Női Tükör

Előző Következő

Sokak fejében a nyaralás gondolata együtt jár a finomabbnál finomabb ételek és guszta koktélok sorával, azonban a vegánok vagy más speciális ...

 • 2024.06.14 Tudatosan a rosthiány ellen

  A szakmai ajánlások kiemelik a megfelelő rostbevitel fontosságát, mind a hosszú távú egészségmegőrzés, mind a napi szintű jóllét szempontjából. A tény, hogy az élelmirostok csökkentik a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az emésztőrendszeri daganatok kockázatát.

 • 2024.06.14 Tíz litert is izzadhatunk egy forró nyári napon

  Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásáért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölött van. Akár napi tíz liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben fizikai aktivitás vagy sport hatására, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert.

 • 2024.06.14 Vágjunk bele: az életmódváltás alapjai

  Bizonyára sokszor elgondolkodtak már azon, hogy belevágjanak testük és lelkük megújításába. A zökkenőmentes újrakezdéshez Kovács Judit dietetikus ad néhány jótanácsot, amelyek segítségünkre szolgálhatnak az életmódváltás elsőre talán kissé rögösnek tűnő útján.

 • 2024.06.14 Szülés és elhízás miatt is lehet stressz inkontinencia

  A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa a probléma gyakori okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

 • 2024.06.13 A derékfájdalom ront a legtöbbet az életminőségen

  Azt gondolnánk, krónikus derék- és gerincfájdalommal többségében az idősebb korosztály küzd, ehhez képest a világ lakosságának egészségügyi állapotát bemutató tanulmányok szerint – a fejlődő országokat leszámítva – a derékfájdalom az, amely a legtöbbet ront az életminőségen. A reumatológus és a gyógytornász szerint is fontos a pontos diagnózis, hiszen a fájdalomcsillapítók csak egy ideig enyhítenek a panaszokon, a kiváltó okot nem szüntetik meg.

 • 2024.06.13 Milyen okai lehetnek a bőrszárazságnak?

  Merthogy a kortól és nemtől függetlenül egyre több embert érintő betegség rengeteg kellemetlenséggel járhat együtt, így az állandó húzódás, viszketés vagy berepedezés mellett érdes tapintás és hámlás is megjelenhet, amit koncentrációs zavarok és alvásproblémák kísérhetnek. Eddig a pontig azonban már soha nem szabad eljutni, így amennyiben tartósan fennálló bőrszárazságot tapasztalunk, haladéktalanul keressünk fel egy bőrgyógyászt, hogy felderítésre kerüljön a tünet mögött álló valódi betegség.

 • 2024.06.13 Miért együnk nyáron is sok paprikát?

  Nyáron nagyon sok olyan zöldség áll rendelkezésünkre, amellyel feltölthetjük a szervezetünk vitaminraktárait. A paprika sok C-vitamint tartalmaz, amely antioxidánsként hat és működik a szervezetben. Mutatjuk is a paprika előnyeit, és aztán egy receptet is közlünk az olvasókkal.

 • 2024.06.13 Mitől szédülünk?

  Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása, és forgó jellegű egyensúlyvesztést tapasztalunk, akkor Dr. Miltényi Csilla, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa szerint már komolyan kell foglalkozni a jelenséggel.

 • 2024.06.12 Fruktóz: ne tegye tiltólistára a gyümölcsöket!

  Puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést, de akár rossz közérzetet és fejfájást is okozhat, ha szervezetünk nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakembere szerint a megfelelően összeállított, fruktózban szegény étrend sem nélkülözi a zöldségeket és gyümölcsöket.

 • 2024.06.12 Ciki a cukor? - Diéta cukorbetegeknek

  A helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért. Akik pedig már érintettek, azok végképp nem kerülhetik meg a diétát: azt a kezelés részének kell tekinteni. Ám Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus szerint jó hír, hogy a korszerű diabéteszes étrend teljesen megegyezik azzal, amit egészséges táplálkozásként emlegetünk!