Rengeteg tervük van a szépkorúaknak

Rengeteg tervük van a szépkorúaknak

Több időt töltenének a családjukkal és barátaikkal, valamint szívesen részt vennének aktív programokban, akár új sportokat is kipróbálnának.

A válaszadók túlnyomó többsége, több mint 93 százaléka jelezte, hogy szeretne több időt tölteni szeretteivel, barátaival. Rendkívül magas, több mint 78 százalék volt azok aránya, akik azt jelezték, hogy nincsenek különösebben nagy vágyaik, csak szeretnének nyugodtan, biztonságban élni, olvasgatni, finom ételeket enni - derült ki a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) által végzett online felmérésből.

Rengeteg tervük van a szépkorúaknak

Kevesen tartanak a járványtól

A szépkorúak között sokan megőrizték kalandvágyukat és az aktív időtöltés iránti igényüket. A válaszadók közel 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretnének még részt venni aktív programokban, utazni, túrázni vagy akár új sportokat kipróbálni.

A nyugdíjasok több mint 60 százaléka úgy véli, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet és a magas infláció veszélyezteti leginkább tervei megvalósítását. A megkérdezettek 31,5 százaléka azt is jelezte, hogy ha bármi veszélyezteti az egészségét, akkor minden terve bizonytalanná válik, ám az újabb Covid járványhullámtól és a terveire gyakorolt hatásaitól már csak a válaszadók kevesebb mint 7 százaléka tart.


Kevesen tartanak a járványtól

A nyugdíjasok többsége (59,8 százalék) tudatosan figyel az egészségmegőrzésre is, táplálkozással, rendszeres testmozgással és szűrővizsgálatokon való részvétellel, 26 százaléka azonban azt jelezte, hogy bár nem figyel fokozottan az egészségére, de érdekli a téma és ha tünete van, megkérdezi hozzátartozóit, háziorvosát.
Márpedig ahhoz, hogy megvalósulhassanak az aktív nyugdíjas életre, a szeretteikkel töltött több időre vonatkozó terveik, az is szükséges, hogy a szépkorúak odafigyeljenek az egészségükre. Az idősebb korosztály, az alapbetegséggel élők (szívbetegek, tüdőbetegek, cukorbetegek) az átlagosnál jobban ki vannak téve az olyan fertőző betegségeknek, mint például a koronavírus, az influenza vagy a tüdőgyulladás.
A koronavírus-járvány megtanított minket arra, milyen eredményesen védekezhetünk a fertőző betegségek ellen védőoltással. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az influenza és a tüdőgyulladás ellen elérhetőek védőoltások, melyek segíthetnek megelőzni a súlyosabb fertőzéseket és amelyeket az őszi időszakban, amikor megnő az ilyen betegségek kockázata, célszerű beadatni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek