Mivel küzdjük le a nyári hőséget?

Mivel küzdjük le a nyári hőséget?

A nyári hőséget csakis úgy tudjuk elviselni, ha elegendő folyadékot fogyasztunk. Szomjoltásra általában a víz bizonyul a legjobb megoldásnak, illetve a víznek kiváló a hűsítő hatása is. Azonban nemcsak a vízzel csillapíthatjuk a szomjunkat és nemcsak a víz rendelkezik nagyszerű hűsítő hatással, hanem más ételek és italok is. Mutatunk is most ezek közül néhányat.

Az uborka is kiváló alternatívája lehet a vízfogyasztásnak. Több mint 95 százalékban ugyanis vizet tartalmaz, éppen emiatt nyáron, amikor tombol a kánikula, az egyik legjobb hűsítő táplálékok közé tartozik.

A kókuszvízre is számíthatunk, ha szeretnénk magunkat lehűteni a nagy melegben. Nemcsak a víztartalma miatt hűsít, de más téren is hasznunkra lehet. Mivel elektrolitokban – nátrium és kálium – is bővelkedik, így edzést követően segít helyreállítani a szervezetben az elektrolitok egyensúlyát.

Nyáron az egyik kedvenc gyümölcsünk a görögdinnye, amely szintén nagyon jó szomjoltó, emellett nagyszerű hűsítő. Körülbelül 92%-a víz, így remekül pótolja azt a folyadékot, amelyet az izzadtsággal veszít el a szervezetünk.

A joghurtnak is nagy része víz, mintegy 75%-a, ezért kiválóan hidratálja a testünket, és már ez a táplálék is védelmet jelenthet a dehidratáció és a kiszáradás ellen. Mivel kalciumban is bővelkedik, így duplán jól járunk, hiszen ez a tápanyag biztosítja a csontjaink egészségét.

A citrusfélék is nagyon magas víztartalommal rendelkeznek. Mindezeken kívül megtalálható bennük a C-vitamin és a fitonutriensek, amelyek nagyszerű antioxidánsként működnek. A C-vitamin csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, egészségesen tartja a fogínyt és megtámogatja az emésztést, mivel fokozza a vas felszívódását.

Mivel küzdjük le a nyári hőséget?

A kivire is számíthatunk, ha a testünk hűtése a célunk, hiszen több mint 80%-a vízből áll. Ezen kívül C-vitaminban is bővelkedik és olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek feladata nem más, mint az emésztés támogatása. Például ilyenek a rostok, a K-vitamin és az E-vitamin. Az E-vitamin is antioxidáns hatással rendelkezik, így védelmet jelent a sejtek számára a károsodásokkal szemben.

A paradicsom víztartalma is magas, ezen kívül olyan antioxidánsokkal van tele, mint a C-vitamin, a likopin és az A-vitamin. Ezek együttesen nagyon hatékonyan képesek megküzdeni az oxidatív károsodásokkal.

Az ananász egy olyan trópusi gyümölcs, amely sok tápanyagot tartalmaz, például tele van antioxidáns C-vitaminnal. Mivel az ananász gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így csökkentheti a napégés kockázatait.

A mangó is hűsítő tulajdonsággal bír, nyáron a legjobb, ha lehűtve fogyasztjuk. Tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat. Segít az immunrendszer erősítésében és megakadályozza a betegségek kialakulását. A mangó segít szabályozni a koleszterin- és vércukorszintünket.

A narancs nyáron is tökéletes, hiszen tele van tápanyagokkal, vitaminokkal. nagyon jól hűsít és tökéletes szomjoltó, ugyanis 80%-a vízből áll. Az izzadással sok ásványi anyagot veszítünk, amit a naranccsal pótolni tudunk. A narancs csökkenti az izomgörcsök és az ízületi fájdalmak kialakulásának esélyét.

A málna is sok vizet és C-vitamint tartalmaz. Megvédhet a napégéstől is, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A szamóca pedig nemcsak hidratál a magas víztartalma miatt, hanem a testhőmérsékletet is csökkenti. Flavonoidokban is gazdag, amelyek fokozzák a bőr véráramlását, illetve csökkentik a napfény okozta érzékenységet is.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek