Köszvény diétás receptek
A köszvény egy gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. A betegségben szenvedőknek ajánlunk recepteket.
Spenótos - sajtos batyu
|
Elkészítés
A tésztát felengedés után vékonyra kinyújtjuk, nagyobb kockákká vágjuk. A spenótot a fűszerekkel vajon megpároljuk, majd a felkockázott mozarellát (trappistát) belekeverjük. A tésztára rakunk egy kanálnyit, batyuvá formázzuk és a tetejét a tojással megkenve zsiradékkal kikent (sütőpapír) tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben körülbelül 20 - 25 percig sütjük 180 - 200 fokon. Önmagában is finom, de adhatunk mellé valamilyen szószt is.
Vegetáriánusok is kipróbálhatják, zsírszegény sajttal készítve fogyókúrázók étrendjébe is illeszthető.
Karfiolpörkölt
250 g karfiol
3 g étolaj
20 g vöröshagyma
30 g kefir
só, pirosparika
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy teflonedényben felmelegítjük az olajat, majd a hagymát megfonnyasztjuk. Pirospaprikát szórunk rá, majd a rózsáira szedett karfiolt megpároljuk benne. Kefirrel leöntve tálaljuk.
Sajtos-gombás tök
Hozzávalók
200 g tök
5 g margarin
30 g Óvári sajt
50 g gomba
20 g tejföl (12%) 20 g (1 ek.)
petrezselyemzöld
vöröshagyma
őrölt bors, só
Elkészítés:
A megtisztított, leöblített tököt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Citromlével, sóval ízesített vízben félig megfőzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a margarinon átfuttatjuk. Beletesszük a szeletekre vágott gombát és átpirítjuk. Ízesítjük petrezselyemmel és a fűszerekkel és fedő alatt puhára pároljuk. A tök felét egy margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük, ráterítjük a gombát majd a tök másik felét. Tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal meghintve átsütjük.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

