Női Tükör

Előző Következő

Nincs is jobb kikapcsolódás nyáron, mint egy kellemes italt kortyolva ülni egy teraszon vagy a vízparton. Miért ne lehetne ez az ital egy tea? Jeges ...

 • 2022.02.24 Erős szívizom, rugalmas erek

  A fejlett világban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegség miatt hal meg. Érthető módon törekedni kell tehát a szív- és érrendszeri elhalálozási rizikó csökkentésére. Tudni kell, hogy több gyógynövény és vitaminszerű anyag is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri kockázat csökkenjen.

 • 2022.02.24 Tavaszi zöldségkavalkád

  Itt az ideje, hogy kinézzünk a piacra a sok friss tavaszi zöldségek alatt roskadozó pultok kínálatából válogatni. A zsenge, vitamindús növények nem csak változatosabbá tehetik ételeinket, de egészségesek és finomak is.

 • 2022.02.23 4 jel, ami méhnyakrákra utal

  A méhnyakrák a mellrák után a második legrettegettebb nőgyógyászati fiatalkori ráktípus, mely igen eredményesen kezelhető, ha idejében észreveszik a kóros folyamatokat. Ehhez viszont az kell, hogy minél előbb diagnosztizálásra kerüljenek a rákmegelőző állapotok. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a figyelemfelhívó tüneteket ismerteti, valamint az éves rákszűrés fontosságát hangsúlyozza.

 • 2022.02.23 Stressz-evés? A probléma gyökerét kell kezelni

  Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúak, ha haragosak, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint van kiút a stressz-evésből, de ehhez nem az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén kell változtatni.

 • 2022.02.22 Szülés utáni inkontinencia

  Terhesség és szülés során hatalmas változások mennek végbe a nő testében, és olykor előfordulhat, hogy emiatt kisebb-nagyobb problémák lépnek fel. Ilyen többek között a szülés utáni inkontinencia is. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megkérdeztük, hogy mikor kell a panasszal orvoshoz fordulni, illetve mit lehet ilyen esetekben tenni.

 • 2022.02.22 Mit tegyünk, ha kimaradt az asztma gyógyszer?

  Előfordulhat, hogy megfeledkezünk a rendszeres gyógyszerszedésről. Mit tegyünk, ha kimarad néhány alkalom, pótoljuk-e és ha igen, hogyan az elfeledett gyógyszert?

 • 2022.02.21 A látóideg leggyakoribb betegségeinek vizsgálata 1. rész

  Beszélgetésünk első részében Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája ismertette a látóideg betegségeinek legfontosabb formáit. Szólt a gyulladásos látóideg betegségekről (pl. fertőzés, autoimmun betegség, szklerózis multiplex), a toxikus látóideg bántalmakról (pl. metilalkohol mérgezés), a mechanikai károsodások (trauma, hipofízis környéki agydaganatok) okozta látóideg károsodásról, a látóideg érembólizációjáról és magasvérnyomás betegség okozta károsodásáról, valamint a zöldhályog (glaukóma) okozta látóidegfő károsodásról. A jelen beszélgetésben a látóideg betegségeinek kimutatásáról és kezeléséről ad tájékoztatást.

 • 2022.02.16 Fáj a nyaka? Változtasson alvási pozíciót!

  A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni – mint például a korral járó változások ‒, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtatni lehet. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna.

 • 2022.02.15 A vitaminbevitel súlygyarapodást okoz?

  Sokan azért ódzkodnak a vitaminos készítmények szedésétől, mert attól tartanak, hogy ezért ragadnak rájuk a fölös kilók. Úgy tűnik, hogy ez egy tévhit, és egyre több vizsgálat eredményei cáfolják ezt a hibás elképzelést.

 • 2022.02.15 Tiltólistás ételek, amelyek segítenek a fogyásban!

  Amikor ránézünk egy diétás összeállításra, elsőként a leginkább kedvelt ételek kerülnek a tilos oldalra. Bár vannak helyettesítő ételek, de a már megszokott alapélelmiszerek nélkül nehéz elképzelni az étkezést. Biztos, hogy le kell mondanunk ezekről, vagy csak be kell tartani bizonyos szabályokat?