Női Tükör

Előző Következő

A téli időszak nem kedvez az egészségünknek és a jókedvünknek, ilyenkor ugyanis gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, a korai sötétedés ...

 • 2023.11.28 Az ezerarcú lecsó

  A lecsó a magyar konyha egyik ikonikus fogása, amelyet vélhetően az 1870-es években itt megtelepedett bolgárkertészek hoztak be a hazai gasztronómiába. Az alaprecept szerint a hagymát zsiradékon, klasszikusan sertészsíron vagy szalonnán, korszerűbben semleges ízű olajon megpirítjuk, erre kerül a felkarikázott paprika és a cikkekre vágott paradicsom, só. Az alapreceptben ezeken kívül nem szerepel más, de sokszor tesznek bele fűszerpaprikát, borsot, majoránnát is.

 • 2023.11.28 A HIV járvány a serdülő lányok körében szedi áldozatait

  Míg a 10-19 év közötti lányok körében a fertőzések száma 2010 óta csaknem a felére csökkent – 190 ezerről 98 ezerre –, a lányok még mindig több mint kétszer akkora valószínűséggel fertőződtek meg HIV vírussal a tavalyi évben, mint a fiúk. Világszerte 270 000 új HIV-fertőzés történt 2022-ben a 19 év alatti gyermekek és serdülők körében, így a HIV-vel élő fiatalok száma 2,6 millióra emelkedett.

 • 2023.11.24 Lendüljön formába ezzel az étrenddel karácsonyra!

  Bő egy hónap van karácsonyig, a legtöbben pedig ünnepekkor tartják be a legkevésbé a fogyókúrát. Egy speciális étrend azonban segíthet abban, hogy karácsonyra olyan formába lendüljünk, hogy egy kicsit elcsábulhassunk az ünnepi finomságokra.

 • 2023.11.23 Dermokozmetikumok: miben mások?

  Ma már elvárás, hogy a készítmények ne csak személyre szabottan tisztítsanak és ápoljanak, de kedvező esztétikai megjelenést is biztosítsanak, ráadásul a potenciálisan káros összetevőktől mentes formában. A megoldást a patikákban megvásárolható dermokozmetikumok nyújthatják, amelyek gyógyszerminőségű bőrápoló készítmények és magas minőséget kínáló kozmetikumok egyben.

 • 2023.11.21 Will Smith feleségének nőni kezdett a haja

  Sokan akkor hallottak először az alopecia areata nevű jelenségről, amikor Jada Pinkett Smith először jelent meg nyilvánosan, nem rejtegetve kopasz fejbőrét. Ez a bátorság erőt adhatott mindazoknak, akik a hajvesztéses állapottal élnek, hogy ne szégyelljék azt, amiről nem tehetnek. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arról beszélt, betegségnek tekinthető-e az alopecia, teljes hajvesztésre kell-e számítani az érintetteknek és hogy milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba.

 • 2023.11.20 Digitális kórház jön létre a cukorbetegek kezelésére

  Digitális kórház segíti a cukorbetegség és szövődményeinek kezelését, megelőzését, így visszaszorítva a betegség olyan súlyos következményeit, mint a lábamputáció. A 30 év klinikai tapasztalat alapján kidolgozott MEROVA végtagmentő alkalmazás a lábdiagnosztika mellett kibővült a szakellátók, lábápolók által használható felülettel, amely egyúttal orvosi támogatást is nyújt ezen ellátóknak.

 • 2023.11.19 Jelek, amelyek cukorbetegségre figyelmeztethet

  Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

 • 2023.11.17 Laktózérzékeny vagy vegán? Ezeket bátran eheti

  Hazai adatok szerint a tejcukor-érzékenység vagy más néven a laktóz intolerancia immár minden harmadik magyart érint. Nem csoda hát, hogy a hazai tejtermék-gyártók igyekeznek kiszolgálni a speciális étrendet követők igényeit is. Ma már egyre nagyobb a választék a laktózmentes élelmiszerek piacán is, ennek köszönhetően pedig a tejcukor-érzékenységben szenvedőknek sem kell lemondaniuk egy kis finomságról.

 • 2023.11.15 Mi a következő lépés az emlő ultrahang után?

  Az emlő ultrahang vizsgálat egy biztonságos, fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó képalkotó módszer, ami bizonyos pontig önmagában is elégséges lehet az emlő vizsgálatára. De mi történik akkor, ha a radiológus gyanús képletet talál, mi lehet a következő lépés, ha az ultrahang eredménye további vizsgálatokat tesz szükségessé? Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa válaszolt a kérdésekre.

 • 2023.11.14 A téli és őszi hideg megemeli a vérnyomást

  Az őszt és a telet sokan nem kedvelik, hiszen ilyenkor fázunk, gyakran kiszárad a bőrünk és még az ajkaink is kicserepesednek. A téli és őszi hideg még a vérnyomásnak sem tesz jót, hiszen megemeli azt.