Női Tükör

Előző Következő

Egymást érik a kutatások és tanulmányok, amelyek a cukor egészségre gyakorolt káros hatását bizonygatják – majd ennek szöges ellentétét.

Hirdetés
 • 2021.01.13 Finomat egészségesen? Nem ellentmondás!

  Önsanyargatás és egyoldalú táplálékbevitel helyett változatos összetevőkből áll az egészséges étrend. Az alapanyagok kiválogatásában segít a táplálékpiramis, amely megmutatja, milyen arányban van szüksége a szervezetnek szénhidrátra, fehérjére, zsírra, zöldségekre és gyümölcsökre.

 • 2021.01.12 Éves terv az egészségesebb életért

  Ha egészségről van szó, ma már mindenki tudja az alapszabályokat: mozogjunk, ne dohányozzunk, ne fogyasszunk sok alkoholt, és ha lehet, kerüljük a stresszt. Mi most adunk még néhány ötletet, amivel év közben sokat tehetünk magunkért.

 • 2021.01.11 Mit kell tudni a bőrrák megelőző állapotról?

  Az úgynevezett rákmegelőző állapot annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt és van kockázata a bőrrák kialakulásának. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint a jó hír, hogy ebben a szakaszban még sokat lehet tenni a bőrrák megelőzéséért.

 • 2021.01.09 Mellkasi fájdalom a COVID után

  A koronavírus fertőzés hosszútávú hatásai mostanában válnak ismertté, hiszen immár a második hullámban is sokan felépültek úgy, hogy bizonyos tüneteik még mindig jelen vannak. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa a nemzetközi kutatási eredményekről és a kivizsgálás szükségességének okairól beszélt.

 • 2021.01.08 Télen is fitten: a vitaminpótlásról

  A hideg hónapok és a rövid nappalok hatással vannak életmódunkra is. Télen kevesebbet vagyunk a friss levegőn, a természetes fényben, kevesebbet mozgunk, mint a melegebb hónapokban és étkezési szokásaink is megváltoznak. Ezeknek az életmódbeli változásoknak köszönhetően gyakrabban érezzük magunkat fáradtnak, könnyebben kapjuk el a betegségeket is. Azonban van megoldás a téli fáradtság leküzdésére.

 • 2021.01.07 Téli sportok asztmásan is

  Szánkózás, korcsolyázás, síelés, hóember építés, hógolyózás – a téli, hűvösebb hónapok számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy ne a négy fal közé zárkózva töltsük az évnek ezt az időszakát. A fizikai aktivitás és a hideg levegő miatt azonban a téli szabadtéri sportok külön odafigyelést igényelnek az asztmások esetében, mivel ez a két tényező súlyosbíthatja a tüneteiket. Azt, hogy mire kell figyelni, arról a Tüdőközpont orvosa tájékoztat.

 • 2021.01.05 Az ómega-3 zsírsavak új generációja: a krill olaj

  A krill, azaz a világítórák a világ minden óceánjában megtalálható, és bár a tápláléklánc alján áll, az egyik fő táplálékforrása a nagytestű tengeri élőlényeknek is. Miután klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy magas ómega-3 zsírsavtartalmuk miatt különböző egészségügyi problémákra is jótékony hatással vannak, ezért egyre népszerűbb az étrend-kiegészítők körében.

 • 2021.01.04 Fűszerek a finom ízekért és a jó emésztésért

  Szép számmal találunk olyan gyógynövényeket, amelyeket élelmiszerként vagy fűszerként is használunk. A legtöbb fűszernövény nemcsak kellemes ízt kölcsönöz az ételeinknek, de azok emésztését is megkönnyíti. Ha a növények rokonsági kapcsolataiból indulunk ki, akkor a legtöbb konyhában két növénycsalád tagjai fognak dominálni: az ernyősvirágzatúak és az ajakosvirágúak családjába tartozó fűszereket szinte minden finom fogás elkészítéséhez felhasználjuk. Lássuk kik ők és milyen kedvező hatások várhatók tőlük.

 • 2021.01.01 A depresszió ellen is kiemelten fontos a D-vitamin

  A D-vitamin szerepe az utóbbi hónapokban erősen felértékelődött a koronavírus- járvány hatására. Ez annak köszönhető, hogy a D-vitaminnak igen nagy szerepe van az immunműködés megfelelő szinten tartásában. De azért itt nem áll meg a dolog, főleg akkor, ha kismamákról van szó.

 • 2020.12.29 Egy fehérje véd a Lyme-kórtól

  A Yale Egyetem kutatói felfedeztek egy fehérjét, amely segít megvédeni a gazdaszervezetet a kullancscsípés terjesztette fertőzéstől, a Lyme-kórtól; felfedezésük segíti a betegség diagnosztizálását és kezelését.