Férfitükör

Előző Következő
Pajzsmirigy gyógyszerek szedése nyáron

Amennyiben nyaralásra vagy hétvégi kiruccanásra készül, ellenőrizze, hogy elegendő lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a pajzsmirigy gyógyszere.

 • 2021.10.13 Mesterséges intelligencia a sebek ellátására

  A krónikus sebek ellátását segítő, mobiltelefonos applikáción keresztül használható mesterséges intelligencia prototípusát készítették el a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói.

 • 2021.10.12 Bőrkeményedés is jelezheti a lábbetegséget

  Az egyik legfontosabb feladatot látja el az életünkben, mégsem fordítunk kellő figyelmet alsó végtagunkra. Pedig a lábbetegségek tartós fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. A digitalizáció az ortopédiát is segíti, a szakember szerint azonban némi odafigyeléssel, gépek vezérelte rendszerek nélkül is megállapítható, hogy orvosi segítségre van szükség.

 • 2021.10.11 Lendületet kaphat a dohányzásról való leszokás

  A WHO újra meg újra felhívja az emberek figyelmét a dohányzás pusztító hatásaira és arra, hogy évente több millió ember hal meg ennek következtében. Az idei világnapnak különös aktualitást ad az, hogy a legtöbb előrejelzés szerint a világ nagy részén lassan visszaszorítják a járványt, és a dohányosok új ösztönzést kaphatnak a leszokásra.

 • 2021.10.06 Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos

  Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak stroke-kal. Még a járványkitörés kezdetén a kutatók arra mutattak rá, hogy a vírus elsősorban a tüdőt támadja meg. Az elmúlt hónapokban azonban több olyan esetről számoltak be, melyekben a koronavírus és a stroke kialakulása között találtak összefüggést.

 • 2021.10.04 COPD: A helyes étkezési szokások kialakítása

  Az egészségi állapot és a táplálkozási szokások kapcsolata közismert. Van olyan fizikai állapot és néhány betegség, amelyekhez a megfelelő diéták könnyen elérhetőek, gyakorlatilag benne vannak a köztudatban. De léteznek olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

 • 2021.10.01 A töredező haj férfiaknál a meddőség jelei is lehetnek

  A férfiak még ma is sokkal kevesebbet foglalkoznak külsejükkel, mint a hölgyek. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, azzal azonban igen, ha bizonyos intő jelekről nem vesznek tudomást, hiszen azok akár a családalapítási képességeket is érinthetik.

 • 2021.10.01 Tudjuk, és nem tesszük

  A Szív Világnapját a Szív Világszervezet (World Heart Federation) törekvéseinek köszönhetően ünnepeljük 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján, idén ez a dátum szeptember 26-ára esik. A nap célja a szívbetegségek megelőzése és a jobb életminőség elérése, kifejezetten a fejlődő országokban.

 • 2021.09.30 Sporttal megelőzhető a lelki egészség

  Arra keresték a választ a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet kutatói, hogy a Covid-19 járvány miatt bevezetett korlátozások miként változtatták meg az emberek fizikai aktivitását, és mindez hogyan hatott a lelkiállapotukra. A koronavírus 3. hullámának végén egy országos, online felmérést végeztek.

 • 2021.09.29 Ha nem múlnak a gyomorrontásos panaszok…

  Meleg időben jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. A szakértő azokra az esetekre hívta fel a figyelmet, amikor a házi kezelési módszerek már nem elégségesek, és orvosi kivizsgálás szükséges.

 • 2021.09.28 A krónikus fájdalom szindróma nem hiszti

  A tartós fájdalmak miatti szenvedés néhány esetben csupán „hisztinek” tűnik a környezet számára, holott sokszor egy jó ideje ismert jelenségről, a krónikus fájdalom szindrómáról van szó. Teljes körű kivizsgálással és mélyreható kikérdezéssel a rejtett fájdalom oka sokszor fellelhető, és megfelelő módszerekkel enyhíthető is.