A gyermekkori fejfájás 5 biztos jele

A gyermekkori fejfájás 5 biztos jele

A fejfájásra gyakran úgy tekintünk, mint ami csak a felnőtteket érinti, pedig sok gyermek életét is megnehezíti. A fájdalom felismerése nem mindig egyszerű, főként nyáron, ami komoly kihívás elé állíthatja a szülőket. Mivel a gyermekkori fejfájás tünetei és a hőség miatti panaszok rendkívül hasonlóak, felkértük Dr. Kőnig Róbert gyermeksebészt, hogy segítsen megkülönböztetni őket.

2024.06.18

A gyermekeknél nem mindig könnyű megállapítani, miért tűnnek kedvetlennek, ingerlékenynek, fáradtabbnak netán érzékenyebbnek, főként a nagy hőségben. Ilyenkor még nehezebb észrevenni, ha közérzetük és viselkedésük nem a nyári meleg, hanem a gyermekkori fejfájás miatt változott meg, pedig enélkül a fájdalom nem enyhíthető, és akár fokozódhat is. Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész ebben segíti most a szülőket.

A gyermekkori fejfájás 5 biztos jele

A gyermekkori fejfájás 5 jele

1. Nyűgösség2, ingerlékenység

A meleg gyakran okoz ingerlékenységet vagy nyűgösséget a gyermekeknél, de ezekből az állapotokból könnyen kimozdíthatóak, ha például hűvösebb helyiségbe visszük őket vagy vesznek egy hűsítő zuhanyt, tehát segítjük csökkenteni a hőérzetüket. Ha azonban a frusztrált állapot kiváltója a fejfájás, még egy kellemes medencés fürdés sem fog enyhíteni rajtuk.

Miért? Mert a fejfájás miatt érzett tehetetlenség következtében frusztráció alakulhat ki.
2. Egykedvűség
A gyermekek számára a nyári időszak javarészt az élményszerzésről szól, de az is előfordulhat, hogy valamilyen program helyett a nagy melegben inkább otthon töltenék a napot édes semmittevéssel. Abban az esetben, ha a hangulatuk megváltozik, és a tétlenség egykedvűséggel párosul, és az egyébként csábító lehetőségek, hobbik, barátok sem tudják a gyermeket kimozdítani ebből az állapotból, érdemes számításba venni a fejfájást, mint kiváltó okot.

Miért? Mert a fejfájás negatívan befolyásolja a közérzetet és csökkentheti a motivációt.
3. Nagyfokú fáradtság2
Minden gyermek aktivitási szintje más, de gyanakvásra adhat okot, ha reggel nem akarnak kikelni az ágyból, indokolatlan helyzetben is fáradtságra panaszkodnak vagy napközben maguktól lefekszenek és megpróbálnak aludni. Enyhe fáradtságot természetesen a meleg is kiválthat, de a szülők számára meglepő és megmagyarázhatatlan viselkedés mögött gyakran a fejfájás áll.

Miért? Mert a fejfájás leterhelheti a szervezetet.
4.  A játék elutasítása
A gyerekek imádnak játszani, különbség csak abban van, hogy mit. Főként a kisebbek napjának nagy részét töltik ki játékos elfoglaltságok, persze a nyári hőségben megeshet, hogy nincs kedvük játszani, helyette inkább mást csinálnának. Ám, ha látszólag ok nélkül, napszaktól függetlenül utasítják vissza vagy hagyják abba a játékot és ezt követően félrevonulnak – tehát nem kezdenek bele másba -, joggal gondolhatják a szülők, hogy a háttérben akár fejfájás is állhat.

Miért? Mert a fejfájás csökkentheti a koncentrációs képességet.
5. Érzékenység a fényre és a zajokra2
A melegben sok minden válhat zavaróvá, ezek közé tartozik az erőteljes fény és zaj is, azonban, ha a gyerekek kifejezetten a sötétebb és csendesebb közeget keresik – például hirtelen haza szeretnének menni a játszótérről, otthon kérik, hogy teljesen húzzuk be a sötétítő függönyt - érdemes fejfájásra gondolni.

Miért? Mert a fejfájás erős fény és zaj hatására erősödhet.

A gyermekek a nyári meleg miatt gyakran mutathatnak olyan tüneteket, amelyek megegyeznek a fejfájáséval. Érdemes a jeleket tehát annak fényében megvizsgálni, hogy a tapasztalt viselkedés mennyire szokatlan, a reakciók pedig mennyire hirtelen jelentkeznek.

Dr. Kőnig Róbert a megelőzés fontosságára is felhívja a figyelmet, különösen, ha gyermekünk hajlamos a fejfájásra. „Nyáron a gyerekek könnyebben kiszáradhatnak – ami több más fiziológiai probléma mellett, a fejfájás egyik oka is lehet -, így elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet igyanak. Az erős napsugárzástól is ajánlott védeni őket: kalap vagy sapka viselésével, továbbá a tűző napon töltött idő minimalizálásával. Nyáron gyakran tapasztalni, hogy a gyerekek étvágya csökken, ugyanakkor rendkívül fontos számukra a rendszeres, napi ötszöri étkezés. Napközben kínáljuk őket hideg, mégis laktató és minőségi ételekkel, vacsorára pedig, amikor kicsit lehűlt a levegő, a szokásos fogások egyikével.” A gyermeksebész azt is kiemeli, bár a testmozgás jótékony hatásai a gyermekeknél is egyértelműek, ezeket az aktivitásokat inkább kora reggel vagy késő délután érdemes nyáron beiktatni a gyermek napirendjébe.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek