Férfitükör

Előző Következő
Tüdőbetegként nagy kihívást a kánikula

A kánikula különösen megviselheti azokat, akik a tüdőt érintő tartós megbetegedésben szenvednek. Miért követel nagyobb óvatosságot a forró ...

 • 2024.02.28 Mindenkinek 120/80 az ideális vérnyomás?

  Aki szembesül a magasvérnyomás betegség diagnózisával, annyit biztosan hallott már, hogy a 120/80 Hgmm számít optimális vérnyomásnak. De vajon minden érték, ami ennél némileg magasabb, az elfogadhatatlan? Mitől függ, kinél mennyi a célérték? Dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza, magas vérnyomás specialista válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

 • 2024.02.22 Így diagnosztizálható a szívelégtelenség

  A szívelégtelenség eleinte csak olyan általános tüneteket produkál, mint a kimerültség, a köhögés, a csökkenő terhelhetőség. Azonban már ezekkel a panaszokkal is fontos orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és életmóddal a folyamat jelentősen lassítható. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa a kivizsgálás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

 • 2024.02.21 Gyakori kérdések a hepatitisz C-ről

  A hepatitisz, vagyis a májgyulladás leggyakrabban vírusfertőzés vagy alkoholbetegség miatt alakul ki, bár mérgező anyagok, drogok következtében és bizonyos állapotok, például autoimmun betegségek miatt is megjelenhet. Öt fő típusa közül a B és a C a leggyakoribb. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint számos félreértés és kérdés merül fel a hepatitisz C kapcsán, amelyeket érdemes tisztázni.

 • 2024.02.19 7 gyakori tévhit a magas vérnyomásról

  A magas vérnyomás olyan elterjedt betegség, hogy alig van ma család, ahol lenne valakinek magas vérnyomása – kezelt vagy kezeletlen. A WHO becslése szerint világszerte több, mint 1,1 milliárd ember számít magasvérnyomás betegnek, mégis még mindig sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket tisztázta dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.

 • 2024.02.16 A férfias (ál)szemérem nem segít

  Saját felelősségünk, hogy a „velünk úgysem történhet meg” közhelyet hangoztatva figyelmen kívül hagyjuk-e az egyes betegségek előfordulási arányára vonatkozó statisztikákat, vagy a megelőzésre összpontosítunk. A prosztatarák megjelenésének gyakoriságára vonatkozó adatok ez utóbbi fontosságára figyelmeztetik, kiemelten a 40 éven felüli férfiakat.

 • 2024.02.15 Betegségek, tünetek: bélfertőzések

  A bélhurut (orvosi nevén enteritis) a vékonybelet érintő bélfertőzések összefoglaló neve. Egyes esetekben a gyulladás érintheti a gyomrot (gastritis) vagy a vastagbelet is (colitis).

 • 2024.02.14 Miért nem hagyja aludni a nyugtalan lába?

  Sokak életét megkeseríti a nyugtalan láb szindróma, amely éjszaka okoz furcsa, rendkívül zavaró tüneteket. Bizsergés, viszketés, égő érzés? A probléma szerteágazó panaszokat okozhat, és bár ismertek a rizikófaktorai, bizonyos esetekben nem pontosan meghatározható a kiváltó oka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor szomnológusa (alvás-szakértő) beszélt arról, mit lehet tenni az pihentető alvás visszaállításáért.

 • 2024.02.14 Tényleg gyógyítható az epilepszia?

  Február 14. nemcsak a szerelem világnapja, hanem az epilepsziáé is. ANemzetközi Epilepsziaellenes Liga 1997 óta ezen a napon tartja az Epilepszia Világnapját. Szent Valentin ugyanis az epilepsziások védőszentje is.Ez az a betegség, amellyel szemben még mindig számos tévhit kering.

 • 2024.02.14 Tartsuk fenn az orr- és melléküregeinek szellőzését!

  A légúti fertőzéseknek kedvező, téli időszakban nem ritkák a fül-orr-gégészeti segítséget igénylő szövődmények. Többek között ezek megelőzéséről beszélgettünk dr. Udvaros István fül-orr-gégész szakorvossal.

 • 2024.02.13 A járásra fokozódó fájdalom érszűkületet is jelezhet

  Az érszűkület bármelyik érben kialakulhat a testben, és nagyon gyakori, hogy egyszerre több ér is érintett. A probléma nem csak lábfájdalommal járhat, akár stroke-ot, szívinfarktust is előidézhet! Hogy milyen tünetek jelezhetik az érszűkületet, ha az az alsó végtagokban alakul ki, arról dr. Kósa Évát, a Trombózis-és Hematológiai Központ angiológusát kérdeztük.