Női Tükör

Előző Következő

A menopauza szakaszában sok nő azt tapasztalhatja meg, hogy már nem úgy működik a keringése, mint korábban. Ilyenkor sokan küzdenek valamilyen ...

 • 2023.01.23 Milyen gyakran takarítsak?

  A takarítás általában azon háztartási feladatok közé tartozik, ami finoman szólva sem a legkedveltebb. A legtöbben örömmel elodáznák vagy elfelejtenék, de azért ez az esetek jelentős százalékában megvalósíthatatlan. Pedig jól hangzik. Egyetlen legyintésre vagy tapsra tisztává varázsolni a lakást? Szép álom! De azért túlzásokba sem kell esni. Jó ötlet az arany középutat megkeresni, ami minden egyes háztartásnál mást jelent.

 • 2023.01.11 Ezek a sportok a legjobbak az idősebb korosztály számára

  A fájdalom vagy a fáradtság nem lehet kifogás a mozgás ellen. Sajnos jellemző, hogy sokan már nyugdíj előtt elhanyagolják a napi mozgást a munka mellett. Különösen igaz ez a nőkre, akik a családot is ellátják a mindennapokban. Pedig mozogni éppen azért lenne lényeges, hogy még nyugdíjasként is aktívan tudjuk élvezni az életet.

 • 2023.01.06 Celine Dion gyógyíthatatlan beteg

  Celine Dion a napokban mondta le össze koncertjét, nyilvánosan mesélve az őt megtámadó neurológiai tünetegyüttesről, a Stiff-person szindrómáról. Ez a ritka betegség fájdalmas izomgörcsökkel, izommerevséggel jár, és Dion esetében ez azt is jelentheti, hogy nem teljesen ura a hangjának. A betegség okairól és kezelési lehetőségeiről beszélt dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa.

 • 2023.01.06 Mozduljon ki a téli mélypontról!

  Új év, új feladatok, és persze a velük együtt járó „idegmunka”. Többen úgy érzik, hogy nehezen küzdenek meg az új feladatokkal, stresszesek, feszültek, keveset alszanak, és azt a pár órát is rosszul. Ettől pedig még kimerültebbek és ingerlékenyebbek.

 • 2023.01.05 Gyomorkímélő ételek

  A decemberi étkezések után nem árt kicsit könnyíteni a szervezetünkön!

 • 2023.01.04 Ezek a porckopás fázisai a térdben

  Térd- és csípőfájdalommal orvosi rendelésen jelentkező 40 év feletti betegek panaszainak hátterében az esetek nagy részében ízületi kopás áll. A kopás fázisairól és azok kezelési lehetőségeiről beszélt dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.

 • 2023.01.04 Dietetikus segítségével készüljük fel a műtétekre

  A napokban zajlott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének éves konferenciája, amelyen az általuk gyakorolt alapterületekből – megelőzés, közélelmezés és klinikai dietetika – ezúttal az utóbbi, azaz a gyógyításban szerepet játszó dietetika állt a középpontban. A konferencia egyik fő témája az volt, hogy a műtétre való felkészülésnek – egyebek mellett szakszerűen összeállított étrenddel – mekkora jelentősége lehet a gyógyulás szempontjából.

 • 2023.01.03 A hidegtől is lehet hólyaghurutot kapni?

  A felfázást baktériumok okozzák. Azonban ha hideg van, könnyebb dolga van a kórokozóknak, nagyobb eséllyel alakulhat ki hólyaghurut. Jó tudni, hogy néhány higiéniai szabály betartása, probiotikumos készítmények, mannóz, illetve gyógynövényalapú szerek is segíthetnek a panaszok kivédésében, kezelésében.

 • 2023.01.02 Amikor a meddőség mögött lelki okok állnak

  Amikor egy pár eldönti, hogy családot szeretne alapítani, akkor minden hónapban reménykedve várja, hogy vajon sikerült-e a fogantatás, megjön-e a vérzés, jelentkeznek-e a terhességi tünetek. Ám ha több hónap, esetleg egy év azzal telik, hogy folyamatos kudarccal szembesülnek, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát mind a nőnek, mind pedig a férfinak, hátha valamilyen egészségügyi probléma szab gátat a pozitív tesztnek. De mi van akkor, ha minden lelet rendben van? Akkor célszerű arra gondolni, hogy lelki okai vannak a problémának. Erről beszélgettünk Kispál Mónikával, a Nőgyógyászati Központ pszichológusával.

 • 2023.01.02 Kicsi, zöld és nagyon egészséges

  A magyarok többsége kedveli a borsót. Jól is tesszük, ha rendszeresen kerül a tányérunkba, merthogy az egyik legváltozatosabban elkészíthető hüvelyesről van szó. Azonban ennek a kicsi, zöld, gömb alakú zöldségnek nemcsak ennyi előnye van, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyeknek kiemelt szerepük van az egészségünk helyreállításában, megőrzésében vagy annak fenntartásában.