Férfitükör

Előző Következő
Szájon át bevett emésztőenzimek

Túl sokat evett hirtelenjében? Fáj és feszül a gyomra, hasa a nagy lakoma után? Állati vagy növényi eredetű emésztőenzimeket tartalmazó patikaszerek ...

 • 2023.02.10 A gyulladásos bőr- és bélbetegségek okai

  A magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának hátterét föltérképező 1,5 milliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósított, ötéves országos kutatási program zárult le - tájékoztatta a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • 2023.02.07 Gyorsan ki is lehet mutatni a tridémia vírusait

  Akár egyszerre is el lehet kapni a tridémia két, ritkább esetben mindhárom vírusát, de egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szerint a többszörös vírusfertőzés a klinikai tünetekben hatványozódna.

 • 2023.02.07 Főbűnösök, amelyek vesekövet okoznak

  A vesekő nem más, mint ásványi lerakódások a vesében. Vesekő tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor a felesleges húgysav, a kalcium és az oxalátok kristályokat képeznek a vesékben. Vannak olyan táplálékok, amelyek fokozzák a vesekő kialakulásának a kockázatait. Mutatjuk is, melyek ezek.

 • 2023.02.01 Egyszerre nő a három vezető vírustól fertőzöttek száma

  Vegyük komolyan: a járvány még nem ért véget! Sőt, növekvőben van, ahogy azt a számok is mutatják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint az év 5. hetében 244 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Ez újabb másfél százalékos növekedés a 4. heti adatokhoz képest.

 • 2023.01.27 A jó szájhigiénia jó egészséget is biztosít

  A szájüreg egészsége nagyon is összefügg az egész test egészségével. Ha nem egészségesek a fogaink, ha ínyproblémáink vannak, azt sürgősen kezeltetni szükséges, ugyanis nagyon sok gondot okozhat a nem megfelelő szájhigiénia.

 • 2023.01.26 Milyen betegségek okozhatnak másodlagos fejfájást?

  Sokan tapasztalhatták már, hogy a fejfájásuk más betegségek kísérőjeként jelentkezik. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa szerint ilyen esetekben az alapbetegséget és a fejfájást is kezelni kell.

 • 2023.01.20 Intelligens kötszerek fekély kezelésében

  A kezeletlen, illetve a rosszul kezelt cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a lábszárfekély, mely az alsó végtagi amputációk jelentős részéért felelős. A fekély terápiája igen összetett, több szakember összehangolt munkáját igényli. A kezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. De vajon miben különböznek a hagyományos kötszerektől? Hogyan segítenek? A kérdést dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa magyarázta el.

 • 2023.01.20 Önnek is kényelmetlen a műfogsora? Protézisrögzítés a megoldás!

  Vigyázzon! Sok gondja lehet, ha túl sokáig vár a nem megfelelően elkészített vagy már régi műfogsor cseréjével, rögzítésével! Az instabil, rendszeresen kieső műfogsor szinte használhatatlan.

 • 2023.01.18 A veseelégtelenség nem játék

  A vese egy létfontosságú szerv, amely rendkívül fontos szerepet játszik szervezetünk méregtelenítésében. Érdemes azonban tudni, hogy veséink sajnos hajlamosak károsodásra és a különböző betegségekre. Éppen ezért fontos, hogy a vesék védelmének különösen nagy figyelmet szenteljünk a mindennapok folyamán.

 • 2023.01.16 Pajzsmirigyzavarok- mikor nem elég a gyógyszer?

  A pajzsmirigyzavarok (legyen szó alul-vagy túlműködésről) terápiája leggyakrabban gyógyszeres. Az esetek többségében ez elegendő is, ám előfordulhat, hogy komolyabb kezelésre van szükség. Hogy milyen terápiás módszerek léteznek még az orális készítményeken kívül, és azokat mikor kell alkalmazni, azt dr. Békési Gábortól, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától kérdeztük meg.