Mi állhat az ájulás mögött?

Mi állhat az ájulás mögött?

Az ájulásnak sokféle oka lehet. Az egyik ilyen ok nem más, mint a kiszáradás, amikor nem iszunk eleget, és nem vesszük észre a testünk alapvető jelzéseit. Kiszáradás esetén sok folyadékot veszítünk, ez csökkenti a vérnyomást, gyengíti az idegrendszer működését, ami pedig ájulást eredményezhet.

A szívritmuszavar egyik vezető tünete is lehet az ájulás. A szív szabálytalan verése lassítja a vér áramlását és csökkenti az erekben a vér mennyiségét. Ilyenkor az agyba sem jut elegendő vér, ami ájuláshoz vezethet.

Az alacsony vércukorszint orvosi neve hipoglikémia

Az alacsony vércukorszint tünete lehet a szédülés, a zavartság, a remegés, a fáradtság és a homályos látás. Ilyenkor nagyon jól jöhet egy kis cukorka vagy néhány gramm szénhidrát, hiszen ezzel emelhetjük a vércukorszintet és az ájulást is elkerülhetjük.

Mi állhat az ájulás mögött?

Cukorbetegség esetén magas a vércukorszint. Ilyenkor károsodnak a test idegei, ami viszont csökkenti a vérnyomást. Az alacsony vérnyomás pedig megint csak oka lehet az ájulásnak.

Egyes gyógyszerek is okozhatnak ájulást

Ebbe a csoportba tartoznak a magas vérnyomásra szedett orvosságok vagy éppen az antidepresszánsok, amelyek szintén csökkentik a vérnyomást, ami ájuláshoz vezethet. A cukorbetegek pedig az inzulin hatására ájulhatnak el, amennyiben annak beadásával vércukorszintjük hirtelen csökken le, ami szintén ájuláshoz vezethet.

Az ájulás hátterében valamilyen szívprobléma is állhat

Ide tartozik a sérült szívizom vagy a beszűkült erek, például koszorúér-betegség esetén. Szívprobléma esetén sem tud a szív elegendő vért pumpálni az agyba, ami szintén állhat az ájulás hátterében.

A krónikus és a folyamatos köhögés is oka lehet az ájulásnak. Ilyenkor a vérbe nem jut elegendő oxigén, ami viszont ájuláshoz vezethet. Az asztmás betegeknél fordulhat elő ilyen vagy hasonló gond, hiszen az asztmások egyébként is sokat köhögnek. De egy nem asztmás ember is kerülhet ilyen helyzetbe, főleg olyan betegség megléte esetén, amikor is a vezető tünet nem más, mint a köhögés.

Forrás: gyogyszernelkul.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek