Női Tükör

Előző Következő

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

 • 2024.06.04 Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

  Ha a tavalyi évhez hasonlóan az elmúlt heteket is tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel tölti, akkor gyanús, hogy a tünetek hátterében nem egy évről-évre ismétlődő nátha, hanem légúti allergia áll. Ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, és idővel ne alakuljanak ki újabb allergiák, esetleg asztma, személyre szabott kezelést kell kapnia. Ehhez az első lépés a tüneteket kiváltó allergén beazonosítása, allergia vizsgálat segítségével.

 • 2024.06.03 Diétás ételek COPD-s betegnek is

  De léteznek olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

 • 2024.06.03 Zöldségből készült sütemények

  Zöldségekből is bátran készíthetünk süteményt. Nyilván ilyenkor nem a zöldségekben lévő vitaminok miatt fogyasztjuk ezeket a finomságokat, de még mindig sokkal egészségesebb egy zöldségből sütött süteményt majszolgatni, mintha egészségtelen hozzávalókból készítenénk valamilyen mézes-mázas desszertet.

 • 2024.06.03 Mikrotápanyagok a csontok egészségéért

  A csontritkulást „néma kórként” is emlegetik. Nem véletlenül, hiszen a csontok ásványi anyag tartalmának a csökkenése kezdetben nem jelentkezik észrevehető tünetekkel. Amikor már megjelennek a tünetek, és az elesések következtében könnyen és gyakran törnek a csontok, akkor már alig-alig van lehetőség gyógyulásra. Jobb a csontritkulást megelőzni, mint kezelni!

 • 2024.06.03 HbA1c érték: mit jelez a cukorbeteg laboreredményében?

  A HbA1c érték a cukoranyagcsere állapotát jelzi, és elsősorban a cukorbetegség utánkövetésében nyújt segítséget. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy minél magasabb a HbA1c érték, annál nagyobb a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kialakulásának kockázata.

 • 2024.06.02 Olívabogyóval az emésztőrendszer egészségéért

  Felmérések ezrei szólnak arról, milyen jótékony hatásokkal jár az olívából sajtolt olaj fogyasztása, az egészség fenntartásában sokrétűen használható.

 • 2024.06.02 Tavaszi, nyári ízkavalkád

  Végre megérkeztek a piacra, boltokba a friss zöldségek, amelyekből remek és egészséges ételek kreálhatók!

 • 2024.06.02 Június 5: környezetvédelmi világnap

  Környezetünk megóvása közös felelősségünk, hiszen mindannyiunk hétköznapjaira kihat a környezetünk állapota, melyben élünk. Te mit teszel azért, hogy megóvd a körülötted lévő világot?

 • 2024.06.01 Fogyást is okozhat az odynophagia

  Tartósan fennálló fájdalmas nyelés, vagyis odynophagia esetén a beteg akár látványosan le is fogyhat, hiszen panaszai miatt az evés is nehezére esik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát az állapot kiváltó okairól és kezeléséről kérdeztük.

 • 2024.06.01 Ismerjük meg a török péksüteményeket!

  Mi mással indulhat egy jó nap, ha nem egy finom csésze feketekávéval, és egy friss, még gőzölgő péksüteménnyel? Persze ízlések és pofonok, hiszen van, akinek a kávé inkább tejjel készüljön, máshol pedig inkább tea kívánkozik az asztalra, de az biztos, hogy a legtöbb helyen bizony péksütemény a reggeli főszereplője. A világ bármely pontjára is tévedünk, az szinte biztos, hogy valamilyen pékáruval fognak megkínálni vendéglátóink, nincs ez másképp Törökországban sem. Az Interfood ezen a héten az izgalmas, színes, hangos és illatos Törökországba téved, és bekukkant az ott lakók asztalára. Vajon milyen péksüteményeket szeretnek legjobban a törökök? Cikkünkből kiderül, tartsanak velünk!