Női Tükör

Előző Következő

Az avokádó az elmúlt évtizedekben osztatlan sikert aratott az egészségtudatos étrendet folytatók körében, ami nem is csoda, hiszen amellett, ...

 • 2024.05.11 Az ómega-3 zsírsavak új generációja: a krill olaj

  A krill, azaz a világítórák a világ minden óceánjában megtalálható, és bár a tápláléklánc alján áll, az egyik fő táplálékforrása a nagytestű tengeri élőlényeknek is. Miután klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy magas ómega-3 zsírsavtartalmuk miatt különböző egészségügyi problémákra is jótékony hatással vannak, ezért egyre népszerűbb az étrend-kiegészítők körében.

 • 2024.05.11 A veszély háromszöge

  Szinte mindenki ismeri az érzést, amelyet az arcon pirosló pattanások kapcsán tapasztalunk: azonnal neki kell állni kinyomkodni. Holott a szakszerűtlen, házi nyomkodás sokszor csak rontja az állapotot, különösen, ha a „munkálatok” az úgynevezett veszély háromszögben történnek. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta azt javasolja, a súlyosabban pattanásos bőr kezelését érdemes profira bízni, ha szeretnénk elkerülni a súlyosabb fertőzést és a maradandó hegek kialakulását.

 • 2024.05.10 Ha a diéta már nem segít: bariátria

  Az elhízásnak különböző mértéke lehet: van, aki csupán pár kilogramm felesleggel küzd, de van, aki az egészségét súlyosan veszélyeztető mértékben túlsúlyos. Éppen ezért a plusz kilóktól sem tud mindenki ugyanazzal a módszerrel megszabadulni. Ha csupán néhány kilót szeretnénk leadni, hatékony lehet a diéta vagy a sport, de jelentős súlytöbblet esetén, amikor ezek a módszerek nem alkalmazhatók, vagy nem bizonyulnak hatékonynak, a műtéti beavatkozás lehet a megoldás. Ebben az esetben nyújt segítséget a bariátria sebészet, azaz a túlsúlysebészet. Mit jelent ez pontosan, mikor alkalmazzák és mikortól számít valaki egyáltalán túlsúlyosnak?

 • 2024.05.10 Beszédes gyógyszernevek: uno, duo, dolo…

  A vény nélkül és a vénykötelesen kapható gyógyszerek nevében több esetben is szerepel az „egy” jelentésű „uno”, a „kettő” jelentésű ”duo”, vagy a latin dolor (=fájdalom) szóból eredő, fájdalomra utaló „dolo” szócska. Mit is jelentenek ezek a beszédes szavak?

 • 2024.05.10 Elhízás, depresszió, pánikroham - A pajzsmirigy nem játék

  Hízás, fogyást, fáradtságot, idegességet, hajhullást és még számtalan tünetet okozhat a pajzsmirigy – amennyiben felborul működésének egyensúlya.

 • 2024.05.10 Melyik a magyarok kedvenc egészséges étele?

  Mit eszik az ország? A gasztrofelmérés-sorozat ötödik felvonásában közel 1500 szavazó véleménye alapján végre kiderült a magyarok kedvenc egészséges étele. A verseny kiélezettségét jól mutatja, hogy az első és a második hely között csupán 2 szavazat döntött. Az online felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók 57 százaléka táplálkozik egészségesen, több mint kétharmaduk pedig fogyókúrázott már élete során.

 • 2024.05.09 Ismeri a csicsókát?

  Vannak, aki még soha életükben nem hallottak róla, mások hallomásból ismerik, de nem kóstolták, és vannak igazi rajongói is ennek az igazán különleges zöldségfélének. Nem könnyű hozzájutni, de ha mégis sikerül, érdemes kipróbálni, hiszen remekül feldobja a kissé unalmassá vált étkezéseket. De mi is ez a vicces nevű növény?

 • 2024.05.09 A cukorbetegség és szövődményei

  A cukorbetegség világnapja kiváló alkalom arra, hogy áttekintsük életmódunk és a diabétesz kialakulásának összefüggéseit, illetve megismerjük az éveken át fennálló betegség következményeit. Világszerte 422 millió ember küzd (a populáció kb. 10%-a1) ezzel az immár népbetegségnek számító kórral, Magyarországon pedig az emberek 41% százaléka érintett valamilyen módon: azaz ő maga vagy valamelyik családtagja diabéteszes. Jó hír azonban, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén kezünkben van az irányítás, hiszen kialakulása függ az életmódtól is, így a felelősség a miénk – hívják fel a figyelmünket a november 14-ei világnap alkalmából az orvosok.

 • 2024.05.08 Súlyos reakció méhcsípés után

  A Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology közlése nyomán, a napokban megismerhettük az 55 éves spanyol hölgy esetét, aki egy darázscsípés következtében kialakult allergiás reakció miatt vesztette életét. A hazai sajtóban is megjelent cikkek kapcsán sokan az eset valódiságát is megkérdőjelezték, mivel nem értik, hogyan lehetséges, hogy valakinél ennyi idősen jelentkezzen először allergiás reakció. Ezt a kérdést járjuk körbe Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont orvosának, a Magyar Allergia Szövetség elnökének segítségével.

 • 2024.05.08 A táplálkozásról kérdezd a dietetikust!

  A Dietetikusok hetén a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmájuk sokszínűsége mellett azt szeretné bemutatni, hogy milyen segítséget tudnak adni a helyes táplálkozás, valamint az egyes betegségek kezelésében szerepet játszó diéták szakszerű kialakításához. Facebook-kampányuk célja, hogy tudatosítsák a lakosságban, a táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel érdemes a dietetikusokhoz fordulni, mert ennek a területnek ők a szakemberei.