Női Tükör

Előző Következő

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági ...

 • 2022.11.14 Közérthetően a mellrákról és a szűrés fontosságáról

  Az idejében felfedezett korai stádiumú mellrák az esetek döntő többségében jó eséllyel, eredményesen gyógyítható lehet.1-3,5,6 Magyarországon nagyságrendileg évente 2100-2200 emlőrákos beteg hal meg (Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, a két nemnél együttesen 2010 és 2019 közötti időszakban).2 A statisztikák alapján hazánkban több európai országhoz hasonlóan alacsony az emlőszűrő programban a résztvevők aránya (az Eurostat 2018-as adatai alapján az 50 és 69 év közötti nők körében vizsgálva).8 A Pfizer hisz abban, hogy ezen a helyzeten lehet és kell is változtatni, és ennek az egyik legfontosabb eszköze a felvilágosítás. A Szűrés Most címen elindított weboldalnak ez a fő célkitűzése.

 • 2022.11.11 Jogunk van az erőszakmentes élethez!

  Világszerte hatalmas méreteket ölt a nők elleni erőszak! Az Európai Unió területén a 15 éves kor feletti nők harmada vált fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává élete során, és hetente mintegy 50 nő veszti életét családon belüli erőszak következtében.

 • 2022.11.10 Jó nekünk a gluténmentes táplálkozás?

  Napjainkban sokat lehet hallani a gluténmentes táplálkozásról. Egyesek kényszerűségből térnek át erre az étkezési formára, hiszen emésztési zavarokkal kell megküzdeniük, amennyiben glutént fogyasztanak, viszont nagyon sokan saját elhatározásuk miatt iktatják ki az étrendjükből a glutént. Orvosi vélemények szerint erre nincs ugyan semmi szükség, de talán mégis csak van valami értelme elhagyni az étrendből a glutént, merthogy számos előnye van az egészségre nézve. Lássuk is, melyek ezek!

 • 2022.11.09 Olívaolaj: gyulladást és vércukorszintet csökkent

  Az olívaolaj egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Talán nem véletlen, hiszen nagyon sok pozitív hatása van az egészségünkre. Többek között kiemelkedő a koleszterinszint-csökkentő hatása. Pontosabban az LDL-koleszterint csökkenti, ellenben a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet megemeli. Vércukorszint-szabályozó hatása is ismeretes, így védelmet élvezhetünk általa a cukorbetegség kialakulása ellen.

 • 2022.11.07 Csak nyugi! Szép álmokat!

  Már megint reggel van! Ez az első bosszankodó gondolatuk a kialvatlanul, kedvetlenül, fáradtan ébredőknek. Egy borzalmas ébredés az egész napra kihatással van, sőt másokra is kedvezőtlenül hathat a rossz közérzetű kolléga vagy családtag. Átmeneti vagy hosszabb időszakon át tartó gond is lehet a nem megfelelő minőségű alvás, amely számos okra visszavezethető a stressztől a különböző egészségügyi problémákig, nagyobb gyakorisággal az őszi, téli hónapokban.

 • 2022.11.04 A cukorbetegség és szövődményei

  A cukorbetegség világnapja kiváló alkalom arra, hogy áttekintsük életmódunk és a diabétesz kialakulásának összefüggéseit, illetve megismerjük az éveken át fennálló betegség következményeit. Világszerte 422 millió ember küzd (a populáció kb. 10%-a1) ezzel az immár népbetegségnek számító kórral, Magyarországon pedig az emberek 41% százaléka érintett valamilyen módon: azaz ő maga vagy valamelyik családtagja diabéteszes. Jó hír azonban, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén kezünkben van az irányítás, hiszen kialakulása függ az életmódtól is, így a felelősség a miénk – hívják fel a figyelmünket a november 14-ei világnap alkalmából az orvosok.

 • 2022.11.04 Az étrend nemcsak trend! Életet is menthet!

  Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étkezés, amely különböző diéták és étrendek elterjedését eredményezi. Sokan alakformálás és egészségük megőrzése céljából követnek valamilyen diétát, de vannak akik orvosi utasításra, valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség hatására kezdenek szigorúan szabályozott étrend szerint étkezni.

 • 2022.11.03 Kombinált influenza-COVID lakossági gyorsteszt

  Európában elsőként Magyarországon jelenik meg egy angol kombinált patikai teszt márkacsalád. A RapiChek márka egyik gyorstesztje már képes kimutatni, hogy milyen vírussal fertőződtünk meg, influenzával, SARS-CoV-2-vel vagy RSV-vel (Respiratory Syncytial Virus), sőt, az is kiderül, ha esetleg egyszerre többel is.

 • 2022.10.31 D-vitamin az immunrendszer támogatásáért

  Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a napi szintű vitaminbevitelre és immunrendszerünk támogatására. A D-vitamin a szteránvázas hormonok közé sorolandó, fontossága az emberi szervezet számára vitathatatlan.

 • 2022.10.31 Gondoskodjon egész családja megfelelő magnéziumpótlásáról

  A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, mégis, sokan hiányt szenvednek belőle (1,2). A magnézium hiányára és a pótlásának a szükségességére változatos panaszok hívhatják fel a figyelmet.