Női Tükör

Előző Következő

A nyár egyik elengedhetetlen csodaszere az árnika, amely a világ egyik legérzékenyebb és legnépszerűbb gyógynövénye – egyre többen fedezik ...

 • 2023.04.27 Táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

  A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot. A jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban.

 • 2023.04.25 Húsvéti különlegességek

  A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, de a valláson kívül a tavaszvárás, a megújulás eljövetelének ünnepe is. Ilyenkor összegyűlik a család, mindig megtelnek az asztalok mindenféle hagyományos és különleges finomsággal. Az illatos sonkától kezdve a tojásokon keresztül az ízletes desszertekig szinte minden megtalálható az ünnepi menüben.

 • 2023.04.25 Testvéri kötelék: lehetőség és feladat

  Sok történet szól a testvérekről. Általában az a tanulsága ezeknek, hogy a testvérkapcsolatnál erősebb, stabilabb, biztonságosabb kötődés nem is létezik talán. No de ott van mindjárt Káin és Ábel története, ami azért megkérdőjelezi ezt az idilli képet. Ezen elrettentő és tragikus bibliai történet átütő ereje miatt-e vagy sem, de a szülők már-már realitást vesztve igyekeznek jó testvérré nevelni a gyermekeiket. Mégis azzal kell szembesülnünk, hogy könyvek ide, tanfolyamok oda, gyakran találkozunk testvérviszállyal, elhidegült rokoni szálakkal. Vajon hol rontjuk el? Egyáltalán mi, szülők rontjuk el vagy külső tényezők hatnak erre?

 • 2023.04.24 Töltse fel célzottan a vitaminraktárakat!

  Kiürült vitaminraktárak, „kopogtató” tavaszi fáradtság… A technológiai újításoknak köszönhetően egyre hatékonyabb módjai vannak már az eredményesebb vitamin bevitelnek. A nanotechnológia betört a gyógyszer- és élelmiszeripar területére is, lehetővé téve, hogy a természetes összetevők tartós, nagymértékben felszívódó kivitelben kerüljenek a felhasználókhoz a liposzómás technológia révén.

 • 2023.04.24 33 millióan alultápláltak Európában

  Az alultápláltság Európában mintegy 33 millió embert sújt. A nem megfelelő tápláltsági állapot lassíthatja a gyógyulást műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait – írja közleményében a Danone Magyarország. A megoldást a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelenthetik – immár növényi alapú változatban is.

 • 2023.04.20 A stressz elleni gyógyszerek veszélyei a magzatra

  Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek!

 • 2023.04.20 Milyen vitamint érdemes szedni 50 fölött?

  A patikák polcain számos, szenioroknak formulált vitaminos-nyomelemes készítmény sorakozik, „50+” jelöléssel. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mennyire indokolt ilyeneket szedni 50 éves kor felett, és mi remélhető az alkalmazásuktól.

 • 2023.04.19 Kell-e véralvadásgátlás terhesség idején?

  A várandósság egyik lehetséges „mellékhatása” a visszértágulatok megjelenése, melyek igen kellemetlen panaszokat okozhatnak. Azonban a kitüremkedő, kacskarigós erek a trombózis rizikóját is megnövelik, csakúgy, mint maga a terhesség. Hogy hogy lehet elkerülni a vérrögök kialakulását, arról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

 • 2023.04.17 A kezeletlen allergia veszélyei

  Nem biztos, hogy a tavaszi fáradtság az oka, ha reggelenként nehezebben ébred és napközben is küzd az álmosság ellen. Megeshet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenved.

 • 2023.04.15 Mit kell tudni a bőrrák megelőzéséről?

  Az úgynevezett rákmegelőző állapot annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt és van kockázata a bőrrák kialakulásának. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint a jó hír, hogy ebben a szakaszban még sokat lehet tenni a bőrrák megelőzéséért.