Női Tükör

Előző Következő

Vajon tényleg létezik férfi és női agy közt különbség, vagy csak a társadalmi-politikai-vallási nézetek hozzák létre ezt a dichotómiát?

 • 2021.03.12 A stressz elleni gyógyszerek veszélyei a magzatra

  Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek!

 • 2021.03.11 Fonendoszkóp és tűsarok

  Dr. Jelinek Zsuzsa háziorvosként gyógyítja a betegeket, de a fehér köpenyt néha csillogó estélyiruhára cseréli. A rendelőben és a színpadokon is otthonosan mozog.

 • 2021.03.11 Látványosan nőtt a vitamint fogyasztók aránya

  A járvány kitörése óta egyre többen fogyasztanak rendszeresen vitaminokat, a leggyakrabban a C- és D-vitamint választják a fogyasztók – többek között ez derült ki a HáziPatika.com Nagy Egészségfelmérésének reprezentatívnak számító eredményeiből.

 • 2021.03.10 A COVID-19 cukorbetegséget is okozhat

  A koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja, ám minél jobban megismerjük a vírust, annál több minden derül ki róla. Ilyen új felfedezés példásul az, hogy eddig egészséges embereknél cukorbetegséget is generálhat, illetve már meglévő diabetes-t ronthat. Dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, szerinte mennyire reális a veszély, érdemes-e a fertőzés után ellenőriztetni a vércukor értékeket?

 • 2021.03.10 Kevesebben jelentkeznek plazmadonornak

  A harmadik hullámban egyre több a koronavírus fertőzött, a gyógyultak közül azonban egyre kevesebben iratkoznak fel plazmaadásra, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) mindenkit, aki legalább három hete meggyógyult arra kér, hogy jelentkezzen plazmadonornak - mondta Nagy Sándor, a szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán.

 • 2021.03.08 Fogamzásgátlási módszerek: pró és kontra

  A nem kívánt terhesség elkerülésére ma már számos védekezési lehetőség adott. Hormonális és nem hormonális módszerek, napi gyakorisággal szedendő, több hetenként vagy akár néhány évenként alkalmazandó készítmények/eszközök is léteznek.

 • 2021.03.08 A maszkok és a téli hideg „támadása”

  Az elmúlt évet gyakorlatilag maszkban éltük végig, így még fontosabbá vált arcunk rutinszerű tisztítása és ápolása, de a hideg újabb kihívások elé állít minket. A helyzet mindenki számára új, hiszen most először kell a téli időjárás és a maszk okozta problémákkal egyszerre megvívnunk.

 • 2021.03.05 Kiújuló arcüreggyulladás

  Erős fejfájás, orrdugulás és köhögés: egy egyszerű nátha szövődményeként is megjelenhetnek az arcüreggyulladás tünetei. Ilyenkor antibiotikum szedésére is szükség lehet, de a panaszok sok pihenés, orrspray-használat és bőséges folyadékfogyasztás hatására, rendszerint pár nap, egy hét alatt elmúlnak.

 • 2021.03.05 Szerelem: a legvágyottabb és legfájdalmasabb érzés

  Kutatások sora próbálta beazonosítani a szerelem agyi- hormonális folyamatait – részleges sikerrel. Sok gondolkodó fogalmazta meg azt is, vajon mi a hosszú távú, beteljesedett párkapcsolat titka – természetesen ebben sincs egyöntetű vélemény.

 • 2021.03.03 Március 4-e az Elhízás Elleni Világnap

  A túlsúly és az elhízás a 21. századi nyugati világ egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, sokkal több embert érint mint gondolnánk, megfékezéséhez pedig nem csak alapvető szemléletváltásra, hanem világszintű összefogásra lenne szükség. Sokan nem tudják, de az elhízás nem mindig az egészségtelen életmód, hanem a személy hatáskörén kívül eső egészségügyi faktorok következménye is lehet, ráadásul számos további betegség, így például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség kialakulásának melegágya. A március 4-i Elhízás Elleni Világnap a megelőzésre és a kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet.