Női Tükör

Előző Következő

Ígéretesnek mutatkozott a súlyos depresszió és az öngyilkos gondolatok gyors kezelésében a ketamin. Bár a szer elsősorban partidrogként ismert ...

 • 2021.03.29 Komolyan kell venni az inzulinrezisztencia tüneteit

  Az inzulinrezisztencia számtalan szokatlan tünetet produkálhat, és a beteg gyakran csak utólag jön rá, hogy kellemetlen panaszait a magas inzulinszint okozta. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e valamilyen összefüggés az alvászavarok és a kóros állapot között. A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

 • 2021.03.25 Alma-típusú elhízásnak más veszélyei is vannak

  A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség (vagy az emelkedett vércukorszint) olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, amelynek többnyire feltűnő külső jegyei is vannak.

 • 2021.03.25 Salátával a memória megőrzéséért

  Egyre nő a demenciával küzdő idősek száma, rendkívül fontos a hatékony stratégiák kidolgozása az időskori elbutulás megelőzésére. A chicagói Rush egyetem kutatói olyan tanulmányokat folytattak, amely rámutatott, hogy napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat.

 • 2021.03.25 Mennyire fontosak a vitaminok? Jobban, mint hinné!

  A smootie, egy kifejezetten finom, és egészséges ital, lényegében gyümölcsturmix, szüretlenül, annak minden beltartalmával. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, vagyis érthető, hogy fokozza a termékenységet. Ráadásul szinte mindenki kedveli az édes, kissé fanyar ízeket, amik a gyümölcsök széles tárháza kínál, és ma már egy smootie készítő beszerzése sem jelent gondot.Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján kiderült, hogy a smootie fogyasztása akár 5%-kal is növelheti a termékenységet.

 • 2021.03.24 Miért nem múlik a fejfájásom?

  A tartós fejfájás oka lehet neurológiai, hormonális probléma, de okozhatja ízületi elváltozás, vagy a váll-nyaki területen elhelyezkedő izmok merevsége, sőt a stressz is. A nemzetközi szakirodalmi adatok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy gyakrabban szenvednek fejfájástól azok, akiknek emésztőszervi panaszaik is vannak. Ilyen esetben tehát mindenképp érdemes arra is gondolni, hogy a fejfájás hátterében valamilyen gyomor- és bélrendszeri probléma áll.

 • 2021.03.18 Vitathatatlan a tejtermékek szerepe

  Változatlan és vitathatatlan a tej és tejtermékek szerepe az egészséges táplálkozásban egy felmérés szerint; amelyből az is kiderült, hogy a fogyasztók nem a tejtermékeket kiváltókként, helyettesítőkként vásárolnak növényi alapú termékeket, sokkal inkább kiegészítő termékként - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

 • 2021.03.18 Az ultrahang képes károsítani a koronavírusokat

  Az ultrahanghullámok orvosi képalkotó frekvenciákon képesek lehetnek károsítani a koronavírusokat: lerombolhatják és megrepeszthetik a vírusok köpenyét és tüskéit - mutatták ki számítógépes szimulációkban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

 • 2021.03.16 Kutatások a testsúly szabályozására

  Kutatók a bélben élő baktériumok élettani szerepét vizsgálták, egyebek mellett azt szeretnék megtudni, milyen mikrobiális összetétel jár együtt az egészséges testsúllyal.

 • 2021.03.12 A stressz elleni gyógyszerek veszélyei a magzatra

  Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek!

 • 2021.03.11 Fonendoszkóp és tűsarok

  Dr. Jelinek Zsuzsa háziorvosként gyógyítja a betegeket, de a fehér köpenyt néha csillogó estélyiruhára cseréli. A rendelőben és a színpadokon is otthonosan mozog.