Óvatosan a gyümölcsökkel!

Óvatosan a gyümölcsökkel!

Sokan kedvelik a lédús gyümölcsöket, ám már sokszor egy szem, egy kis szelet elfogyasztása után is kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Ennek oka lehet az is, hogy a szervezetünkben csökkent a cukrok lebontását végző szacharáz enzim mennyisége.

Fruktóz felszívódási zavar esetén, az elfogyasztott fruktóz mennyiségétől és attól függően, hogy kinél milyen mennyiségben csökkent a lebontást végző ezim mennyisége, jelentkezhetnek enyhébb panaszok – puffadás, korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, hasfájás – de akár komolyabb hasmenés is felléphet, amely a nyári melegben, különösen kisgyermekek esetében akár kiszáradáshoz is vezethet.

Mit tegyünk, ha fruktóz felszívódási zavarra gyanakszunk?

Ha a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását követően visszatérő panaszaink vannak, akkor érdemes kivizsgáltatni a kiváltó okokat. A fruktóz felszívódási zavar H2 kilégzési teszttel vizsgálható. Ennek során fruktóztartalmú italt elfogyasztva, meghatározott időközönként, a kilélegzett levegőben mérik annak hidrogéntartalmát.

Hogyan kezelhető?

A kezelésben a magas szacharóz és fruktóztartalmú ételek kerülése az elsődleges. Ami magas fruktóztartalma miatt egyértelműen mellőzendő: alma, dinnye, körte, birsalma, füge és szőlő. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor répacukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.

Óvatosan a gyümölcsökkel!

A gyümölcsöket is túlzásba lehet vinni

Átmeneti fruktóz intolerancia bárkinél előfordulhat, egészséges, jól fejlett 2-3 éveseknél is gyakori. Ha sok fruktóztartalmú ételt (gyümölcsöt, gyümölcslevet) fogyaszt a gyermek, akkor a nagy mennyiség miatt a szervezete nem tudja megfelelően lebontani. Ennek legjellemzőbb tünete a vizes hasmenés, ami súlyos esetben akár kiszáradást is okozhat. A tünetek átmeneti diéta hatására, a bélrendszer regenerálódását követően elmúlnak, a fruktóztartalmú ételeket pedig fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe.

Dr. Polgár Marianne főorvos
gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Támad az almalé!

Az almalé vagy a túlzásba vitt szőlőfogyasztás is lehet a gyerekpoci mumusa. A gyermek hasfájásra panaszkodik, felpuffad a hasa, a széklet száma emelkedik, állaga pedig lazábbá válik, még akkor is, ha nem bolti, hanem otthon préselt gyümölcslevet kap. A gyümölcsök fajtája meghatározó lehet. Az alma kifejezetten magas cukortartalmú, nem véletlenül nevezi a szakirodalom a fenti jelenséget a kisebbeknél „apple juice disease”-nek”.A helyzet megoldása az, hogy nem szabad túlzásba vinni a gyümöcslfogyasztást. Ha lehet, vízzel vagy zöldséglevekkel oldjuk meg a folyadékpótlást, ne gyümölcslevekkel.

Dr. Tomsits Erika
gyermek-gasztroenteorológus
Czeizel Intézet

Óvatosan a gyümölcsökkel!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek