Gyerektükör

Előző Következő

Mik azok a dolgok, amik nyugodttá teszik a babavárást, mikre kell odafigyelni egy kismamának akkor, ha a vágya a terhesség zökkenőmentes megélése?

 • 2024.04.17 Mikor hívjunk mentőt a gyerekhez?

  Íme néhány tipp, mikor hívjunk mentőt, keressünk fel szakembert, és mikor érdemes bevetni néhány természetes, otthoni praktikát, amelytől gyorsabban meggyógyulunk. Dr. Sal Péter, homeopata-gyermekorvos javaslatai alapján ezekre a tünetekre fontos figyelni.

 • 2024.04.15 Csalánkiütés: 4 kérdés a gyermekorvostól

  A csalánkiütés lehet akut vagy krónikus. A kivizsgálást nemcsak a sok kiváltó tényező nehezíti, hanem az is, hogy a tünetek gyakran elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa támogatni a mielőbbi diagnózist.

 • 2024.04.14 Pattanáshoz hasonló kiütések a csecsemő arcán

  Mit jeleznek a pár hetes-hónapos csecsemő arcán megjelenő, pattanásszerű kiütések? Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta mikor tanácsos orvoshoz fordulni.

 • 2024.04.13 A gyerekek veszélynek vannak kitéve egy autóban

  A gyermekek önállóan alapvetően gyalogosként vagy kerékpárosként vesznek részt a forgalomban, míg járművek utasaként a járművezetők vezetési stílusától, jogkövető magatartásától függ testi épségük, egészségük. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai arra mutatnak rá, hogy Magyarországon a gyermekek a sérülésüket többnyire gépjármű utasaként, s nem önálló közlekedésük során (gyalogosként vagy kerékpárosként) szenvedik el.

 • 2024.04.06 Mivel erősíthető a gyermek immunrendszere?

  Minden szülő tudja, hogy ha közösségbe jár a gyermeke, akkor 2-3-szor gyakrabban betegszik meg valamilyen fertőzésben, tipikusan felső légúti fertőzésben, mintha otthon lenne. A különféle bakteriális és vírusos kórképek rizikója csökkenthető, ha a gyermek gyakran mos kezet, kellő mennyiségű alvással támogatja az immunrendszerét, illetve ha a fertőző beteg gyerekeket nem viszik közösségbe.

 • 2024.04.06 El a fültisztító pálcával a gyermekek fülétől!

  A csecsemők és kisgyermekek füle gyakran sok fülzsírt termel, ám ez nem ad okot az aggodalomra. Dr. Holpert Valéria, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere szerint a fülzsírral alapvetően nincs teendőnk, a fültisztító pálcákat pedig semmiképp ne használjuk a gyermek fülének tisztítására.

 • 2024.04.05 Vastagbélrák-szűrés: amit eddig nem mert megkérdezni

  A húgyúti fertőzés – vagy közkeletű téves nevén felfázás – hajlamos a kiújulásra, és sajnos nem csak a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, hiszen nem csak a kevés folyadékfogyasztás, de akár a nem megfelelő intimhigiénia és a székrekedés is hajlamosító tényezőnek számít. Ennek jegyében dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a megelőzés legfontosabb szabályait foglalta össze.

 • 2024.04.05 10 tipp, hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket

  Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat. A saját képességekbe vetett bizalom, illetve a kudarccal történő megbirkózás alapvető feltétel a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

 • 2024.04.04 Természetes megoldások, ha késik a baba

  Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, homeopata szakorvos egyik szívügye a háborítatlan szülés, de már a babatervezés és babavárás ideje alatt is a természetes megoldásokat keresi munkájában.

 • 2024.04.02 A laktózmentes tejből kiveszik a laktózt?

  Laktózérzékenység esetén a tejcukrot nem tudja megfelelően megemészteni a szervezet, ami emésztőszervi tüneteket okoz. Magyarországon a felnőttek közel harmadánál okoz panaszt a tejtermékek fogyasztása, ám még mindig sok mítosz övezi a laktózintoleranciát. Dr. Hidvégi Edit, a Gasztroenterológiai központ gasztroenterológus, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere segítségével hat gyakori tévhitet tisztázunk.