Glutation: mire jó, hogyan adagolható?

Glutation: mire jó, hogyan adagolható?

A glutation mint étrend-kiegészítő nagyon népszerű, és a legkülönfélébb panaszok megelőzése és kezelése terén próbálkoznak vele.

Az emberi szervezetben is előforduló molekula, erős antioxidáns hatással

A glutation egy a szervezetben is előforduló peptid, vagyis egy kis méretű fehérje, ami három aminosavból áll: ciszteinből, glutaminsavból és glicinből.

A glutation erős antioxidáns hatású vegyület, azaz elősegíti a szabad gyökök semlegesítését. A szabad gyökök a legkülönfélébb külső behatásokra keletkezhetnek, többek között például dohányzás, napsugárzás ultraibolya komponensei, stressz, vegyszerek vagy gyógyszerek hatására, vírusfertőzések következtében. Amennyiben a szabad gyökök túl nagy mennyiségben vannak jelen, azok káros hatást fejthetnek ki a szervezetet felépítő makromolekulákra, köztük a DNS-re is. A szabad gyökök okozta károsodások sokfélék lehetnek: a szöveti sérülések, a krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, ekcémás bőrpanaszok, Parkinson-kór) és a daganatos megbetegedések kockázata egyaránt megnőhet hatásukra.

Glutation: mire jó, hogyan adagolható?

A szervezet glutationnal való ellátása, az antioxidáns védelem erősítése tehát kedvező lehet, noha egyelőre tudományosan nem bizonyított az, hogy a szájon át történő glutation-pótlás (jellemzően napi 250-1000 mg dózisban) bizonyos betegségeket kivédene vagy kezelne.

A glutation vagy az építőkövei is pótolhatók

A glutationnal kapcsolatos legfőbb aggály az, hogy szájon át történő bevitelnél az nem szívódik fel kellő mértékben a bélcsatornából. Ennek a kiküszöbölésére próbálkoznak intravénás adagolással, illetve sok szájon át szedett „glutationos” termék nem magát a glutationt tartalmazza, hanem azokat az építőköveket (például N-acetil-ciszteint), amelyek a glutation szervezetben történő képződéséhez szükségesek.

Az élelmiszerek közül több is hozzájárulhat a szervezet glutation-raktárainak a feltöltéséhez, így például a fokhagyma, a brokkoli, a spárga, az avokádó, a spenót, illetve a húsok. A vitaminok közül a C-vitamin, a nyomelemek közül pedig a szelén támogatja a glutation képződését; megéri ezek optimális bevitelére is gondolni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Lapunkat kérje a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek