenyek könnyen kaphatnak tőle hasmenést, ami a kiszáradás veszélyét növeli jelentősen, így a kismama, ha lehet, inkább palackozott vizet fogyasszon. A teákkal is csínján kell bánni, hiszen egyes teák erősen vízhajtó hatásúak, ami ebben az időszakban nem szerencsés – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Óvatosan a csapvízzel és figyeljünk a melasma-ra!

Óvatosan a frissen facsart gyümölcslevekkel is! Bár tény, hogy magas a vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmuk, amire a várandósság során nagy szükség mutatkozik, a mosatlan gyümölcsből facsart finomságok könnyen okozhatnak fertőzéseket. A friss gyümölcslevek esetében így inkább az otthoni facsarásra támaszkodjuk. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlása azonban mindenképpen fontos, hiszen az immunrendszer visszafogodtan működik a várandósság során, vagyis a szervezet ilyen irányú támogatása is kiemelten fontos!

Ehhez ma már a szakemberek döntő többsége javasol várandósvitamint, mivel még kiegyensúlyozott étkezés és rendszeres mozgás mellett is bajos napjaikban a megfelelő tápanyagpótlás. A várandósvitaminok esetében azonban fontos, hogy a készítmény illeszkedjen az eltérő trimeszterek eltérő igényeihez, hiszen az egyes fejlődési szakaszok más-más összetételben igénylik a támogatást.

Ezen felül fontos a szerves kötésű anyagok minél nagyobb aránya (a készítményekben ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok) a hatékony hasznosulás miatt (a szerves kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb), valamint, hogy a készítmény tartalmazzon cinket és rezet. Ez a két anyag a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid hatású, azaz hatékony segítséget jelentenek az immunrendszer számára!

Nap

A napozás sokak számára a kikapcsolódás egyik elengedhetetlen kelléke, és erről kismamaként sem kell lemondani. Azt tudjuk, hogy a kritikus időszakban, azaz 11 és délután 4 között nem érdemes napra menni és az sem újdonság, hogy a pocak napoztatása nem jó ötlet.

A várandósság alatt a bőr érzékenyebb, így a napozás hatására könnyebben jelennek meg az úgynevezett melasma, vagy terhességi pigmentfoltok. Ezek nem veszélyesek, de kellemetlenek lehetnek, hiszen sokszor az arcon alakulnak ki, és a napsütés hatására sötétebbek lesznek. A kismamáknak érdemes 2 óránként magas faktorszámú készítménnyel óvni a bőrüket, mert a melasma sajnos maradandó jelenség, és halványítani is csak igen nehézkesen lehet.

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek