Gyűjtsünk csipkebogyót!

Gyűjtsünk csipkebogyót!

Nincs jobb kirándulóidő az őszi kellemes hétvégéknél, amikor még van egy kis ereje a napnak, de az erdei avar már illatos, és az erdő telis-tele van gyűjtögetni való bogyókkal, termésekkel. A saját magunk által válogatott gyógynövények és termések talán még nagyobb varázserővel bírnak, így nem csak a családi program kedvéért érdemes belevágni egy erdőlátogató túrába. Sokan nem tudják, hogy pontosan mikor érdemes a csipkebogyót gyűjteni és utána mit lehet vele kezdeni.

2022.08.16

Hecsedli, hecserli, bicske

Akár egy kvízműsor lehetséges válaszai is lehetnének a felsorolt népies elnevezések, melyek mind a csipkebogyót jelölik. A csipkebogyó valójában a japán rózsa és a vadrózsa áltermése, melyet ősidők óta gyógyhatásai miatt gyűjtenek. Köztudott, hogy magas a C-vitamin tartalma, emellett számos más vitamin forrása is. Fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket, csontjainkat, de epekő és vesekő bajok esetén is hasznos segítség lehet.

Gyűjtsünk csipkebogyót!

Gyűjtési ideje

A csipkebogyót sokan tévesen már szeptember elején elkezdik begyűjteni, amikor narancssárga színű. Ilyenkor még korai leszedni, ugyanis az első őszi fagyok megérkezte után nevezhetjük csak érettnek a kis piros bogyókat. Akkor érett a csipkebogyó, ha már sötétpiros színű, és húsos. Amikor viszont elkezd vörössé, barnássá és puhává válni, már nem érdemes leszedni, ekkorra ugyanis értékes C-vitamin tartalma már elveszett.

Hogyan használható?

A csipkebogyó akkor tartalmazza a legtöbb vitamint, ha frissen fogyasztjuk. Ehhez a termést félbe kell vágni, magjait és az apró szőröket eltávolítani és a megmaradt termést elfogyasztani. Amit frissen nem használunk fel, azt érdemes egészben hagyni, és meleg, szellős helyen megszárítani. Ilyen esetben ügyelni kell rá, hogy csak egy réteg bogyó kerüljön a felületre, mert különben összepenészedik. A megszárított csipkebogyó egy éven keresztül felszanálható.

Tea vagy sem?

A csipkebogyó tea népszerű ital a természetes immunerősítőket kedvelők körében, sokan azonban rosszul készítik el. Gyakori hiba, hogy forró vizet öntenek a szárított bogyókra, ezzel azonban megölik a bennük található összes vitamint. A csipkebogyót nem érheti 50 foknál melegebb víz, ezért langyos vízben kell áztatni, majd ízesítve meginni az ázatot.

Forrás: interfood.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek