A parlagfű-allergia tünetei: bárkinél jelentkezhet

A parlagfű-allergia tünetei: bárkinél jelentkezhet

Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordulhat, kialakulhat már óvodáskorban is, de akár 40 évesen is jelentkezhetnek az első tünetek. A parlagfű-allergia tünetei tehát kortól és nemtől függetlenül bárkinél megjelenhetnek, éppen ezért, ha gyanús panaszaink vannak, gondolni kell erre a lehetőségre is.

Hirtelen berobbanhat az allergia

A parlagfű-allergia tünetei fokozatosan is megjelenhetnek, ilyenkor az év egy adott időszakában évről-évre visszatérő panaszaink vannak, melyek az évek előrehaladtával, kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodnak. Előfordulhat azonban az is, hogy a parlagfű-allergia hirtelen erős tünetekkel jelentkezik. A korábbi években semmilyen panaszunk nem volt – vagy annyira enyhe, hogy nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget – majd egyszerre kivörösödött szemekkel, könnyezve és tüsszögve jelenünk meg a rendelőben.

A beteg beszámolója és a jellegzetes tünetek

A parlagfű-allergia tünetei annyira jellegzetesek, hogy a beteg beszámolója alapján valószínűsíteni lehet a diagnózist. Ha valakinél a parlagfű pollenszórásának idején orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel, parlagfű-allergia áll a háttérben. Ennek megerősítésére allergiavizsgálatot végeznek, amely pollenszezonban, az allergén növény pollenszórásának idején nem alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel, hanem vérből történik.

A parlagfű-allergia tünetei: bárkinél jelentkezhet

A parlagfű-allergia kezelése

Az allergológus a laboreredményeket összeveti a tüneteinkkel, és ha a kettő alátámasztja egymást, akkor megállapítja a parlagfű-allergia diagnózisát. Ezt követően pedig összeállítja a kezelési tervet. A parlagfű-allergia tünetei alapvetően két módon kezelhetők: tüneti és tartós kezeléssel. A tüneti kezeléshez tartoznak az allergia gyógyszerek: például antihisztamin tabletta, szemcsepp vagy szteroid orrspray. Az, hogy kinél melyik készítményt javasoljuk, függ a panaszaitól, azok erősségétől is, ennek megfelelően választjuk ki a hatóanyagot.

Aki nem szeretne gyógyszereket szedni, vagy azok hatását nem érzi megfelelőnek, tartós kezelést javaslunk, az allergénspecifikus immunterápiát. Ezzel nemcsak a tüneteket kezeljük, hanem a parlagfű-allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését állítjuk helyre. A 3-5 éven át tartó kezelés így tartósan, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszokat, valamint bizonyítottan megakadályozza a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

Dr. Balogh Katalin főorvos
allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek