Férfitükör

Előző Következő
Pajzsmirigy gyógyszerek szedése nyáron

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készül, ellenőrizze, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigy gyógyszere.

 • 2021.08.09 A covid hatására sok az új hiperglikémiás eset

  A Covid-19-cel kórházban kezelt páciensek körében megugrott az újonnan kialakuló hiperglikémiás (magas vércukorszintes) esetek száma és az állapot hónapokkal a megfertőződést követően is fennmaradt - derül ki egy új tanulmányból.

 • 2021.08.09 Természetes megoldások húzhatnak ki a bajból

  Legyen úticélunk a Balaton, Horvátország vagy Mallorca, a baj bárhol utolérhet. A roskadásig pakolt bőröndből nem hiányozhat majd a védettségi igazolvány, a maszk, a lenge nyári ruhák és a bikini, de a kötelező körökön túl érdemes gondolni arra is, mi hozhat enyhítést egy napszúrás vagy egy éjszakába nyúló buli után a másnap kellemetlen tünetei ellen. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata olyan természetes megoldásokat javasol, amelyek kihúznak a pácból a nyaralás problémásabb napjain.

 • 2021.08.05 Nem csak szájon át vehető be a gyógyszer

  Nazális, vaginális, rektális, dermális gyógyszerbevitel... A gyógyszermolekulák különféle módokon juttathatók be a szervezetbe. Nem mindegy, hogy melyik beviteli út kerül alkalmazásra, hiszen az eltérő utak más-más mellékhatásokkal járhatnak együtt.

 • 2021.08.05 Melanoma: fel kell ismerni!

  Világszerte, így hazánkban is egyre gyakoribb a melanoma előfordulása: az újonnan diagnosztizált hazai esetek száma ma már eléri az évi 3 ezret. A melanomás betegek harmada még mindig több mint egy évig vár, hogy a gyanús bőrelváltozással orvoshoz forduljon. Lapunk a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának vizsgálati eredményeinek ismertetésén vett részt.

 • 2021.08.04 Lupus: nyáron fontos a fényvédelem!

  A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

 • 2021.08.04 Figyeljünk a fényérzékeny készítményekre!

  Bizonyos gyógyszerek napfény hatására bőrkiütéseket, csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. Leggyakrabban az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő krémek használata miatt kialakult bőrtünetekkel fordulunk orvoshoz.

 • 2021.08.03 Így aludjunk újra jól!

  Az alvászavar majdnem minden betegénél jelentkezik valamilyen formában. A karantén időszaka alatt teljesen felborult az életritmusunk, a covid-fertőzésen átesett betegek pedig kifejezetten nagy arányban panaszkodnak álmatlanságra. Nem kell azonban rögtön altatóhoz nyúlnunk, ha hasonló problémákkal küzdünk, hiszen léteznek olyan természetes alvássegítők is, melyeknek nincsenek káros mellékhatásaik.

 • 2021.07.23 Hogyan alakul ki a vesekő?

  A vesének nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk anyagcseréjében és méregtelenítésében. Előfordul azonban, hogy „a gépezetbe homokszem kerül”, vagyis a vizeletben lévő ásványi anyagok kicsapódnak, és kristályos szerkezetű anyagként felhalmozódnak a vesében, finom szemcséjű vesehomokot, illetve nagyobb, extrém esetben akár golflabda vagy tojás méretű veseköveket képezve. Magyarországon minden tizedik ember érintett valamelyik vesebetegségben, ám ezek nagyrésze odafigyeléssel megelőzhető lenne.

 • 2021.07.21 Újabb támogatás a cukorbetegeknek

  Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők helyzetét könnyítő döntéseket is hozott a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, az operatív törzs vezetője Budapesten.

 • 2021.07.21 A pszichiátriai betegeknél megnő a halálozás kockázata 

  A pszichiátriai betegeknél magasabb a kockázata, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülnek vagy meghalnak - ezt állapította meg egy új tanulmány, amely a The Lancet Psychiatry szakfolyóiratban jelent meg.