Gyerektükör

Előző Következő

Ahogy egyik napról a másikra beköszöntött a hideg, olyan hirtelen jelentek meg a gyerekeknél a felső légúti betegségek. Az orrfolyással, enyhe ...

 • 2023.05.08 Jó vagy rossz, ha a gyerek sokat lóg a neten?

  Régen a gyermekkor a fára mászásról, strandolásról, játszótéri kalandokról szólt. Mára viszont sok fiatal legkedvesebb hobbija a kütyük nyomkodása lett. Egyre kisebb korban ismerkedünk meg a digitális világgal, és egyre több időt töltünk ezek között az eszközök között. Milyen hatással van a gyerekekre, ha sokat „kütyüznek” és hogyan terelhetjük őket a jó irányba?

 • 2023.05.04 A koffein jó, de akadályozhatja a családalapítást

  Életünk mozgatórugója, a világ talán két legfontosabb növénye a kávé és a tea. Na nem a szépségük vagy az árnyas lombkoronájuk az ok, hanem a koffein, az éltető anyag, amit tartalmaznak. E nélkül az emberek többségének nem is kezdődhet a nap, sőt, a tízórai mellé is lecsúszik egy csésze, ebéd után, uzsonnához és esetleg még hazaérés után is. Azonban amennyire szeretjük a koffeint, akkora bajba is kerülhetünk miatta.

 • 2023.05.04 Láthatatlanok-e a fogyatékos emberek?

  Egy átlagos magyar nagyjából 150 emberrel áll kapcsolatban. Mégis kevesen ismernek fogyatékos embereket, pedig minden 20. embertársunk küzd testi vagy értelmi akadállyal. „Azokon segítünk, akik sokszor még kérni sem tudnak” – a mondat Göncz Árpádné, Zsuzsa nénitől származik, aki a KézenFogva Alapítvány egyik életre hívója volt, és aki idén ünnepelné 100. születésnapját. Ezzel a küldetéssel indultak útra 30 éve. Most jubileumi videójukkal a fogyatékos emberekre szeretnék irányítani a figyelmet.

 • 2023.05.03 A viszkető kiütések gyakori okai csecsemőkorban

  A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén több okból is megjelenhetnek viszkető kiütések. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának segítségével néhány gyakori kiváltó okot gyűjtöttük össze.

 • 2023.04.06 Elindult a Bethesda Gyermekkórház podcastja

  Egy csésze egészség címmel elindította podcast adásait a Bethesda Gyermekkórház. Az első beszélgetésben olyan égető problémát feszegetnek, mint az ADHD, figyelemzavar és kütyühasználat.

 • 2023.04.05 Ötödik alkalommal tüntették ki a védőnőket

  Immár ötödik alkalommal tüntették ki azokat a védőnőket, akik munkájuk során elkötelezetten segítik a várandós és szoptatós kismamákat, újszülötteket, mindemellett páratlan kitartással és hivatástudattal segítenek a meddőnek látszó pároknak, hogy eljussanak a várva várt gyermekáldáshoz. A kitüntetést idén Juhász Lászlóné, Havasiné Ádámszki Emília és Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnők vehették át.

 • 2023.04.03 A mozgásra nem csak a várandósság elején van szükség

  Sokszor és igen sok helyen foglalkoztunk már azzal a kérdéskörrel, hogy mennyire hasznos, biztonságos és jó dolog a terhesség során a mozgás. Nem csak azért, mert a felesleges hízást segít elkerülni, hanem azért is, mert a tápanyagok hasznosulásában is komoly szerepet játszik, és az életminőséget is javítja a várandósság során is. Az első trimeszter lelkesedése után azonban a kismamák többnyire leállnak a mozgással a félelem miatt.

 • 2023.03.31 Bélbetüremkedés: ultrahanggal jól látható

  A bélbetüremkedés kisgyermekek esetében viszonylag gyakori, és nem ritkán áll az erős hasi fájdalmak hátterében. Kezelése igen fontos, máskülönben könnyen hashártyagyulladás léphet fel szövődményként. Hogy mit kell tudni az állapotról és hogyan diagnosztizálható, azt dr. Kövi Ritától, az Ultrahangközpont gyermek radiológusától kérdeztük.

 • 2023.03.27 A kistestvér hiánya - a secunder meddőség

  A meddőséggel kapcsolatosan igen sok tévhit kering a köztudatban. Ezek közül az egyik, hogy ez az állapot végleges, a másik pedig, hogy csak azokat érinti, akik családot szeretnének alapítani, akiknek már van, azokat nem. Ez utóbbi kérdéskörrel foglalkozunk most.

 • 2023.03.17 Április 2. az autizmus világnapja

  Egyedien emberi - Az Autizmus más megközelítésben című könyv már százezreknek - szülőknek,rokonoknak, barátoknak - segített megérteni az autizmussal, ADHD-val és Asperger-szindrómával élőket. A kötet szerzője, Barry M. Prizant a világ legelismertebb autizmussal foglalkozó szaktekintélyei közé tartozik, 50 éves kutatói és nemzetközi tanácsadói tapasztalatokkal rendelkezik. Légy Te a következő, vedd kézbe és olvasd el ezt a könyvet!