Női Tükör

Előző Következő

A menopauza szakaszában sok nő azt tapasztalhatja meg, hogy már nem úgy működik a keringése, mint korábban. Ilyenkor sokan küzdenek valamilyen ...

 • 2022.04.14 Otthoni légzésfunkciós eszköz asztmásoknak

  A tüdő aktuális állapotát, az úgynevezett kilégzési csúcsáramlást, azaz a PEF (peak expiratory flow) értéket légzésfunkciós vizsgálattal lehet mérni. A rendelőben végzett vizsgálat mellett erre ma már az otthonunkban is van lehetőség. Az asztma világnapján, a krónikus légúti betegség kezelésével kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy miért hatékonyabb az asztma terápia, ha otthoni légzésfunkciós készüléket is használunk.

 • 2022.04.12 PAH: Világszerte több mint 25 millió ember érintett

  A PH betegek egyesületeként a Tüdőér Egylet a PHA Europe szervezettel karöltve a PH Világnapján határokon átnyúló kampányt indít a közösségi médián keresztül, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét erre a ritka betegségre. Ezen kampányunkban együttműködő partner a Művészetek Palotája azzal, hogy kék színben fog pompázni az épület május 5-én a PH Világnapján. Ez úton is köszönjük a támogatást!

 • 2022.04.11 Gyógynövények a cukorbetegség kezelésére

  A cukorbetegség egy nagyon komoly krónikus betegség. Együtt lehet azonban vele élni, csak minden esetben követni szükséges a szakorvos tanácsait. Egyes gyógynövények is a segítségünkre lehetnek, amennyiben ebben a betegségben szenvedünk. Azt azonban tudnunk kell, hogy ezek a gyógynövények nem szüntetik meg a betegséget, hanem abban segítenek, hogy csökkenjenek a tünetek és a szövődmények kialakulásának a kockázatai.

 • 2022.04.08 Tihanyban az ókor óta gyógyító erők munkálkodnak

  Kevesen tudják, de Tihany történelmi múltja jóval messzebbre nyúlik vissza, mint amennyit az iskolában tanultunk róla - derül ki egy most megjelent könyvből. Magyarország egyik legszebb települését az ókorban kelták, majd rómaiak lakták, akik nem egy természeti jelenségnek tulajdonítottak gyógyító erőt. A legcsodálatosabb pedig, hogy ezekre a helyszínekre a mai napig ellátogathatunk.

 • 2022.04.06 Az orrspray-használat három aranyszabálya

  Noha orrspray-t sokan használnak, közel sem biztos, hogy ezt szabályosan is teszik. Megmutatjuk, hogy mi az a 3 dolog, amire való odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy a termékhasználat hatásos és biztonságos legyen.

 • 2022.04.05 10 dolog, amiért rosszul alszik

  A nagy hőségben szinte mindenki forgolódik, de nem csak ez lehet az oka az álmatlanságnak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológusa szerint érdemes végiggondolnunk alvási szokásainkat, és azt, vajon miért alszunk rosszul, miért vagyunk kimerültek.

 • 2022.04.04 Étkezés után ne mossunk rögtön fogat!

  A megfelelő fogmosási technika és a fogkefe, fogkrém önmagában még nem elég az optimális fogápoláshoz, legalább ilyen fontos a fogmosás helyes időzítése. Nyáron, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót, különösen érdemes figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Ezzel elejét vehetjük számos kellemetlen tünet kialakulásának.

 • 2022.04.04 A hagyománytól a tudományig: a svédcsepp ötszáz éve

  Legendás készítmény, amelynek gyógyhatását népgyógyászati és szakirodalmi adatok igazolják. Ez a svédkeserű. Paracelsus nyomdokaiba lépve a Naturland a több száz éves hagyományt a modern tudománnyal ötvözve, több mint harminc éve állítja elő saját svédcseppjét.

 • 2022.04.01 Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja!

  Könnyen lehet, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek közt a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat.Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

 • 2022.03.31 Hogyan alszik a világ?

  Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, ami soknak tűnik és éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket. Tavasszal és az óraátállítás idején különösen fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében odafigyeljünk a pihentető alvásra. A Magyar Alvás Szövetség nemzetközi alváskonferencia keretében hívta fel a figyelmet az egészség, az alvás és az életmód összefüggéseire, a minőségi alvás fontosságára. Több felmérés is megerősítette, hogy nemzetközi viszonylatban a magyarok a kifejezetten rossz alvókhoz tartoznak: nem alszunk eleget és azt sem ismerjük fel, ha nyugtalan alvásunk hátterében valamilyen alvászavar, vagy alvásbetegség áll. Az alvás szakértői szerint sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük mindezt.