Kolosztrum: immunerősítésre és a bélműködésre

Kolosztrum: immunerősítésre és a bélműködésre

Az anyatej a legtökéletesebb étele és itala az újszülötteknek és a csecsemőknek. Az anyatej mindent tartalmaz, ami a gyermek növekedéséhez, fejlődéséhez és immunrendszerének a felvértezéséhez szükséges. Nem véletlenül szokták mondani, hogy az anyatej minden cseppje aranyat ér. Mindez még inkább érvényes az anyatej egyik különleges fajtájára, az előtejre, ami közvetlenül a szülést követően termelődik.

Immunrendszert serkentő anyagokban dús előtej

Az utód születését követő napokban az embernél és az emlősállatoknál, így például a szarvasmarhánál is, immunanyagokban és vitaminokban kiemelkedően dús anyatej képződik. Ennek a neve előtej vagy kolosztrum. A kolosztrum evolúciós célokat szolgál: a világra jött utód legyen minél egészségesebb!
A sárgás színű, „vitaminbombaként és védőoltásként” működő kolosztrum nagy mennyiségben tartalmaz növekedési faktorokat, laktoferrint és immunglobulinokat. Utóbbiak a szervezet baktériumok és vírusok elleni harcát, a különféle fertőzések megelőzését segítik.

Kolosztrum: immunerősítésre és a bélműködésre

Felnőttek is élhetnek az előtej nyújtotta előnyökkel

Az utóbbi időszak tudományos kutatásai alapján a kolosztrum nem csak az újszülöttek szervezetére hathat jótékonyan, de a felnőttekére is. A tehén előtejének pasztőrözésével és szárításával nyert kolosztrum-por fogyasztása pozitív hatású lehet felnőtt korban is. Vizsgálatok alapján átlagosan napi 1,5 gramm kolosztrum-por szedése hozzásegíthet a különféle, baktérium- vagy vírus-okozta felső légúti fertőzések megelőzéséhez. Emiatt az őszi-téli időszakban többen fordulhatnak a kolosztrumhoz immunerősítés céljából. Vannak arra utaló eredmények, miszerint a tehén eredetű kolosztrum a hasmenések kivédésében is segíthet, legyen szó akár fertőzések okozta, akár utazásokhoz köthető hasmenésről. Sőt, több szakember úgy véli, hogy a kolosztrum jó hatású lehet a bél gyulladásos állapotainál is.

Tejallergia esetén kerülendő a kolosztrum

Noha a kolosztrummal kapcsolatos kutatásoknak még számos kérdést kell megválaszolniuk, azt már ma is tudjuk, hogy több esetben kedvező lehet a kolosztrum étrend-kiegészítőként való fogyasztása. Tudni kell azonban, hogy a kolosztrum a tejallergiások számára tiltott termék. Továbbá, a szójaallergiásoknak is ellenőrizni kell a termékösszetevőket, mert azok között – segédanyagként – szója is előfordulhat.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek