Gyerektükör

Előző Következő

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sírás miatt, vagy ha kiütések jelennek ...

 • 2023.09.05 Serdülőkori szédülés

  Serdülőkorban gyakran előforduló probléma, hogy a tinédzserek szédülésre, ájulásközeli állapotra panaszkodnak, különösen hirtelen testhelyzet-változtatást követően, egy iskolai évzárón több órás állás közben vagy éppen a nyári melegben. Ebben az életkorban legtöbbször nem magas vérnyomás vagy más komolyabb szervi eltérés áll a háttérben, hanem a szív- és érrendszer adaptációs zavara: vagyis a vérnyomás szabályozása ilyenkor nem alkalmazkodik olyan gyorsan a fiatalok hirtelen testmagasság növekedéséhez.

 • 2023.08.29 Így lehet az idei tanév életed legjobb iskolaéve!

  Avagy: hogyan kerülhető el a tanévkezdési stressz? Szakértői tippek kicsiknek és nagyoknak a tanév első hónapjára.

 • 2023.08.28 Elindult a KórházSuli

  Van, aki új tolltartóval készül az új tanévre. Van, aki vesetranszplantációval. Évente több ezer gyerek súlyos betegség miatt nem kezdi el szeptember elsején az iskolát, vagy magántanulóként kapcsolódik csak be. Rájuk hívja fel a figyelmet a KórházSuli évnyitó kampánya.

 • 2023.08.24 Teherbe eshetnek a nők a lombikeljárás után

  Ötből egy esetben természetes úton is teherbe tudnak esni azok a nők, akiknek korábban mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekük - derült ki a Human Reproduction cím szaklap friss számában megjelent kutatásból, amelyet a The Guardian című lap ismertetett.

 • 2023.08.22 Óvodás gyerekeket nyugtatóztak be

  Nagy felháborodást váltott ki Tajvanon az vizsgálat, amelyet nemrégiben azért indítottak, mert óvodákban függőséget okozó nyugtatókat tartalmazó köhögéscsillapító szirupot adtak be a gyerekeknek.

 • 2023.08.18 Mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött?

  A gyermekek fejfájása gyakran igazi útvesztőbe viszi a szülőket, akik a mindennapi rohanásban talán nem is mindig tudják követni, hogy mikor mije fáj a gyereknek. Ugyanakkor egy friss hazai felmérésből1 kiderül, hogy a magyar szülők 48 százaléka nagyon komolyan veszi gyermeke fejfájását. Azoknak az elfoglalt szülőknek, akik tenni szeretnének gyermekük egészségéért, a fejfájásnapló segítséget jelenthet. Egy következetesen vezetett fejfájásnaplóval ugyanis naprakészen követhetők a gyermek tünetei, és az orvosok is könnyebben állíthatják fel a diagnózist.

 • 2023.08.17 Az aszpartám a spermiumokra is rombolóan hat!

  Az aszpartámmal kapcsolatosan időről-időre felvetődik annak mérgező volta. Ezt hitelt érdemlően egyelőre nem sikerült bizonyítani. A WHO azonban hivatalosan is rákkeltőnek minősíti ezt az anyagot, vagyis az aszpartám - legalábbis bizonyos mennyiségben - mindenképpen ártalmas - még a reprodukcióra is, hiszen kísérletekben igazolták romboló hatásait a spermiumokra.

 • 2023.08.17 Pajzsmirigyzavarral nem tudja hasznosítható a folsav?

  Sok kismama küzd pajzsmirigygondokkal, melyek néhány évvel ezelőtt még jóval több gondot okoztak, meddőséget is kiváltottak, ma már jól kezelhetőek, de mégis óriási veszélyt jelenthetnek a babára nézve, mivel befolyásolják a test működését!

 • 2023.08.12 Nyár kismamaként -veszélyek, óvintézkedések

  A nyár a kismamák számára fokozott elővigyázatosságot igénylő időszak, ugyanis több olyan tényező is van, melyek kisebb-nagyobb problémákat okozhatnak. Hogy mi mindenre kell odafigyelniük a várandósoknak, azt dr. Murshed Mohamed főorvostól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.

 • 2023.08.10 Ne csak gyümölcsleveket igyanak kánikulában!

  Forró nyári napokon több folyadékot fogyasztunk, amire szükség is van, hogy a hőség miatti rosszullétet elkerüljük. Kisgyerekeknél különösen fontos erre ügyelni, ám az is fontos, hogy mivel pótoljuk a folyadékot. Ha túlzásba visszük a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását, könnyen átmeneti fruktóz felszívódási zavar alakulhat ki, aminek jellegzetes tünete a vizes hasmenés.