A fiatalság elixírjei

A fiatalság elixírjei

Jó is lenne, ha valaki feltalálná végre a fiatalság elixírjét, hiszen fiatalon minden sokkal könnyebb, még ha az idősebb kornak is megvannak a maga szépségei. Magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább maradjunk fiatalosak, fittek és egészségesek.

A nyugdíjas kor sokak életébe hoz üres perceket. Hiszen korábban az emberek napi 8 vagy annál több órát dolgoztak és ezeket az órákat aztán otthon is ki kell tölteni valamivel. Sokan az unokákra vigyáznak, kertészkednek, de az is nagyon jó megoldás, ha találunk valami olyan hobbit, ami feltölt, kikapcsol, boldoggá tesz. Nagyon jó ötlet nyugdíjas csoportokhoz csatlakozni, hiszen a szociális- és baráti kapcsolatok kialakítása és megerősítése szintén sokat tehet azért, hogy mentálisan is jól érezzük magunkat és megőrizzük a fiatalosságunkat.

Az önkénteskedés is remek megoldás, hiszen ezzel is sok pozitív hatás érhet bennünket, ami szintén nagyon jót tesz a lelkivilágunknak. Minél jobban érezzük magunkat a bőrünkben, annál jobb lesz a kedvünk, jobb fizikai és mentális egészségnek örvendhetünk.

A fiatalság elixírjei

A kognitív hanyatlás megállítása

A life long learning, azaz az élethosszig tartó tanulás is lehetne a fiatalság kulcsa. Ha érdekel bennünket valami, de eddig nem volt lehetőségünk a tanulásra, akkor nyugdíjas korunkban is beiratkozhatunk egy tanfolyamra, iskolába. A tanulás remekül trenírozza az agyat, pozitívan hat a memóriára, a koncentrációs képességre, és a kognitív hanyatlást is elkerülhetjük azzal, ha valami új dolgot tanulunk.

A testmozgás is nagyon fontos lépése a fiatalság megőrzésének. A rendszeres mozgással mintegy 45 százalékkal csökkenthető a korai halálozás kockázata és több mint 50 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az egészségi állapotnak megfelelően megválasztott sport jót tesz a csontoknak, az ízületeknek, és még a tüdőfunkciók is javulnak tőle.

Mit együnk a jobb egészségért?

Idősebb korban az étkezésre is kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ilyenkor már az emésztés sem olyan, mint a fiatalabb években. Az egyik legjobb étrend a mediterrán étrend, amely egészséges táplálékokból tevődik össze, például zöldségekből, gyümölcsökből, halakból, diófélékből, olívaolajból és rostos táplálékokból.

Kevesebb zsírosat együnk, de „jó zsírt” (többszörösen telítetlen zsírt) fogyasszunk. Az agy 60 százalékát zsírok (lipidek) alkotják. Ahhoz, hogy jól működjön, zsírra van szüksége – főleg pl. omega-3 zsírsavra (DHA). Jó zsírokat egyes halakban találunk és a növényi alapú tápanyagok közül a repce-, a dió- vagy a szójaolajban.


Fiatalság megőrző ételek

Gránátalma
A gránátalmát évszázadok óta gyógyhatású gyümölcsként tartják számon. Gazdag C-vitaminban és más antioxidánsokban, ezáltal csillapítja a gyulladásokat és védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodással szemben.

A fiatalság elixírjei

Fekete áfonya
A fekete áfonya gazdag A- és C-vitaminokban, illetve a szintén antioxidáns hatású antocianinban is. Utóbbi az öregedési folyamatok lassításában is fontos szerepet játszik. A fekete áfonyában megtalálható más, erős antioxidáns vegyületek segíthetnek megvédeni a bőrt a stressz, a nap és más környezeti ártalmak okozta károsodástól.

Goji bogyó
A szuperételek listájára is felkerült goji bogyó olyan egyedülálló, poliszacharid antioxidánsokat tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk és sejtjeink fiatalságának megőrzésében.

Méhpempő
A méhpempő külső és belső alkalmazása is segíthet sejtjeink egészségének és fiatalságának megőrzésében. A magas vitamin-, tápanyag- és antioxidáns-tartalmú méhpempő rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a kollagéntermelés fokozásához és az UV-sugarakkal szembeni védelemhez is.

Kollagén
Sokan a fiatalság valódi titkaként tekintenek a kollagén étrend-kiegészítőkre, mivel ezek képesek csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit. A bőrünkben természetesen is megtalálható, annak szerves részét képező kollagén segít fenntartani a bőr rugalmas szerkezetét. A kor előrehaladtával a kollagéntermelődés lelassul és ez felgyorsítja a ráncok kialakulását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek