A memóriaerősítő és nyugtató hatású citromfűtea

A memóriaerősítő és nyugtató hatású citromfűtea

Mai világunk nem éppen stresszmentes. Nem jó dolog ilyenkor gyógyszert, történetesen nyugtatót beszedni, sokkal inkább hasznosabb valamilyen olyan gyógynövényt fogyasztani – akár tea formájában –, amely szintén nyugtató hatásokkal rendelkezik, de nincsenek kellemetlen mellékhatásai és addikciót, azaz függőséget sem okoznak. A citromfű is ilyen gyógynövény. A gyógynövénynek nem csupán az illata nagyon kellemes, hanem az íze is csodálatos. Milyen pozitív hatásai vannak még ennek a gyógynövénynek? Mutatjuk a válaszokat!

A citromfű levelei nagyon sok értékes vegyületet tartalmaznak, például ilyen az eugenol, a terpének, a linalool, a citronellol, a polifenolok és a tanninok. A citromfű ezeknek a vegyületeknek köszönheti kellemes aromáját és természetesen nyugtató hatását is.

A gyógynövény illóolajokban is bővelkedik, amelyeknek nagyon jó a görcsoldó hatásuk, és még az emésztésre is pozitívan hatnak. Már csak emiatt is ajánlatos azoknak a betegeknek a citromfűtea rendszeres fogyasztása, akik IBS-ben szenvednek.

Az IBS (irritábilisbél-szindróma), pontosabban a velejáró emésztési rendellenesség valamilyen idegrendszeri probléma miatt alakul ki. A citromfű duplán hatékony, hiszen nemcsak az emésztési zavarokra hat, hanem az idegrendszeri problémákat is csillapítja. Nemcsak nyugtat, hanem enyhíti a fejfájást és az idegességet.

Ha álmatlanságban szenvedünk, csak készítsünk egy csésze citromfűteát, és kortyolgassuk el szép lassan lefekvés előtt. A citromfű megkönnyíti az elalvást, és a zavartalan éjszakai pihenést is biztosítja.

A citromfű a kognitív funkciókat is képes javítani. Kutatások igazolják, hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni – lassítja a betegség lefolyását – azoknál a betegeknél, akik Alzheimer-kórban szenvednek.

A citromfű más téren is bizonyított már. A gyógynövény nagyon hatékony a keringés fokozásában, a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kivédésében.

A gyógynövény vírusellenes és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Elsősorban a herpesz szimplex nevű vírus esetén nagyon hatékony.

A citromfűtea koffeinmentes, így azok a személyek is bátran fogyaszthatják, akiknek tartózkodniuk kell a koffeines italoktól.

A citromfűből nemcsak tea készülhet, más nagyszerű italokat is készíthetünk a hozzáadásával. Mutatjuk a receptet.

A memóriaerősítő és nyugtató hatású citromfűtea

Mentás-citromfüves ital hozzávalói:

• 8-10 db fodormentalevél,
• 8-10 db borsmentalevél,
• 15-16 db citromfűlevél,
• fél liter víz,
• 1 kisebb citrom,
• 1 kisebb lime,
• ízlés szerint méz.

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a gyógynövények leveleit, majd hűtsük le. Öntsük az egészet egy üvegbe, miután leszűrtük. Facsarjuk bele a fél citrom és lime levét, a másik felüket karikázzuk fel, és dobjuk a kancsóba. Mézzel ízesítsük. Behűtve nagyon hatékony a szervezet lehűtésében.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek