Női Tükör

Előző Következő

A pulykahús egy igazán nemzetközi étel! Nem csak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is. Ha a vacsoravendégeink ...

Hirdetés
 • 2020.02.12 Újfejlesztésű implantátum egy a Parkinson-kóros agyába

  Új szintre emelkedett az agyi pacemaker terápia az SZTE Idegsebészeti Klinikán január 22-én elvégzett műtétnek köszönhetően. A világon ötödikként, Közép-Kelet-Európában pedig elsőként Szegeden ültették be azt a navigációs alapú mély agyi stimulációs implantátumot egy Parkinson-kóros beteg agyába, amely – az eddig elérhető hasonló rendszerektől eltérően – nemcsak stimulálni képes az agy megfelelő részeit, hanem az aktivitásokat regisztrálni is. A mindebből következő plusz információk jóvoltából új korszak kezdődött a terápia történetében.

 • 2020.02.12 Puha bőr hóban, fagyban

  A téli hidegben könnyen kiszáradhat, reszelőssé válhat, esetleg ki is repedhet a bőrünk. Ráadásul egyes kellemetlen bőrtünetek is rosszabbodhatnak a zimankós napokon. De vajon mit tehetünk, hogy ilyenkor is szép, puha legyen a bőrünk, nem utolsó sorban pedig megőrizze védő funkcióját?

 • 2020.02.11 Esni, kelni, fájni…

  A jégen, havon való siklás semmihez sem hasonlítható, szabadon suhanhatunk, s érezzük, hogy legyőzzük a hideget, a zord időjárást… Fantasztikus érzés! Ám szinte kivédhetetlen az esés: és ekkor gyakoriak a kisebb-nagyobb sérülések.

 • 2020.02.11 Női szívek, férfi szívek

  A szív- és érrendszeri betegségeknek két olyan kockázati tényezője is van, amelyek kívülről nézve nem láthatók, nem okoznak tüneteket, tehát csak szűréssel lehet észrevenni őket: a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. Ezek mindkét nemet érintik, tehát az ebből fakadó szívbetegségek is mindkét nemnél kialakulnak. De vajon mi a különbség a nők és a férfiak veszélyeztetettsége és a tünetek között?

 • 2020.02.10 Bartholin ciszta - csomó a női nemi szerven

  Sokan, amikor valamilyen csomót fedeznek fel bárhol a testükön, egyből a legrosszabbra gondolnak. Bár való igaz, rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, ám ezen kívül még sok más is okozhatja. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megtudhatjuk, vajon mi az egyik leggyakoribb oka a kisajaknál lévő csomóknak.

 • 2020.02.10 Barátnők: Téli kirándulás a Normafához

  A fekete karácsony és a hómentes decembert követően a barátnők vágytak a fehér táj látványára, így a Normafa Parkba terveztek kirándulást. Az év vége nyugodtan telt, az évkezdet inkább „lustán” indult, még senkinek sincs kedve nagy tervekbe belevágni. Melindáék elutaztak egy hétre párjával, Móniék pedig a fogorvosi rendelőben kezdték a munkát az ünnepi pihenés után. Boriéknál ott töltötték a téli szünetet az unokák, most jóval csendesebb a ház.

 • 2020.02.10 Ezért lehet életveszélyes az influenza

  Kezdődik az igazi járványszezon - honnan tudjuk, hogy influenza-e, ami miatt beteg valaki, vagy valami más? Az nem mindegy, mitől esünk ágynak?

 • 2020.02.09 Klasszikus ételek - húsmentesen

  Sokan úgy gondolják, hogy amiben nincs hús, az nem is rendes étel. Pedig egészségünkért és környezetünkért is sokat tehetünk, ha csökkentjük húsfogyasztásunkat. Ráadásul egy kis kreativitással, és az ízek néha furcsa, de mégis izgalmas párosításával isteni ételek készíthetők így

 • 2020.02.07 Asztmásként sem kell lemondania a szabadtéri sportokról

  Szánkózás, korcsolyázás, síelés, hóember építés, hógolyózás – a téli, hűvösebb hónapok számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy ne a négy fal közé zárkózva töltsük az évnek ezt az időszakát. A fizikai aktivitás és a hideg levegő miatt azonban a téli szabadtéri sportok külön odafigyelést igényelnek az asztmások esetében, mivel ez a két tényező súlyosbíthatja a tüneteiket. Arról, hogy mire fontos figyelni, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

 • 2020.02.04 3 lépés a derékfájdalom pontos diagnózisáért

  Mivel rengetegen keresik fel a szakorvost derékfájás miatt, amelynek okai igazán szerteágazóak lehetnek a porckorongsérvtől az isiászig, ezért különösen fontos az alapos kivizsgálás. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnosztizálás legfontosabb lépéseiről beszélt.