Módszerek a csontok megerősítésére

Módszerek a csontok megerősítésére

A csontritkulásnak legtöbbször nincsenek jelei és tünetei. A tünetek csak a betegség későbbi szakaszában jelennek meg, például ilyen a gyakori hátfájás, a látványos magasságvesztés, a görnyedt testtartás. A gyakori csonttörések is felhívhatják a figyelmet a csontritkulásra. A leggyakoribb csonttörések a csuklóban, a vállban, a gerincben és a csípőben következnek be.

A csontritkulás kialakulásának megelőzésére és késleltetésére léteznek megfelelő módszerek, mutatunk is most ezek közül néhányat.

A rendszeres mozgással sokat tehetünk a csontjaink egészségéért. Már napi 30 perces közepes intenzitású edzés is erősíti a csontokat, és még a csontritkulásban szenvedők is profitálhatnak abból, ha rendszeresen mozognak. Hetente 5 alkalommal mozogjunk, és hagyjunk egy-két napi pihenőt is, hogy a szervezetünk regenerálódjon.

Végezzünk izomerősítő és súlyzós gyakorlatokat is, mert ez segít az ízületek és az izmok megerősítésében.

Módszerek a csontok megerősítésére

A csontegészséges étrend segít az egészséges csontok építésében, illetve a csontritkulás megelőzésében. Az egészséges csontok fenntartásához és a csontritkulás megelőzéséhez kalciumra, D-vitaminra, fehérjékre és mikrotápanyagokra van szükség. Ezen kívül a D-vitamin fokozza az anyagcserét, javítja az immunitást, és a csontok egészségét is segít fenntartani. D-vitaminban gazdagok a tejtermékek, a gombák, a halak, a halolaj és a tojássárgája.

Nagyon lényeges, hogy az étrendünk kalciumban gazdag ételeket is tartalmazzon, például tejet, joghurtot, sajtot, fügét, brokkolit, zöld leveles zöldségeket, mandulát.

Az is fontos, hogy amikor odakint jó idő van, akkor napfénnyel is töltekezzünk, hiszen ez is fokozza a szervezetben a D-vitamin-termelést.

A fehérjében gazdag étrend is kulcsfontosságú a csontok megerősítéséhez. Sok fehérjét tartalmaznak a húsok, a szárnyasok, a halak, a lencse, a diófélék és a bab.

Étrendünk K-vitaminban, magnéziumban és cinkben gazdag ételeket is tartalmazzon, amennyiben a csontjaink erősítése a célunk. Ezeket a tápanyagokat a zöld leveles zöldségek, a diófélék, a halak, a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek tartalmazzák.

Az egészségtelen szokások is hajlamosítanak a csontritkulás kialakulására. Ilyen például a dohányzás, amely mintegy 30%-kal növeli meg a csonttörések és 65%-kal a csípőtörések kockázatait. Az alkoholfogyasztás, illetve a túlsúly is fokozza a csontritkulás rizikóját.

A hidratációnak is nagy szerepe van az egészségünk megőrzésében. A vízvesztés a test különböző részeit is károsítja, ami pedig ízületi problémákat, fájdalmat és gyulladást okozhat. Az ivóvíz az ízületi folyadék termelődését is segíti, hiszen megkeni az ízületeket, így csökkentve a gyulladást az ízületekben és az ízületek körül, valamint a víz az ízületeket támogató porcokat is egészségesen tartja. Ez pedig enyhíti mind az ízületi, mind pedig az izomfájdalmakat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek