Férfitükör

Előző Következő
Programok az Alzheimer Világhónap alkalmából

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 21. és 30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene ...

 • 2021.01.08 A garatplasztika segíthet megszüntetni a horkolást

  A horkolásnak számos oka lehet, de bármi is álljon a hátterében egy biztos, megnehezíti a beteg és a környezete életét is. Nem véletlen, hogy mindenki megoldást keres rá. Attól függően azonban, hogy milyen súlyos esetről, milyen összetett kórképről beszélünk más-más technika segíthet a gyógyulásban. A TritonLife Róbert Magánkórház fül-orr-gégésze, Dr. Tóth Eszter az egyik lehetséges megoldásról, a garatplasztikáról mesél.

 • 2021.01.07 Áttörés a rák kutatásában

  Egy nemzetközi kutatócsoport részeként az ELTE kutatói új állatmodellt vezettek be egy ritka, örökletes ráktípus megismeréséhez. Az új modell felhasználásával a kutatók elő tudták állítani a betegséget okozó Williamson-mutációt egy apró, mindössze egy milliméter hosszúságú féregben. Eredmények új utakat nyithatnak meg a gyógyszerfejlesztésben is.

 • 2021.01.05 Az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak

  Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban - számoltak be amerikai egészségügyi szakemberek, hangsúlyozva, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak.

 • 2021.01.02 A fogak esztétikája

  Ma már elkerülhetetlen velejárója a fogorvosi ellátásnak az esztétika, az alapellátásnak is szerves részét képezi a mindennapi gyakorlatban. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora különbséget veszünk észre egy fémesen csillogó amalgám és egy fogszínű kompozit tömés között?! Azonban ennél sokkal többet jelent az esztétika a fogászatban, ahol a mindennapokban az egyensúlyt keressük a páciensek (olykor irreális) elvárásai és az orvosi gyógyító munka lehetőségei között.

 • 2021.01.01 Ha valamikor, idén még fontosabb az ünnepi megújulás

  Év végére minden összejön: a legjobban várt ünnepek, munkaszüneti napok, meghitt együttlét a családdal, ajándékok és finom ételek, igaz, előtte még ott a rohanás, az ideges kapkodás, a sürgető határidők és a bosszantó dugók az utakon. Hogyan osszuk be az erőnket és időnket, hogy végül ne a teljes idegösszeomlás szélére sodródva jussunk el az ünnepekig, hanem olyan meghitt legyen a karácsony, amilyennek mindig is szerettük volna? A legjobb, ha ennek érdekében a készülődést elsősorban magunkkal és az egészségünkkel kezdjük, a magunk és a környezetünk érdekében bevezetett pozitív szokásainkat pedig a jövőre nézve is észben tartjuk.

 • 2021.01.01 Csökkentik a szívmegállást az alvási szokások

  Felnőtteknél csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások egy nagylétszámú új amerikai kutatás szerint.

 • 2020.12.29 Delíriumot tapasztalhatott meg Van Gogh

  Alkoholmegvonás miatt két alkalommal is delíriumot tapasztalhatott meg Vincent Van Gogh (1853-1890) holland festő egy új kutatás szerint. A posztimpresszionista művész képei mellett arról is ismert, hogy levágta bal fülét egy vita hevében. Van Gogh az esetet "egyszerű őrült művészi rohamnak" nevezte, később pedig "mentális vagy idegi láznak" - írta a BBBC hírportálja. Egy új holland kutatás azonban új megvilágításba helyezte ezt a bizonyos elmeállapotot.

 • 2020.12.27 Új gyógymód a koronavírus okozta betegségek ellen

  A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar Covid-19-fertőzött beteg bamlanivimab antitest-terápiával történő gyógyításáról - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

 • 2020.12.26 Egészségtudossággal megelőzhető a baj

  A szívbetegségek egyik gyakori jele, de önálló betegségként is jelentkezhet a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szabálytalan szívverés, amely számos okra vezethető vissza, de különböző lehet az időtartama és az intenzitása is.

 • 2020.12.24 A koronavírus hatása az egészségre

  A koronavírus súlyosabb lefolyású lehet az idősek, az elhízottak, a dohányosok és a krónikus betegségben szenvedők körében. Cikkünkben választ kaphatunk arra, hogy mit tegyünk, ha allergiásként fertőződtünk meg, illetve egy felmérés megmutatja, milyen pszichés hatásai vannak a járványnak.