A jóddal nem lehet játszani

A jóddal nem lehet játszani

Hazánk sajnos jódhiányos területnek számít, nem csoda hát, ha a pajzsmirigy betegségek hazájaként is emlegetnek minket. A jód egy kiemelten fontos anyaga a szervezetnek, különösen akkor, amikor a várandósság is képbe kerül - így szinte minden kismamáknak szánt készítmény tartalmazza. De mi a helyzet akkor, ha a jód tiltólistára kerül?

A kérdéskörben dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Kiskapu?

A jóddal kapcsolatosan nem lehet kiskapukat keresni. Ha pótlásra szorul a szervezet, azt mielőbb meg kell tenni, hiszen pajzsmirigy alulműködés lehet a következménye, mely egy sor más gondot is kiválthat. Sok esetben azonban a jód tiltólistás!

Pajzsmirigy túlműködés esetében a plusz jód bevitele gondot okoz, hiszen tovább fokozza az amúgy is rendellenesen nagy termelést. Ezen kívül a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, valamint a Hashimoto - kór esetében is kerülni kell a plusz jód bevitelét.

A kismamák számára a jód kiemelt jelentőségű, hiszen a pici jódszükségletét is ők fedezik, és ez az anyag többek közt a megfelelő szellemi fejlődésért és a normál anyagcseréért is felel. Persze a jód mellett számos más anyagra is szüksége van a terhes nők szervezetének ahhoz, hogy magzatunk fejlődése kiegyensúlyozott legyen és normál mederben folyjon, de itt lehetnek gondok...

A jód esetében nincs kiskapu, nincs olyan, hogy csak egy kicsit viszek be pluszban, ha egyszer nem szabad – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ezzel ugyanis komoly problémákat válthat ki a kismama a baba szervezetében is. A vitaminkészítmények zöme - melyeket egy várandósság során ma már a szakemberek is javasolnak – azonban tartalmazza ezt az anyagot.

A jóddal nem lehet játszani

Mindent vagy semmit?

Két választása van a kismamának. Vagy egyesével keresi meg a szükséges anyagokat, mint a cink, a réz, a vas, vitaminok, stb. - és így igyekszik pótolni őket, vagy olyan komplex készítményt keres mely jódot nem tartalmaz. Az első megoldás azonban több ponton is megbukik.

Az egyesével bevitt anyagok hasznosulása messze nem olyan jó, mint egy megfelelő, komplex készítményé. Ennek oka egyrészt a kémiai kötésekben keresendő, másrészt abban, hogy az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. A szerves kötések ugyan lényegesen ritkábban jelennek meg a készítményekben, mint szervetlen társaik, ám alkalmazásuk akár 80%-kal jobb hasznosulást is eredményezhet (a készítményekben praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat érdemes keresni). A komplexitás pedig ezt a fokozott hasznosulást még tovább emeli.

Léteznek jódmentes vitaminkészítmények, de tisztázni kell azt is, hogy jelen esetben várandósvitamin a cél. A várandósság ugyanis egy olyan állapot, mely jelentősen eltér a mindennapoktól, így tápanyagigénye sem azonos a hétköznapi szükségletekkel. Sőt! A 9 hónapnyi várandósság során a három eltérő trimeszter is eltérő igényrendszerrel, eltérő szükségletekkel rendelkezik, azaz mindenképp érdemes a megfelelően tagolt várandósvitaminok közt keresgélni.

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek