Gyerektükör

Előző Következő

A szülőknek nem feltétlenül könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermekük, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve, hogy ...

 • 2022.05.09 A gennyes agyhártyagyulladás

  Egy betegség, amely a gyors és súlyos lefolyása miatt hívja fel a figyelmet a védőoltással való megelőzés jelentőségére. A gennyes agyhártyagyulladás meningococcus baktériumok által okozott fertőző betegség. Mivel nagyon gyors a betegség lefolyása, néhány óra alatt megváltozhat a családok élete, és akár 24 órán belül tragikus kimenetelű is lehet. Minden ötödik túlélő pedig maradandó szövődményektől szenvedhet, legyen az agykárosodás, rokkantság, hallásvesztés, viselkedési zavar vagy tanulási nehézség.1 A legtöbb megbetegedés a csecsemők körében fordul elő.2 Hazánkban a meningococcus baktérium B, C, illetve W típusa okozott eddig megbetegedéseket.2 Az életveszélyes kórkép megelőzésében a védőoltások alkalmazása segítség lehet.

 • 2022.05.06 Csalánkiütés kivizsgálása gyerekeknél

  A csalánkiütés okai szerteágazóak lehetnek, de a diagnózist nemcsak ez nehezíti, hanem az is, hogy a tünetek gyakran elmúlnak, mire a gyermek orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy szülőként mivel érdemes készülni a kivizsgálásra.

 • 2022.05.03 Ez segíthet elhúzódó mutálás esetén

  A mutálás időszaka átlagosan 12 és 17 éves kor között lezajlik. Ha a beszédhang változása ennél hosszabb időt vesz igénybe, javasolt szakemberhez fordulni. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan kezelhető a kamasz számára kellemetlen állapot.

 • 2022.04.22 A vakcinák csökkentik a halvaszülés kockázatát

  Az állapotos nők koronavírus elleni védőoltásának fontosságát hangsúlyozták brit orvosok, miután egy nagyszabású felülvizsgálat megállapította, hogy az oltások nemcsak biztonságosak, hanem a halvaszületés kockázatát is csökkentik.

 • 2022.04.20 A mozgásra nem csak a várandósság elején van szükség

  Sokszor és igen sok helyen foglalkoztunk már azzal a kérdéskörrel, hogy mennyire hasznos, biztonságos és jó dolog a terhesség során a mozgás. Nem csak azért, mert a felesleges hízást segít elkerülni, hanem azért is, mert a tápanyagok hasznosulásában is komoly szerepet játszik, és az életminőséget is javítja a várandósság során is. Az első trimeszter lelkesedése után azonban a kismamák többnyire leállnak a mozgással a félelem miatt.

 • 2022.04.11 Így hat a klasszikus zene a gyermekek mentális fejlődésére

  A világ fokozatos gyorsulása, a digitalizáció és a felszínes személyes kapcsolatok nagyban rányomják bélyegjüket a kisgyerekek lelki világára. Az alapérzelmek kifejezésén túl sokkal nehezebben birkóznak meg az árnyaltabb érzelmek megélésével. De vajon hogyan segít ezen a problémán a klasszikus zene? A pszichopedagógus válaszol.

 • 2022.03.28 A pajzsmirigy alulműködésének hatása a családtervezésre

  A pajzsmirigy problémák sajnos erősen képesek keresztbe tenni a családalapítási terveknek. Az alulműködés ráadásul ezt több frontos támadással is teszi, hiszen a testsúlyra gyakorolt hatása csak tovább ront a helyzeten.

 • 2022.03.21 Babát vár Illés Fanni paralimpikon

  Várandós a világ- és Európa-bajnok, paralimpiai bajnok magyar paraúszó, Illés Fanni. A legutóbb az akadálymentes vásárlás mellett kampányoló sportoló a GLAMOUR magazinnak mesélt először nyáron érkező kisbabájáról.

 • 2022.03.16 Húsmentes várandósság? Működhet!

  Az állatvédelem, a klímaváltozás, vagy egyszerűen csak ízlés miatt is sokan döntenek úgy, hogy lemondanak a hús fogyasztásáról, és ezzel nincs is semmi baj. Abban az esetben okozhat csak problémát ez az étkezési - életmód irányzat, ha történetesen babát szeretnénk, mivel sajnos a férfiak termékenységére is hatással van, de a megfogant baba fejlődésére is drasztikusan nyomhatja rá a bélyegét. Ez azt jelenti, hogy vegetáriánusként nem lehet belőlünk kismama? Koránt sem!

 • 2022.03.07 A meddőség sokszor megkerülhető a lombikprogrammal

  Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette a meddőnek nyilvánított párok számára is a gyermekvállalást a lombikprogram segítségével. A csodálatos lehetőség azonban nagyon megterhelő a szervezetnek, és a meddőség kiváltó okát nem szűnteti meg, vagyis sajnos igen gyakran végződhet vetéléssel a próbálkozás.