Kétsajtos töltött padlizsán
A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás.
Hozzávalók:
1 db padlizsán
5 közepes db
paradicsom
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek római kömény
1 teáskanál oregánó
1 bögre barnarizs (főtt)
10 dkg feta sajt
10 dkg mozzarella
3 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A paradicsomokat megmossuk, x alakban bevágjuk a tetejüket, majd leforrázzuk. Lehúzzuk a héjukat, és a csumáját kivágva feldaraboljuk.
A hagymákat finomra vágjuk. A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A padlizsánt megmossuk, levágjuk a végét, majd hosszában félbevágjuk. Kanállal kivájjuk a szélét, majd egy kis késsel felkockázzuk a belsejét, és eltávolítjuk.
Az olívaolajat felhevítjük, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. 1-2 percig főzzük.
Hozzáadjuk a padlizsánt, 1-2 percig pirítjuk, felöntjük egy fél deci vízzel, és hozzáadjuk a felvágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. 15-20 percig főzzük lefedve. Ha kész, hozzáadjuk a felkockázott fetát és a kifőtt rizst. Összekeverjük.
A padlizsánhajókat egy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, belekanalazzuk a tölteléket, és megszórjuk a reszelt mozzarellával.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 20-25 perc alatt készre sütjük.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

