Gyerektükör

Előző Következő

Végre kitört a vakáció, itt a jól megérdemelt pihenés ideje tanároknak, diákoknak egyaránt. Az értékes szabadidőt érdemes hasznosan eltölteni ...

 • 2024.03.31 Mikor kell a gyerekkel ortopédushoz fordulni?

  A szülőknek nem feltétlenül könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermekük, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve, hogy az általuk tapasztalt jelenség csak a növekedéssel járó változások egyike-e vagy kezelendő probléma. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa szerint bizonytalanság esetén mindig jobb az orvosi ellenőrzés, ami egészségesnek tűnő esetben sem árt időnként.

 • 2024.03.25 Összefogás az autistákért

  Április 2-a az autizmus világnapja, amely Magyarországon több tízezer családot érint. Az autizmussal élő fiatalok életlehetőségei 16 éves koruk után radikálisan beszűkülnek, mivel a tankötelezettség megszűnésével csökken azon intézmények száma, ahol a fiatalok tanulhatnak, dolgozhatnak, ha súlyosabb autizmussal élnek. Ezt a problémát felismerve fogott össze a Gorenje Magyarország és az Autistic Art Alapítvány: autista művészek álmodtak különleges grafikákat konyhai kiegészítőkre, amelyek limitált számban beszerezhetőek az alapítvány webshopjában. A befolyt összegből a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat támogatják, melyekben az érintettek méltó körülmények között élhetnek, akár életük végéig.

 • 2024.03.21 Mennyi információt rejthet egy csepp vér?

  Az innovatív eszközök nemcsak az orvosok munkáját könnyítik meg, hiszen azzal, hogy leegyszerűsítik, lerövidítik a diagnózis felállítását, a gyerekeknek és szüleiknek is kevesebb megpróbáltatással járnak a vizsgálatok. A K&H gyógyvarázs program ezért már 20 éve töretlenül segíti a gyermekorvosok betegségmegelőző és gyógyító munkáját azzal, hogy korszerű eszközökkel támogatja őket. Ilyen például az a vérkép-analizátor, amely tavaly óta egy kis észak-keleti város háziorvosát segíti abban, hogy egy csepp vérből megállapíthassa a baj forrását. Így a kivizsgálás miatt a kis betegeknek nem kell 25 kilométerre utazniuk a legközelebbi kórházba – ez pedig a hátrányos helyzetű régióban a közlekedési és anyagi nehézségek miatt is különösen sokat számít.

 • 2024.03.20 Így hat a stressz a hormonjainkra

  Mindenki tisztában van azzal, hogy a stressz- főleg, ha az mindennapos- milyen negatív hatást gyakorol az egészségünkre, hormonrendszerünkre. De vajon pontosan milyen utakon és mire fejti ki hatását? Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője ezt ismerteti.

 • 2024.03.19 Már volt húgyúti fertőzése a gyereknek?

  A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

 • 2024.03.14 Bioszenzorok és MI a gyermekegészségügyben

  Az innovatív technológiák nagyban javíthatják az egészségügyi ellátás hatékonyságát: lerövidítik a diagnosztikai és a kezelési időt, illetve segítik az orvosokat a pontosabb kiértékelésben, így a betegek személyre szabottabb gyógyítási tervet kaphatnak. A magyar gyermekegészségügyben leginkább a helyi labordiagnosztikát és a korszerű távgyógyítást alkalmazzák jelenleg a szakemberek a K&H gyógyvarázs felmérése szerint. A K&H idén is 20 millió forinttal támogatja a korszerű gyógyítást: a gyermekegészségügyi intézmények április 15-ig pályázathatnak innovatív műszerekre.

 • 2024.02.28 Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemőnek?

  Tejallergia esetén minden tejtartalmú élelmiszer fogyasztását ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez és a teljes értékű tejmentes étrend kialakításához érdemes szakember segítségét kérni. A tejmentes diétával kapcsolatban Sarnyai Tünde gyermek dietetikust, a Budai Allergiaközpont szakemberét kérdeztük.

 • 2024.02.27 Nem a korral jár: szívelégtelenség a gyerekeknél

  A gyerekeknél kialakuló szívelégtelenség sokban különbözik a felnőtteknél előforduló szívelégtelenségtől. Míg a felnőtteknél sokszor olyan életmódbeli tényezők miatt alakul ki, mint a dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy koszorúér betegség, az újszülötteknél, gyerekeknél és tinédzsereknél más okokból, általában veleszületett szívrendellenességek folytán.

 • 2024.02.23 Szoptatás cukorbetegen - ezekre figyeljen!

  Ha valaki cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb hormonális változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

 • 2024.02.17 Elhúzódó köhögés tüdőgyulladás után

  Tüdőgyulladás után a felépülés elhúzódhat, a köhögés akár hetekig is megmaradhat. Mennyi időt vehet igénybe a gyógyulás és mikor forduljunk orvoshoz, ha nem szűnnek a panaszaink? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.