Toxaemia: a táplálkozás is okozhatja

Toxaemia: a táplálkozás is okozhatja

A terhességi toxaemiával sokszor foglalkoznak a cikkek, azonban azt sokkal kevesebben említik meg, hogy meddig fajulhat a dolog. Bár ez igen ijesztő, mégis foglalkozni kell vele, hiszen sokszor megelőzhető lenne a kialakulása. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Toxaemia = mérgezés?

Egy kevés latin ismeretével az emberek rendszerint megértik, hogy a terhességi toxaemia kifejezés valamilyen mérgezést takar. Ez azonban nem igaz. A felfedezésekor a szakemberek arra gyanakodtak, hogy valamilyen méreganyag állhat a betegség hátterében, hiszen a tünetek erre utaltak. Azonban semmilyen hasonló anyagot nem sikerült kimutatni mind a mai napig.

A toxaemia tünetei viszont igen jellemzően és egyértelműek. Ezek a fehérjevizelés, melyre otthon nem igazán tudunk felfigyelni. A terhesség során jelentkező magasvérnyomás azonban már intő jel lehet. Ez a két tünet utalhat arra, hogy az édesanya a terhességi toxaemiával néz szembe.

Toxaemia: a táplálkozás is okozhatja

Komolyan kell venni

Ez a betegség lehet nagyon enyhe lefolyású is, de sajnos akár kóma és halál is lehet a vége. Jelenleg a világon a három vezető halálok közé tartozik, mely a szülő nőket érinti.

A toxaemia sajnos jelentkezhet olyan súlyossággal is, melyre már egy külön kifejezést, pontosabban egy betűszót használunk. Ez a HELLP nevet kapta, mely nem véletlenül hasonlít annyira az angol segítség kifejezéshez. A HELLP szindróma a terhességi toxaemia legsúlyosabb formája, mely közvetlenül veszélyezteti a kismama és a baba életét is, mivel jelentős vérzéssel, görcsrohammal és kómával is társulhat. A HELLP során szétesnek a vörösvértestek, a vérlemezkeszám csökken és magasra szöknek a májenzimek értékei. Egyik nagy veszélyforrása, hogy a betegség nagyon gyors lefolyású, így felfedezése esetén azonnali beavatkozást tesz szükségessé!

Mi az oka?

A toxaemia - így pedig a HELLP szindróma kialakulása is három fő okhoz köthető. Az első a genetika, a második a méh és a méhlepény közti elégtelen vérkeringés. Ez a kettő kifejezetten orvosi terület, mi magunk nem sokat tehetünk ellene. A harmadik kiváltó ok azonban nagyon is a mi asztalunk, ez ugyanis a táplálkozás. Az elégtelen tápanyagellátottság, valamint a kalcium anyagcsere zavarai ugyanis könnyen vezethetnek a terhességi toxaemia kialakulásához.

Többek közt ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja a kismamáknak, hogy szedjenek várandósvitamint. Ez persze nem váltja ki a tudatos, egészséges táplálkozást, de ideális esetben remekül kiegészíti azt. Azonban itt ki kell emelni, hogy ez csak ideális esetben van így.

Toxaemia: a táplálkozás is okozhatja

Sok várandósvitamin ugyanis szervetlen, biológiailag inaktív kötésekkel tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, amiknek így a felszívódása szánalmasan alacsony. Éppen ezért érdemes olyan készítményt választani, melyben az anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel vannak jelen, ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, így ugyanis az anyagok felszívódási, hasznosulási aránya akár 80%-kal is nőhet. A kiváló eredmény érdekében mindenképpen legyen komplex a készítmény, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, valamint arra is ügyeljünk, hogy trimeszterenként a megfelelő anyagokkal szolgálja ki a szervezetet, hiszen minden trimeszternek más és más a vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükséglete!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek