Ételek és italok, amelyek emelik a vércukorszintet

Ételek és italok, amelyek emelik a vércukorszintet

A cukorbetegség egy krónikus betegség, amikor is kulcsfontosságú a vércukorszint ingadozásának elkerülése. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan táplálékot, amely negatív hatással van a vércukorszintre, illetve olyan ételeket és italokat, amelyek nagyon pozitívan hatnak a vércukorszintre.

A koffein megemelheti a vércukorszintet, és ugyanez jellemző a fekete teára, a zöld teára és az energiaitalokra is. Érdekes módon a kávéban található más vegyületek azonban segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A cukormentes táplálékok is megemelhetik a vércukorszintet, hiszen még mindig sok szénhidrátot tartalmazhatnak, illetve cukoralkoholban is bővelkedhetnek.

A megfázás és az influenza is vércukorszint-növelő hatással bír. Ilyenkor nagyon lényeges, hogy elegendő folyadékot igyunk, hogy mindig hidratáltak maradjunk. Egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok is megemelhetik a vércukorszintet.

Amikor stressz alatt állunk, a testünk olyan hormonokat szabadít fel, amelyek megemelhetik a vércukorszintet. Ez nagyon gyakori a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknél. Nagyon fontos a stressz csökkentése, amit rendszeres mozgással és mélylégzés-technikával is elérhetünk.

Sok gyümölcs nem tiltott a cukorbeteg személyek számára, azonban az aszalt gyümölcsökkel csak óvatosan, ugyanis sok szénhidrátot tartalmaznak, amelyek szintén vércukorszint-emelő hatással bírnak.

Ételek és italok, amelyek emelik a vércukorszintet

Amikor valaki például ízületi gyulladásban szenved, akkor szteroidokat is szedhet az állapot kezelésére, a tünetek enyhítésére. A szteroidok nemcsak a vércukorszintet emelhetik meg, hanem akár cukorbetegséget is okozhatnak. A vízhajtók és az antidepresszánsok is rendelkezhetnek ilyen hatással.

A joghurt probiotikumokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez. Javítják az emésztést, és még a vércukorszint szabályozásában is segítenek. Azonban a cukrot és gyümölcsöt tartalmazó, azaz édes joghurtok ellenkező hatást váltanak ki, vagyis negatívan hatnak a vércukorszintre.

Egy tanulmány szerint azok a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek, akik áttértek a vegán étrendre, sokkal jobb vércukorszint-szabályozással rendelkeztek és kevesebb inzulinra volt szükségük, mint azoknak, akik nem a növényi étkezést részesítették előnyben. Ugyanis a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek – különösen a bab – olyan rostokat tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak a szénhidrátok emésztésének lassításában.

Egyes tanulmányok szerint a fahéj is segíthet a szervezetnek az inzulin jobb felhasználásában, és csökkentheti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

A fizikai aktivitás egészségjavító hatással rendelkezik. A cukorbetegeknek is fontos a mozgás, de tartózkodniuk kell a nagyon megerőltető és intenzív edzésektől, ugyanis a kemény edzés nemcsak szapora szívverést, hanem megemelkedett vércukorszintet is eredményezhet.

Az alkoholos italok rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, amelyek szintén megemelik a vércukorszintet.

Nőknél a hormonszintek változása is megzavarhatja a hatékony vércukorszint-szabályozást, például a menopauza során bekövetkező hormonváltozások szintén megnehezítik a vércukorszint szabályozását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek