Női Tükör

Előző Következő

Kimerültség, alvászavar, heves szívdobogás, gyomorideg, étvágytalanság, libidó-változás. Csak néhány tünet azok közül, amit egy-egy stresszes ...

 • 2023.10.06 Őszi kedvenc a csipkebogyó

  A csipkebogyót nagyon sokan kedvelik, és nagyon sokan gyűjtik is, amit csakis akkor szabad és érdemes megtenni, amikor kicsit megcsípte az első dér, fagy, ugyanis ekkor fognak érvényesülni igazán a gyógynövényben található hatóanyagok. A csipkebogyó nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz és sokoldalú gyógyhatásokkal rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek.

 • 2023.10.05 A menstruációs zavart és kisugárzó fájdalmat is okoz

  A méhmióma vagy méhmiómák sok nőnél felfedezhetők, és nagyon változatos tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, az enyhe kellemetlenségtől a komoly fájdalomig. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája azokat a panaszokat vette sorra, amelyek mindenképpen kivizsgálást igényelnek, illetve arról beszélt, mikor és milyen módon lehet kezelni a méhmiómát.

 • 2023.10.05 A gyomorfájdalomnak sok oka lehet

  A gyomorfájdalomnak számos oka lehet. A két legjellemzőbb dolog, amire ilyenkor mindenki gondol, hogy valami rosszat evett, azaz elrontotta a gyomrát, illetve sokan gondolják azt, hogy gyomordaganatuk van. Pedig számtalan más oka is lehet a gyomorfájdalomnak. Mutatjuk is, melyek ezek.

 • 2023.10.04 Így kerülhetők el a nőgyógyászati rémtörténetek

  Minden nőt megillet az ítélkezéstől mentes, megfelelő szakmai készültségű nőgyógyászati ellátás, és merni kell máshoz fordulni, ha rosszul érezzük magunkat egy orvosi vizsgálat alatt. Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos vallja, hogy a beteg és az orvos közötti bizalom gyógyító erővel bírhat, ez a bizalom viszont nem magától értetődő. Mint mondta, a nőgyógyászat rendkívül szerteágazó terület a gyermeknőgyógyászattól az onkológián át a terhesgondozásig, de elkerülhetők a közbeszédben terjedő nőgyógyászati rémtörténetek, ha a nők a megfelelő specialistához kerülnek.

 • 2023.09.29 Hét tévhit a méhnyakrákról és a HPV vírusról

  A méhnyakrákról és az azt okozó HPV vírusról egyre többet tudunk, ám még mindig sok a félreértés, sőt tévhit él velük kapcsolatban. A nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó szakértő a leggyakoribb hiedelmeket oszlatja el.

 • 2023.09.28 A nőknél nehéz felismerni az ADHD-t

  Vezető pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a nemek közötti előítéletek miatt sok figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő nőt nem diagnosztizálnak.

 • 2023.09.27 Vegye fel a harcot a mellrákkal!

  A mellrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos betegség a világon. Minden 10. nő személyesen is megtapasztalja, a WHO szerint pedig évente több mint 1 millió nőnél diagnosztizálnak emlőrákot világszerte. Hazánkban évente több mint 7000 új mellrákos megbetegedésre derül fény, és 2000-nél is több nő veszíti el az életét a betegség miatt. Pedig a daganatos elváltozás korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható. Sajnálatos, hogy a súlyos számok ellenére azonban még mindig kevesen vesznek részt szűrővizsgálaton, és kevesen ismerik az önvizsgálat lépéseit is. Nem beszélve a betegségre utaló tünetekről, amelyek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

 • 2023.09.27 A világ legnagyobb endometriózis-kutatása

  Egészséges és endometriózissal diagnosztizált nők segítségét is kéri a Semmelweis egy átfogó, nemzetközi kutatáshoz, melyben például az Oxfordi és a dán Aarhus Egyetem is részt vesz. A nemzetközi kutatócsoport a betegség korai diagnózisát és a kezelések felgyorsítását tűzte ki célul. Olyan jelentkezőkre számítanak, akik vállalják, hogy egy éven keresztül minden hónapban kitöltenek egy kérdőívet.

 • 2023.09.26 Kevésbé ismert olajfajták

  Hogy mi egészséges és mi nem, azon folyton vitatkoznak a táplálkozással foglalkozó szakemberek, így van ez a zsiradékok témakörével is. Hogy a zsír vagy az olaj az egészségesebb, azt mára szinte lehetetlen eldönteni, egymásnak teljesen ellentmondó információkat találni a témáról az interneten. Egy azonban biztos, hogy minél változatosabban étkezünk, annál jobbat teszünk vele testünknek, egyes kutatások szerint ez a hosszú élet egyik alappillére is.

 • 2023.09.26 Mit tegyek, hogy egészségesek maradjanak a csontjaim?

  Úgy gondoltam, hogy a kalcium szedésével biztosan jót teszek a csontjaimnak és az egészségemnek. Nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy ennél bonyolultabb a helyzet.