Nyár kismamaként: veszélyek, óvintézkedések

Nyár kismamaként: veszélyek, óvintézkedések

A nyár a kismamák számára fokozott elővigyázatosságot igénylő időszak, ugyanis több olyan tényező is van, melyek kisebb-nagyobb problémákat okozhatnak. Hogy mi mindenre kell odafigyelniük a várandósoknak, azt dr. Murshed Mohamed főorvostól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

A terhesség még a legideálisabb körülmények között is sokszor nehéz időszakot jelent, hát még akkor, ha a kismamának a nyári hőséggel is meg kell küzdenie. A forró hónapok ugyanis több olyan veszélyt is rejtenek, melyek könnyen veszélyeztethetik a magzat és az anyuka egészségét, hiszen a hőség és a magas páratartalom, még nagyobb terhet ró a terhes nőkre. A várandósoknak a testhőmérséklete már eleve egy kicsit magasabb, a vérkeringésük fokozottabb, így a külső hőmérsékletből származó plusz hő miatt még rosszabbul viselhetik a meleget.


Ügyeljen a kellő mennyiségű folyadékpótlásra

Az egyik legfontosabb a nyári hónapokban az a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, hiszen a kánikulában nagyobb eséllyel kerülünk dehidratált állapotba. Ez a terhesség során megelőzendő, hiszen rendkívül veszélyes lehet. A szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen az, hogy az illető kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon, ugyanis nélküle nem csak kellemetlen tünetek léphetnek fel (pl. szédülés, fejfájás), hanem ödéma is, sűrűbbé válhatnak a Braxton-Hicks összehúzódások, sőt, súlyos esetekben a hőkimerültség születési rendellenességeket vagy placenta problémákat is okozhat.

Várandósság során minimum 2 liter folyadékot fogyasszon a kismama- nyáron ennél többet, 2,5-3 litert is! Természetesen ezt nem csupán vízből lehet fedezni, hanem ebbe a levesek, gyümölcsök fogyasztása is beleszámít. Amire ügyeljen, hogy a kávé, tea vízhajtó hatásúak, így ezeket lehetőleg kerülje!

Nyár kismamaként: veszélyek, óvintézkedések

Strandoljon biztonságosan

Kevés olyan ember van, aki a nagy kánikulában ne szeretne strandolni és megmártózni a hűsítő vízben. Erről persze a kismamáknak sem kell lemondaniuk, ám fontos, hogy betartsanak néhány fontos szabályt. Az első, hogy a legnagyobb melegben (11-16 óra között) lehetőleg az árnyékban tartózkodjon, valamint használjon kellően magas faktorszámú naptejet! Amennyiben csobbant egyet a vízben, utána száraz fürdőruhát vegyen fel, hiszen a meleg, nedves környezetben megnő az intim fertőzések esélye.

Ezekre a várandósok eleve hajlamosabbak, így nagyobb odafigyelést igényel a fertőzések prevenciója. Ha mégis olyan tüneteket tapasztal, mint a megváltozott mennyiségű, állagú, szagú intim folyás, úgy mielőbb forduljon orvoshoz, aki megfelelő terápiát javasol, melyet terhesség során is alkalmazni lehet.

A nőgyógyászok ilyenkor gyakran javasolják a lactobacillus kúrát - akár megelőzés gyanánt is-, hiszen ezek segítenek fenntartani a hüvely savas PH-ját (a savas PH nem kedvez a kórokozók szaporodásának).

Csökkentse az ödémát

A terhesség során gyakori probléma a lábak ödémája (főleg az utolsó trimeszterben) a megnövekedett vízvisszatartás, a lassuló nyirokkeringés és az esetleges visszértágulatok miatt. Ez olyan zavaró tüneteket okozhat, mint a nehézlábérzés, zsibbadás, fájdalom. A probléma a nyári melegben súlyosbodhat az erek tágulása miatt. Ilyenkor érdemes felpolcolni a lábait, illetve kompressziós harisnyát hordani, valamint bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani- tanácsolja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Az esetek többségében a végtagok ödémája normális a terhesség során, ám érdemes odafigyelni rá, mivel olykor terhességi magasvérnyomást (ekkor a kéz/arc is ödémássá válik), illetve terhességi cukorbetegséget jelezhet. Szintén figyelemfelhívó, ha csupán az egyik láb dagad és fáj -esetleg el is színeződik-, ugyanis az mélyvénás trombózisra utalhat!

Milyen tünetek esetén forduljon orvoshoz?

• Rendszeres összehúzódások vagy görcsök
• Hüvelyi vérzés
• Szivárgó folyadék a hüvelyből (ez lehet magzatvíz)
• Az arc vagy a kéz ödémája (preeklampszia jele lehet)
• Fejfájás vagy homályos látás (preeklampszia jele lehet)
• A magzati mozgás hiánya
• Fájdalom vizelés közben
• Intim fertőzésre utaló jelek


Forrás: Nőgyógyászati Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek